Elita atletismului românesc se reuneşte pe 15 martie la „Alba Iulia City Race” *Interviu cu Marius Anghel
În 15 martie, în Cetatea Marii Unirii, peste 520 de atleţi participă la un eveniment de seamă, „Alba Iulia City Race”.
Elita atletismului românesc se adună în „Cealaltă Capitală” pentru o acţiune de rezonanţă a cărei imagine este celebra Ana Maria Brânză. În cele ce urmează vă prezentăm un interviu cu Marius Anghel, iniţiatorul evenimentului atletic de marcă, unic în România, acordat revistei de specialitate „Alerg”
– De ce merită alergat la Alba Iulia City Race?
În lungile perioade petrecute la competiţii şi în cantonamentele de pregătire alături de sportivii de valoare ai Romăniei, s-a născut ideea organizării unui eveniment atletic de amploare la Alba Iulia. Prin acesta ne-am propus să atragem sportivii din toate colţurile ţării care pe care să-i impresionăm cu o organizare la cel mai înalt nivel într-un peisaj unic, pe care toţi îl apreciază ca fiind “din altă lume”.
Finalizarea lucrărilor la Cetatea Alba Carolina, nestemata judeţului Alba, la finele anului trecut ne-a determinat să punem în practică acest proiect, stabilind data de desfăşurare pentru 15 martie, astfel încât să fie prima cursă atletică majoră a anului 2014.
Probele din cadrul competiţiei au fost gândite astfel încât să fie atractive pentru un număr cât mai mare de iubitori ai mişcării în aer liber, indiferent de categoria de vârstă, sex şi nivel de pregătire fizică:
SEMIMARATON – pe distanţa de 21 km, cu o diferenţă de nivel de 700 m,
CROS – pe distanţa de 10 km, cu o diferenţă de nivel de 300 m,
KIDS RACE – destinată copiilor, pe distanţa de 2,6 km, se va desfăşura în interiorul cetăţii Alba Carolina.
Deasemenea premiile totale de aproximativ 5.500 de EURO constituie încă un motiv bine întemeiat pentru a fi la startul Alba Iulia City Race.
Provocarea mea, pe termen lung, e ca în fiecare an, Alba Iulia să devină, şi măcar pentru o zi, capitala atletismului românesc prin această competiţie.
– Care sunt particularităţile cursei şi ale traseului de alergare?
Traseele curselor sunt tocmai cele care fac ca această competiţie să fie unică. Acestea sunt o îmbinare echilibrată şi totodată o provocare atât pentru atleţii de plat cât şi pentru alergătorii montani.
Startul şi sosirea vor fi comune pentru toate cursele şi situate chiar în inima Cetăţii Alba Carolina în imediata vecinătate a 3 importante edificii, Sala Unirii, Muzeul Naţional al Unirii şi statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul cel care realiza cea dintâi unire a tuturor românilor.
Validarea şi ridicarea kiturilor de către concurenţi se va face în fostul Comisariat, clădire care s-a numărat printre primele proiecte realizate de arhitectul cetaţii, G.M. Visconti.
Toate cele trei trasee au în comun startul cu totul deosebit trecând printre cele două impunătoare catedrale şi continuând prin porţile IV, V şi VI care străjuiesc cetatea pe latura sa vestică.
Finish-ul se va face deasemenea într-un mod unic, triumfal şi emoţionant specific Cetăţii Alba Carolina, prin poarta a III-a, cea mai mare şi mai impunătoare dintre porţile cetăţii, un adevărat simbol al oraşului Alba Iulia.
Traseele de cros şi semimaraton vor mai parcurge una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din Romania, denumită de pasionaţii acestui sport „Transalpina de Mamut”, proiect al Primăriei Municipiului Alba Iulia, finanţat din fonduri europene, care va fi finalizat în luna iulie a acestui an.
Traseul de semimaraton atinge punctul maxim de altitudine în vârful Mamut, denumire primită după descoperirea unor fosile de animale preistorice. Primul concurent şi prima concurentă care ajung în acest punct for primii titlul de King respectiv Queen of Mamut, urmând a primii premii speciale din partea organizatorilor.
Toate traseele vor parcurge şanţurile din zona interioară a Cetăţii Alba Carolina care oferă o perspectivă unică pentru toţi concurenţii.
– Ştiu că veţi aduce câţiva dintre cei mai buni alergători români. Care sunt aceştia?
Da, de fapt nivelul unei întreceri sportive este dat de numărul competitorilor şi de valoarea acestora. Sigur că sunt mulţumit să văd la start câteva sute de participanţi deşi ne aflăm doar prima ediţie a Alba Iulia City Race.
La momentul demarării acestui proiect ştiam că nu va fi usor să realizăm ceea ce ne-am propus, adică o organizare la cel mai inalt nivel. Dacă am reuşit sau nu vom vedea după competiţie, participanţii vor fi cei care ne vor da notele.
Pentru că vorbim de participarea alergătorilor de top, vreau să cred că la nici o altă competiţie desfăşurată pănă acum în ţara noastră nu s-au aflat „faţă în faţă” , în aceeaşi probă, un număr atât de mare de sportivi medaliaţi naţionali şi internaţionali.
O adevărată avalanşă de campioni se vor afla la startul acestei competiţii. Vedetele şi favoriţi principalii în celor două curse, vor fi, fără îndoială, cel mai bun maratonist român Marius Ionescu (loc 13 campionatele mondiale) pentru proba de cros şi medaliatul cu bronz al Campionatelor Mondiale şi Europene de Alergare Montană, Ionuţ Zincă, pentru proba de semimaraton. De-a lungul anilor am avut privilegiul să-i cunosc foarte bine pe cei doi şi , după cum ei stiu foarte bine, am o deosebită consideraţie pentru munca şi rezultatele lor.
În plus, imi doresc, de ce nu, poate chiar anul acesta să-l văd pe Marius spulberând recordul national la maraton iar pe Ionuţ cu o medalie europeană sau mondială pe care să o obţină la orientare.
Sigur aceştia vor avea, în aceste curse, foarte mulţi adversari pe măsura valorii lor. Aceştia ar fi: Marius Buşcă (campion naţional la 3.000 m şi vice-campion naţional la 10.000 m), Daniel Lupulescu (campion naţional maraton), Eugen Şorop (vice-campion naţional la maraton şi bronz la alergare montană), Andrei Ştefana (vice-campion naţional la 3.000 m obstacole şi bronz la 5.000 m), Gyorgy Szabolcs (vice-campion naţional la alergare montană), Alexandru Corneschi (campion naţional tineret, la maraton), Ionuţ Betej (campion naţional la 3.000 m obstacole şi vice-campion la 1.500 m), Alexandru Ghinea(multiplu medaliat national şi European la 3.000 m obstacole) Claudiu Gorgan(vice-campion naţional la maraton), Bogya Tamas(medaliat atât în probele atletice cât şi în cele de orientare), Andrei Leancă(campion naţional de juniori la 3.000 m şi alergare montană) şi fraţii Gheorghe şi Claudiu Şurlea multipli medaliaţi naţionali în probele de fond. Alături de aceştia se va afla şi valorosul maratonistul basarabean Gheorghiţă Vitalie, multiplu medaliat al Republicii Moldova.
Cursele feminine aliniază la start o întreagă elită a atletismului autohton. Acestea ar fi: Mădălina Florea (campioană naţională la 10.000 m şi bronz la 5.000 m), Florina Pierdevară (vice-campioana naţională la 800m şi la 1.500 m), Ghiţă Elena (vice-campioană naţională tineret la semi-maraton şi maraton), Elena Moagă (bronz, la semi-maraton) Ionela Dincă (bronz la 10.000 m), Denisa Dragomir (vice-campioana naţională alergare montană), Adela Bălţoi (bronz, tineret, la maraton), Anamaria Buguleţ (bronz, semi-maraton, junioare I), Andreea Pîşcu (multiplă medaliată la alergare montană, junioare), cărora li se vor alărura albaiuliencele Ana Rodean, Alina Boholţan şi Andra Ologu(multiple medaliate la campionatele naţionale de maraton şi alergare montană).
Desigur toţi ochi vor fi îndreptaţi asupra multiplei medaliate olimpice şi mondiale la scrimă, Ana Maria Brânză, în fapt, imaginea acestei competiţii şi căruia îi suntem profund recunoscători pentru onoarea de a fi alături de noi.
Sigur, s-ar putea să fi omis pe cineva, dar sper să nu fie cu supărare. Oricum pentru mine, fiecare participant care trece linia de sosire este un învingător şi un exemplu de urmat.
– Cum speraţi să atrageţi cât mai mulţi oameni spre alergare?
Eu personal alerg de când mă ştiu, dar am încercat să-i fac şi pe alţii să înţeleagă beneficiile pe care le oferă sportul în general. Însă, făcând o analiză autocritică, am ajuns la concluzia că după 43 de ani de viată, din care foarte mulţi petrecuţi aproape de mişcarea sportivă, trebuie să las ceva în urmă de care să fiu mândru.
Acesta este motivul principal pentru care îmi doresc ca Alba Iulia City Race să fie proiect reuşit chiar de la prima ediţie şi care să continue chiar şi după cei noi, cei care îl organizăm acum, nu vom mai fi.
Sigur că scopul principal este acela de a atrage cât mai mulţi oameni spre alergare. În ultimi ani din ce în ce mai multă lume aleargă şi în ţara noastră, dovadă şi participarea destul de numeroasă la comeptiţia noastră. Încet, încet societatea se schimbă şi lumea începe să simtă nevoia unui regim de viaţă sănătos iar alergarea este sportul care poate fi practicat de oricine, fiecare la nivelul la care îşi doreşte.
De asemenea îmbucurător este faptul că pe listele cu participanţi se află şi foarte mulţi din judeţul Alba, ceea ce constituie o surpriză placută pentru mine şi totodată mă motivează pentru viitor.
Toate acestea nu se puteau însă realiza fără sprijinul financiar şi implicarea Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba, Asociaţiei Sport La Orice Vârstă şi nu în ultimul rând al firmei SA Transavia SA, sponsorul principal al evenimentului, cea care a înţeles să susţină o serie de proiecte majore în judeţul nostru şi nu numai, atât în domeniul sportiv cât şi în plan umanitar şi social.
Le mulţumesc tuturor şi sper să ne fie alături şi la ediţiile viitoare!
– Ce oferă oraşul, din punct de vedere turistic, unei persoane care e şi alergător, dar şi interesat de natură, locuri inedite?
Nestemata oraşului este fără îndoială Cetatea Alba Carolina, locul unde va fi centrul de concurs pentru Alba Iulia City Race. Pentru prima dată după aproape 100 de ani, Cetatea Alba Carolina poate fi văzută şi vizitată în întreaga sa splendoare.
În 1921 a fost dinamitată şi apoi acoperită cu pământ o parte a şanţului vestic, totul pentru defilarea primilor regi ai României. După prea mulţi ani în care a fost “oraşul interzis”, aflându-se în administrarea MapN, şi după un lung proces de reabilitare şi punere în valoare, Cetatea Alba Carolina străluceşte din nou. După 92 de ani şi aproape 3 ani de lucru şi multe milioane de euro, majoritatea din fonduri europene, s-a reuşit reconstruirea aproape în totalitate a Cetaţii.
Este unul dintre cele mai mari proiecte din Europa, iar noi, cei din Alba Iulia avem cu ce să ne mândrim, cu noua „minune“ a României . Toţi cei care ne vizitează oraşul rămân placut impresionaţi şi sunt convins că la fel o să se întâmple şi cu participanţii la competiţia pe care noi o organizăm.
Alba Iulia este primul oraş din România prezent în revista Unesco World Heritage, iar administraţia locală a fost primit recent, din partea prestigioasei reviste Forbes premiul pentru Renaşterea unui oraş.
Cetatea Alba Carolina găzduieşte anual o serie de evenimente importante, menite, la rândul lor, să arate lumii noua faţă a Cetăţii. Festivalul Dilema Veche, Festivalul Internaţional de Teatru “Poveşti”, Noaptea Muzeelor şi Zilele Cetăţii Alba Carolina sunt doar o parte dintre ele.
În această serie ne dorim să se înscrie şi Alba Iulia City Race care să atragă în fiecare an din ce în ce mai mulţi participanţi în oraşul nostru.
În Cetatea Alba Carolina, istoria îşi retrăieşte gloria. La prezentul continuu!
Ne dorim de asemenea ca alergătorii şi cei interesaţi de natură să descopere şi frumuseţile judeţului Alba care sunt nenumărate şi surprinzătoare. Pe aceştia îi învităm în această vară la Şureanu Mountain Festival, un festival organizat de Consiliul Judeţean Alba şi care oferă tuturor iubitorilor de natură şi sport, o săptămână plină de competiţii, adrenalină la maxim, concerte şi multă distracţie.
Câteva lucruri despre sportivii locali, alergători sau membrii ai clubului Unirea. După cum se ştie foarte bine, în ultimii ani sportul în general a ajuns un fel de Cenuşăreasă a societăţii, subfinanţat şi lăsat pe ultimul plan de către aproape toţi politicienii acestei ţări. Am şi eu destule regrete atât prin prisma omului politic local cât şi prin cea de fost conducător de club sportiv. Îmi reproşez că nu am avut destulă fermitate în acţiunile mele, acelea de a susţine şi a încuraja cu adevărat pe cei care doresc să facă performanţă în sport .
Am marele regret că nu am reuşit, deşi am încercat, să-i transfer la un club din Alba Iulia, pe cei doi monştrii sacrii ai alergării româneşti Ionuţ Zincă şi Marius Ionescu. Le mulţumesc totuşi pentru că au acceptat invitaţia de a fi prezenţi la startul acestei prime ediţii a competiţiei noastre.
O parte dintre cei cărora le-am fost alături în aceşti ani sunt convins că se vor număra printre protagonişti Alba Iulia City Race. Aici mă refer la atletele Ana Rodean, Alina Boholţan şi Andra Ologu care sunt multiple medaliate la campionatele naţionale într-o „paletă” variată de probe marş, alergare montană, cros, semimaraton sau maraton.
Desigur lor li se alătură sportivii secţie de Orientare din cadrul CS Unirea Alba Iulia, de care eu mă ocup şi de care sunt foarte măndru. Cel mai valoros şi unul dintre cei care cred că se vor număra printre premianţi este Bogya Tamas(multiplu medaliat naţional şi balcanic la orientare şi atletism).
Un alt sportiv, care de această dată nu va alerga ci va fi responsabil de reuşita acestei competiţii este Radu Milea, care este un sportiv valoros şi totodată directorul Alba Iulia City Race.
Vă aşteptăm să descoperiţi Alba Iulia – „cealaltă capitală” şi Cetatea Alba Carolina, totul în alergare!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră, în vârstă de 17 ani, din Alba Iulia. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci