Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Primăria Alba Iulia va accesa fonduri europene pentru valorificarea unui spațiu din Șanțurile Cetății

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*În Caponiera dintre Bastionul Sf. Elisabeta și Bastionul Sf. Carol vizitatorii vor putea intra în atmosfera vieții cotidiene din anticul Apulum

Administrația locală din Alba Iulia a primit aprobarea Consiliului Local pentru a participa la licitația de proiecte pentru conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural – în cadrul Programului PA16/ RO12.

Proiectul întocmit poartă denumirea de ”Conservarea și revitalizarea Caponierei dintre Bastioanele Sf. Elisabeta și Carol, Cetatea Alba Carolina, județ Alba. Ars Convivialis Romana la Apulum” și își propune individualizarea caponierei menționate care va dobândi o nouă funcție.

Ideea originală a aplicației constă în reconstituirea atmosferei specifice antichității romane din cadrul unui Convivium (banchet), dublată de recrearea unui aspect esențial al vieții cotidiene din orașul roman Apulum”, explică reprezentanții municipalității.

bast1Prin reamenajarea celor două spații ale caponierei vizitatorul va avea posibilitatea de a petrece în stil roman (mobilierul, costumele, vesela fiind reconstituite după modele autentice, fiind respectată inclusiv gastronomia epocii) și de a-și petrece timpul într-un spațiu multimedia unde va avea la dispoziție informații și filme documentare sau artistice legate de antichitatea și monumentele romane de la Apulum, și chiar va avea acces la o baie amenajată exclusiv în stilul epoci romane.

Amenajările mai vizează și panotarea culoarului de trecere al caponierei cu informații legate de evenimente ce se vor desfășura în cele două săli și amenajări exterioare inclusiv cu realizarea unei rampe de acces pentru persoane cu dizabilități.

Potrivit documentației tehnico-economice întocmite de primărie, valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) ar fi de aproximativ 6,2 milioane de lei iar durata de execuție ar fi de 10 luni. Suprafața construită se întinde pe 416,40 mp iar suprafața utilă este de 276,86 mp.

bast2Marele beneficiar al restaurării și revitalizării caponierei care face parte din ansamblul urban al Cetății de tip Vauban este comunitatea locală, care va avea foarte mult de câștigat de pe urma restaurării și revitalizării Cetății Alba Carolina, mai ales în condițiile unei finanțări de 100%. Cetatea va fi reintrodusă în viața culturală, socială și economică a orașului dar și în circuitul turistic regional, național și internațional, adăugând la cele prezente un punct inedit de atracție turistică specific antichității romane. Desigur, de aici decurând și o creștere a economiei locale, dar în special a numărului și calității evenimentelor culturale și a serviciilor oferite de instituțiile de cultură, a conferințelor naționale, dar și internaționale. O valorificare sui-generis a spațiilor cetății restaurate va duce și la o creștere a numrului locurilor de muncă. În concluzie, restaurarea și revitalizarea spațiilor din interiorul Cetății Alba Carolina ar fi un mare câștig pentru orașul Alba Iulia, pentru locuitorii ei, dar și pentru locuitorii din regiune: turiști, vizitatori, consumatori de cultură și evenimente inedite”, precizează reprezentanții administrației locale.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea