Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Condiţii mizere la 2 cămine de bătrâni şi cantina Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia: pamperşi murdari sub veselă, spaţii urât mirositoare şi alimente expirate

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

controale fundatia Congregatia Sf Iosif Alba Iulia005În urma unor sesizări primite recent, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer însoţit de directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc şi reprezentanţi ai DSVSA şi DSP Alba au efectuat luni, 28 aprilie, o acţiune inopinată de verificare la două cămine pentru persoane vârstnice şi o cantină,  aparţinând Fundaţiei Congregaţia „Sfântul Iosif” din Alba Iulia. Autorităţile au descoperit că oamenii de aici trăiesc în condiţii mizere, astfel că le-au dat administratorilor termen de 30 de zile pentru remedierea problemelor. Dacă nu respectă condiţiile impuse, fundaţia riscă să fie amendată cu până la 500 de milioane de lei, sau chiar să fie închise căminele. Menţionăm că presa a însoţit autorităţile pe timpul controlului, însă nu a avut voie să intre cu aparatele şi camerele de filmat.

Controale Congregatia Sf Iosif Alba Iulia004Pamperşi murdari sub veselă, alimente expirate, încăperi murdare şi urât mirositoare sau lăzi cu lenjerie intimă în sala de mese, sunt doar câteva imagini dintre ceea ce le-a fost dat autorităţilor să vadă în faţa ochilor în controlul efectuat.

În cadrul căminului pentru persoane vârstnice de pe strada Aurel Vlad, nr. 40, sunt 37 de beneficiari şi 5 membri de personal (4 angajaţi şi 1 bucătar voluntar), la Căminul de pe Strada Barbu Lăutaru, nr. 54, se află 15 beneficiari şi trei angajaţi ai congregaţiei. Cantina fundaţiei este amenajată pe Bd. Ferdinand I, nr.19, tot aici aflându-se şi  Şcoala „Sf. Iosif”. De asemenea, vineri a mai fost efectuat un control de către reprezentanţii DSP, AJPIS şi DSVSA  la un al treilea cămin al congregaţiei „Sf. Iosif”, situat pe Bd. Ferdinand, nr. 66, aici aflându-se 23 de beneficiari şi 4 angajaţi.

În aceste cămine locuiesc pensionari cu o stare de sănătate oarecum stabilă, cât şi cu deficienţe, care trebuie ajutaţi de către îngrijitori atunci când vor să se deplaseze.

Controale Congregatia Sf Iosif Alba Iulia006La Căminul de pe strada Aurel Vlad, mirosul înţepător din încăperi se simţea încă de la uşă. În vizita prin interiorul căminului s-au putut observa, printre altele, o găleată murdară cu păr şi oase, iar sub masa unde era ţinută vesela din care mănâncă beneficiarii o găleată cu pamperşi folosiţi.

La momentul controlului, pensionarele au fost găsite în camerele lor, liniştite în pat, cuminţi şi parcă cu poezia învăţată. Astfel că dacă au fost întrebate cum sunt îngrijite, acestea au avut doar răspunsuri pozitive la adresa administratorilor: „foarte bine, ne place aici”. În bucătăria aflată undeva sub camerele beneficiarilor, două femei găteau de zor, în condiţii neigienice, fără bonete sau echipamente specifice, deşi după cum Controale Congregatia Sf Iosif Alba Iulia007spuneau, „mâncarea este adusă de la cantina de pe Bd. Ferdinand I”. Deci ….ce să mai înţelegem?  Ambele s-au dat drept muncitoare voluntare, una dintre ele fiind „ajutor de curăţat ceapa”, după cum a declarat chiar măicuţa ce a condus autorităţile prin cămin.

La căminul aflat pe strada Barbu Lăutaru, unde sunt 15 beneficiari şi 3 angajaţi, potrivit prefectului bucătăria are o suprafaţă de 3 pe 3 metri iar în acest spaţiu doarme şi cel care are grijă de personal. „Este un aragaz, o chiuvetă, patul îngrijitorului, pâinea este aruncată pe pat, iar lângă, încălţăminte şi haine”, aşa a descris în câteva cuvinte bucătăria,  prefectul judeţului.

Unii dintre beneficiarii care trăiesc aici îşi dau şi pensia de 1300 de lei pentru a fi îngrijiţi cum se cuvine, astfel că, aşa după cum a spus şi prefectul, „automat trebuie ridicate nişte drepturi aici”. Să fie spălaţi, hrăniţi şi chiar să primească câte o îmbrăţişare şi o vorbă bună din partea îngrijitorilor.

Unul dintre pensionarii care îşi trăia bătrâneţea într- unul dintre cămine a spus că are o pensie de peste 600 de lei şi că  „mâncarea nu este pe cât plăteşte”, iar condiţiile de cazare sunt „aşa şi aşa”.

Termen de 30 de zile pentru remedierea situaţiei, altfel fundaţia va fi sancţionată iar centrele ar putea fi chiar închise, dacă este cazul

În urma controalelor efectuate, prefectul judeţului Alba a spus că îşi asumă întru totul responsabilitatea de a nu aplica  sancţiuni, în această primă fază a controlului. Dar, dacă în termen de 30 de zile, deficienţele nu se remediază, se vor aplica sancţiunile care se impun, inclusiv închiderea acestor centre.

FOTO-VIDEO: Condiţii mizere la 3 cămine de bătrâni din Alba Iulia: pampersuri murdare sub veselă, spaţii urât mirositoare şi alimente expirate„Am rămas neplăcut impresionat de modul în care se prepară şi de cum se depozitează mâncarea beneficiarilor. Am avut o discuţie cu persoanele care sunt responsabile de activitatea acestoru unităţi sociale şi le-am cerut ca în cel mai scurt timp posibil să remedieze deficienţele constatate. Eu sunt de principiul de a nu aplica imediat sancţiuni, ci de a lăsa un termen de remediere şi ulterior, dacă acesta nu se respectă, bineînţeles că vor fi aplicate sancţiuni în consecinţă”, a declarat prefectul.

Prefectul a anunţat că  în cursul acestei zile va emite un ordin de constituire a unor echipe mixte formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei Pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Alba, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care vor verifica începând de săptămâna viitoare toate căminele de bătrâni de pe raza judeţului Alba. „Sunt convins că aceleaşi probleme de aici le avem şi în alte locuri. Poate nu chiar atât de grav, sau poate cine ştie, în unele locuri mai grave. Urmează să vedem „, a spus acesta.

Totodată, prefectul a precizat faptul că după data de 1 mai  va avea o întâlnire cu reprezentanţii unor lanţuri de supermarketuri pentru donarea unor alimente aflate desigur în termen de valabilitate, dar care nu mai au mult până la expirare, unor astfel de aşezăminte sociale.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a subliniat la rândul său importanţa responsabilizării personalului din unităţile sociale, care să acorde atenţia cuvenită beneficiarilor. „Probleme există cu certitudine, dar partea bună este, că ele, cu mai multă bună-voinţă pot fi remediate.  Nu sunt necesare fonduri substanţialele pentru a menţine curăţenia şi igiena, şi a asigura un minim de decenţă în astfel de cămine” a declarat acesta.

Reprezentantul DSP Alba a spus că în urma controalelor efectuate astăzi, s-a constatat că nu au fost făcute cursuri de igienă şi angajaţii nici măcar nu auzit de această noţiune.” Maica Maria, cea responsabilă de fundaţie, nu a fost capabilă de a pune la dispoziţie niciun document scris de natura fişei de aptitudini pentru toţi angajaţii, bucătari îngrijitori, repectiv cursuri de igienă”, a declarat acesta.

„Personalul de  la bucătărie este în acelaşi timp şi personal de îngrijire, deci nu există o calificare şi structurare specifică. În toate trei locaţiile am constatat că intră şi ies care cum vor, pe unde vor. Mia mult decât atât, la blocul alimentar din Cetate, când am întrebat persoana de la bucătărie cum se face dezifencţia mi-a spus că nu poate face corect pentru că sistemul de canalizare este înfundat, de ce nu ştim. Acuză vecinii că aruncă tot felul şi apa curentă nu poate fi folosită, fiind folosite pentru spălat strict lighiene din plastic „, a mai spus acesta.

În cadrul controlului s-a mai constatat că blocurile alimentare nu sunt dotate cu vestiare cu băi şi grupuri sanitare strict folosite de personalul care lucrează în blocul alimentar şi nu există echipamente de protecţie specific. „La unul dintre cămine spre exemplu bucătăria este şi vestiar şi  magazie şi depozit de diferite accesorii ale oamenilor”, a spus reprezentantul DSP Alba.

„Nu ni s-au pus la dispoziţie o serie de documente pentru acest control. Am constatat câteva deficienţe majore. Deficienţe de ordin structural cu privire la spaţiile în care se prepară hrana. Spaţii insuficiente fără fluxuri tehnologice, fără dotări necesare în vederea igienizării şi neînregistrate sanitar veterinar şi spaţii de depozitare inadecvate, lipsă termometre grafice de temperatură, lipsă  probe alimentare etichetate corespunzător, iar în ceea ce priveşte starea generală de igienă este o stare necorespunzătoare, lipsă substanţe de igineizare şi proceduri pentru igienizare precum şi lispa unor documente care să ateste provenienţa produselor alimentare utilizate la preparare”, a declarat un reprezentant al DSVSA Alba.

„Deficienţele constatate pot fi remediate, dar sunt destul de grave”, a spus acesta, menţionând faptul că sancţiunile prevăzute de lege ajung şi la 500 de milioane lei vechi şi chiar la închiderea căminelor.

Potrivit unui raport, în urma controalelor efectuate  au fost constatate o serie de deficienţe dintre care:

-Congregaţia nu are stabilit prin decizie a forului superior un cost lunar/beneficiar;

– Căminul pentru Persoane Vârstnice situat pe strada Aurel Vlaicu nu deţine autorizaţie sanitar  veterinară, cu toate se găteşte zilnic în această unitate;

–  Nu există probe alimentare, nu se elaborează meniu zilnic de hrană cu stabilirea caloriilor;

– Nu este stabilită suma alocaţiei zilnice de hrană/beneficiar;

–  Existenţa spaţiilor, în marea lor majoritate murdare şi urât mirositoare;

–  Dormitoarele nu sunt încălzite, beneficiarii fiind gros îmbrăcaţi şi acoperiţi cu pături şi plapume;

– Nu există personal specializat pentru activitatea de preparare a mesei;

– Medicamentele sunt depozitate în condiţii improprii, în acelaşi spaţiu cu instrumentele de scris, acte ale beneficiarilor, etc;

– Unele alimente aveau termenul de valabilitate expirat;

–  Nu există elaborate evaluări psihologice şi medicale;

-Nu există dosare constituite, decât foi volante;

– Nu există o evidenţă a sumelor de întreţinere plătite de beneficiari sau aparţinători, etc.

Potrivit prefectului, în căminele respective nu s-au mai efectuat controale din anul 2009, când situaţia era aproximativ aceeaşi. De atunci nimeni nu a luat nicio măsură faţă de condiţiile în care sunt ţinuţi pensionarii aşezămintelor Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia.  Fundaţia  are termen  30 de zile pentru a remedia situaţia, altfel va fi sancţionată şi chiar vor fi închise căminele dacă este cazul.

[nggallery id=1588]

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea