Rămâi conectat

Ştirea zilei

GALERIE FOTO| Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, înconjurată de sute de credincioşi în Vinerea Mare

Dragoş Suciu

Publicat

în

Vinerea Mare Catedrala Alba Iuliai76Sute de credincioşi au venit în Vinerea Patimilor la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia pentru a se închina la mormântul Domnului Iisus Hristos. După cum este obiceiul, în Vinerea Mare s-a cântat Prohodul şi s-a înconjurat biserica cu lumânări aprinse, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem făcut de Mântuitor, pentru iertarea păcatelor.

Vinerea Patimilor este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru ca în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Lumii. Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasa a lui Hristos, în chipul pâinii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.

Vinerea Mare Catedrala Alba Iuliai57După ce corul bisericesc, soborul de preoţi şi credincioşii au cântat Prohodul, ÎPS Irineu a vorbit despre viaţa Mântuitorului şi despre chinurile pe care a trebuit să le îndure pentru ca noi să avem viaţă veşnică. „Dintre toate cea mai grea a fost biciuirea. 10 oameni l-au lovit şi era rănit şi fiecare centimetru din trupul Lui era sfâşiat. Pe spate era atât de rănit încât i se vedeau oasele omoplaţilor. De abia mai putea sta în picioare, pentru că pierduse mult sânge. După ce a fost dus la Pilat i-au pus o coroană de spini. A simţit fiecare ghimpe la fel ca şi pe un cui. Un ghimpe i-a străpuns ochiul drept încât abia mai putea să vadă (…) In mâna dreaptă i-au dat o trestie şi i-au spus, bucură-te împăratul iudeilor. Mai grea era ura care nu i-au arătat-o doar adulţii ci şi copilaşii care îl loveau cu picioarele. Ajuns pe Golgota a început crucificarea. Sute de soldaţi erau acolo pentru a asigura răstignirea Lui şi a celorlalţi. Dintre toţi Domnul a suferit cel mai mult. Umerii îi fuseseră luxaţi şi membrele dislocate. Domnul nu a scos niciun ţipăt şi niciun protest. Nu a reacţionat pentru că ar fi dat satisfacţie celor din jur şi ar fi intrat în dialog cu satana. Când Domnul a strigat pentru ultima dată săvârşitu-sa Tatăl Ceresc a adunat nori negrii şi a început o furtună, astfel încât, pentru cei care erau afară nu mai exista niciun dubiu că cel care a murit nu a fost Mesia, dar era prea târziu”, a fost o parte din mesajul emoţionant transmis de ÎPS Irineu.

Sâmbătă credincioşii îşi pot lua Paşti de la bisericile din Alba Iulia şi vizita mormântul Domnului. Tot sâmbătă, de la ora 23.50 va avea loc Slujba de Înviere.

[nggallery id=1522]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Prăpăd la Sohodol după o vijelie puternică: Mai mulți copaci, puși la pământ de vântul puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prăpăd la Sohodol după o vijelie puternică: Mai mulți copaci, puși la pământ de vântul puternic O vijelie puternică a făcut prăpăd la Sohodol. După zilele caniculare, furtunile lovesc cu la fel de multă putere mai multe zone din județ. Citește și: VIDEO | Natura s-a dezlănțuit vineri la Șibot: Ploaie torențială și rafale de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea