Prefectura Alba: Accesarea fondurilor europene în analiza Comisiei de Dialog Social
Joi, 24 aprilie s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social, prezidată de prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, având pe ordinea de zi informare trimestrială privind gradul de realizare a programului de încasări al bugetului asigurărilor sociale în judeţul Alba; planul de Dezvoltare a Regiunii Centru şi Portofoliul de Proiecte pentru perioada 2014-2020; situaţia accesării fondurilor europene în anul 2013 şi perspective pentru 2014.
Din analiza veniturilor bugetare încasate la bugetul asigurărilor sociale în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestrul I 2013 se constată creşterea realizărilor la bugetul asigurărilor de sănătate cu 1,18% şi scăderea realizărilor la bugetul asigurărilor de şomaj cu 2,6% şi bugetul asigurărilor sociale de stat cu 1,01% . Cu toate acestea, chiar dacă încasările la bugetele de asigurări sociale au fost mai mici în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul I 2013, planul repartizat de A.N.A.F. pentru Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba a fost realizat în proporţie de 103,80%.
În contextul diminuării realizării la bugetul asigurărilor de sănătate, de şomaj si al asigurărilor de stat, prefectul judeţului Alba, domnul Gheorghe Feneşer a solicitat reprezentanţilor Direcţiei de Finanţe Alba să intensifice acţiunile de recuperare a creanţelor bugetare.
„Apreciez ca organele de control ar trebuie să se axeze pe mare corupţie şi mai puţin pe micii buticari, şi să nu aplice amenzi fără noimă, doar pentru faptul că vânzătorii nu poartă ecusoane, în condiţiile în care acestora li se pot aplica avertismente, iar abia apoi, dacă abaterea persistă, sancţiuni”, a declarat prefectul judeţului.
În ceea ce priveşte – Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru şi Portofoliul de Proiecte pentru perioada 2014-2020, pentru judeţul Alba sunt prevăzute un număr de 189 proiecte cu o valoare totală de 3,51 miliarde lei (805,51 milioane euro.
“Felicit reprezentanţii ADR Centru pentru gradul ridicat de absorţie a fondurilor europene, dar mărturisesc că mi-aş fi dorit ca absorţia să se fi realizat pe mai multe oraşe şi alte unităţi administrative-teritorioale din judeţ, la fel de bine cum s-a făcut în cazul municipiului Alba Iulia. Consider că trebuie făcut un prim pas spre aceştia şi totodată spre firmele private, care în opinia mea reprezintă coloana vertrebală a societăţii“, a precizat prefectul de Alba.
Acesta şi-a exprimat nemulţumirea, deoarece multe din programele de finanţare nu sunt cunoscute de către cei care le-ar putea accesa şi apreciază că nu este suficientă afişarea informaţiilor doar pe site-urile instituţiilor din domeniu.
Referitor la tema înscrisă la punctul 3 al ordinei de zi, precizăm că în anul 2013, la nivelul Regiunii Centru, au fost alocate 13 milioane de euro, în cadrul a 3 cereri de propuneri de proiecte de tip grant.
Din perspectiva accesării fondurilor europene, puse la dispoziția Regiunii Centru prin POSDRU în iulie 2013, în cadrul cererilor de propuneri de proiecte, aferente celor 3 domenii majore de intervenție, beneficiarii din județul Alba sunt titularii a 17 cereri de finanțare din totalul de 28 cereri finanțate aprobate, ceea ce reprezintă 60,7% din numărul contractelor gestionate.
Prefectul Gheorghe Feneşer a apreciat ca şansa ţării noastre de a se redresa economic şi social o constituie accesarea fondurilor europene.
„Trebuie subliniat faptul că blocarea anumitor programe de finanţare din ultimii ani, birocraţia şi lipsa de profesionalism au făcut să rămânem mult în urma altor ţări din regiune. Îmbucurător este totuşi faptul că România a făcut paşi importanţi în sensul reabilitării din punctul de vedere al absorbţiei fondurilor europene din ultimul an şi jumătate. Consider că trebuie acordată o atenţie sporită categoriilor de populaţie grav afectate de sărăcie şi incluziune socială. Avem nevoie de o mai mare grijă pentru reducerea deficitelor existente în domeniile educaţie, şi ocuparea forţei de muncă. La aceste capitole, România trebuie să reducă în mod semnificativ atât numărul copiilor care părăsesc şcoala la o vârstă mică, cât şi cifra persoanelor expuse la riscul de sărăcie sau excludere socială” a concluzionat Gheorghe Feneșer.
FOTO: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”. Valoarea totală a investiției este de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci