Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Dan Simedru: Am obținut exceptarea de la plata taxei de mediu pentru autovehiculele destinate transportului elevilor

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 5 martie, în cadrul ședinței comune a comisiilor de buget-finanțe și transport din Camera Deputaților, a fost adoptat raportul pentru aprobarea OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Potrivit deputatului PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, “în cadrul dezbaterilor pe articole au fost formulate mai multe amendamente, dintre care unul se referă la exceptarea de la plata timbrului de mediu  pentru  autovehiculele destinate transportului  elevilor.  Am pledat pentru aplicarea unui regim nediscriminatoriu în acest caz, considerând că diferenţierile propuse de unii colegi, între autovehiculele destinate transportului  elevilor ce invaţă în regim de stat şi cei care sunt cuprinşi în regim de învăţământ privat sunt inacceptabile.

Aceeaşi abordare păguboasă a avut loc și în urmă cu ani de zile, în ceea ce privește dreptului la alocaţie pentru copii, când reprezentanți ai PSD susțineau că de acesta ar trebui să beneficieze doar copiii săraci. A impune praguri şi limite în acest caz este neconstituţional, lucru de care au fost convinşi până la urmă şi adepţiii acestei teorii. Făcând o paralelă cu această situaţie şi o trimitere la art .32 din Constituţie care statuează dreptul la învăţământ, prin care se garantează dreptul la educaţie pentru toţi copiii cuprinşi în unităţi de învăţământ fie de stat, fie private sau confesionale, acordarea de facilităţi doar autovehiculelor destinate transportului  elevilor care învaţă la stat ne-ar fi plasat într-o zonă la limita Constituţiei. Salut, șadar, decizia luată de plenul comisiilor, prin votul deputaţilor, în sensul aplicării acestei prevederi în mod unitar pentru toate autovehiculele destinate transportului elevilor.

De asemenea, un alt amendament, adoptat la  acelaşi articol din Ordonanța de Urgență nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule , introduce în categoria autovehiculelor exceptate de la aplicarea timbrului de mediu, autovehiculele care au fost transferate cu titlu gratuit de la autorităţile sau instituţiile publice altor autorităţi sau instituţii publice. În acest fel, autoturismele transferate de la autorităţi sau instituţii publice către alte autorităţi sau instituţii publice vor fi scutite de plata taxei de timbru pentru reînmatricularea acestora. Această scutire de taxă creează cadrul juridic de care instituțiile publice au nevoie pentru a intra în posesia autoturismelor transferate și se realizează economii la bugetul de stat prin sistemul compensării cheltuielilor.

Trebuie precizat faptul că ordonanța de urgență care privește timbrul de mediu pentru autovehicule nu a fost considerată neconformă de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În fapt, Hotărârea CJUE din 12 Februarie 2014 confirmă legalitatea actualei forme de taxare, respectiv timbrul de mediu, instituit începând cu data de 15 martie 2013. De asemenea, hotărârea întăreşte abrogarea vechii legislaţii privind taxa pe poluare auto şi instituirea unei forme noi de taxare, corecte şi legale, adică timbrul de mediu.

În același context, Ministerul Mediului a subliniat faptul că prin OUG nr. 9/2014 se acordă posibilitatea, respectiv opțiunea, de a solicita și de primi diferența de taxă, achitată în baza legilor care au fost anterior în vigoare anterior, fără însă ca, prin această opţiune, să fie anulată posibilitatea exercitării dreptului la restituirea întregii sume, calitatea de titular plătitor al taxei fiind păstrată. Astfel, la momentul înstrăinării autovehiculului, nu mai este necesară achitarea timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat de către noul proprietar. În consecință, restituirea sumelor se face potrivit Ordinului nr. 490/407 din 29 martie 2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi irevocabile.

Nu în ultimul rând, trebuie reamintit faptul că taxa Borbely a fost adoptată în timpul guvernarii Boc, dar aplicabilitatea ei pentru autoturismele înmatriculate în România până în 2007 a fost amânată până în 2013. Taxa a funcționat două luni și în timpul Guvernului Ponta, fiind înlocuită în martie 2013 cu „timbrul de mediu”, care face obiectul unui proces pe rol la Curtea de la Luxemburg. Chiar dacă mai multe instanțe din România au refuzat să restituie acești bani, cetățenii îi pot recupera acum, în baza ordonanței Curtii de la Luxembourg, printr-o cerere de revizuire a deciziilor acelor instanțe care au refuzat restituirea taxei.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Amenajare trotuare și spații verzi în satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

  COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „AMENAJARE TROTUARE ȘI SPAȚII VERZI ÎN SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul AMENAJARE TROTUARE ȘI SPAȚII VERZI ÎN SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea