EUROPARLAMENTARE: BEC a stabilit condițiile privind exercitarea dreptului de vot și prezența la urne
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, miercuri, că cetățenii români cu domiciliul în România își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din țară în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorii, buletinului de identitate, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar în cazul elevilor din școlile militare, după caz.
Potrivit deciziei BEC, cetățenii români care în ziua de referință se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorii, buletinului de identitate.
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate votează în baza cărții de identitate provizorii, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic, pașaportului simplu, pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar, după caz.
Potrivit deciziei BEC, alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în altă comună, oraș sau municipiu decât unde este înscris în copia de pe lista electorală specială își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare în baza documentului de identitate valabil.
Președintele biroului electoral al secției de votare contactează telefonic biroul electoral județean sau biroul electoral al sectorului municipiului București, după caz, în vederea confirmării faptului că alegătorul comunitar se regăsește în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă care cuprinde alegătorii comunitari înscriși în listele electorale speciale.
Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscriși în lista electorală suplimentară, fiind radiați dacă este cazul din copia de pe lista electorală permanentă sau specială existentă la secția de votare.
„Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale și care sunt înscriși în extrasul de pe lista electorală suplimentară vor fi consemnați numeric în procesul verbal de constatare a rezultatului votării la punctul b3 — ‘Numărul total al alegătorilor înscriși în lista electorală suplimentară care s-au prezentat la urne‘”, mai prevede decizia BEC.
Sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii