Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

POSTUL PAȘTELUI – Ce să mănânci ca să nu te îngrași

Ziarul Unirea

Publicat

în

mancare postPostul este un prilej excelent pentru detoxifierea organismului. Perioadele de post în care se consuma cantităţi crescute de legume favorizează refacerea condiţiilor normale ale microbiologiei colonice, explica pentru Ziare.com nutriţionistul Ionuţ Ştefan.

*Aveți grijă la carențele de fier şi calciu!

În perioada postului trebuie totuşi să se ţină cont de posibilele carențe care se pot înregistra – deficienţe de fier şi calciu -, astfel că este indicat fie să se apeleze la suplimente de acest gen sau să se consume alimente de origine vegetală bogate în fier şi calciu. Migdalele, fisticul, cerealele integrale, roşiile, spanacul sunt indicate în acest sens.

Consumul de fructe şi legume aduce o contribuţie substanţială de vitamina C, atât timp cât aceasta este furnizată organismului în stare proaspătă. Prin procesele de fierbere, prăjire, coacere, cea mai mare parte de vitamina C se pierde. De aceea, în perioada aceasta, consumaţi cât mai multe legume proaspete, sub formă de salate – varza albă şi roşie, sfecla, gulie, conopida, roşii, ardei, morcovi, ţelină.

Evitaţi consumul de legume hipercalorice în cantităţi crescute, în această categorie intrând orezul, cartoful său fasolea boabe, soia, lintea, mai ales prăjite în ulei.

Folosiţi legume bogate în fibre – varza, broccoli, conopida, fasole verde, ţelina, morcovi, capere, sparanghel.

*Meniuri de post

Supele sau ciorbele de legume sunt şi ele soluţii utile, atât la prânz, cât şi seara, la cină, fiind preparate uşor digerabile şi cu puţine calorii. Cerealele integrale (paştele integrale, orezul integral, quinoa, hrişca) şi pâinea integrală furnizează din plin carbohidraţi – sursa esenţială de energie. Acestea sunt indicate la mic dejun sau prânz, având şi un conţinut bogat de fibre.

Smochinele, curmalele, prunele sau caisele uscate sunt surse la fel de importante de fructoza şi fibre – dulciurile perioadei de post.

Nu uitaţi să consumaţi zilnic 3-4 porţii de fructe proaspete de sezon – mere, pere, gutui, citrice, kiwi, ananas, banane.

De asemenea, nu neglijaţi să consumaţi 2-3 litri de lichide pe zi, precum apa, ceaiuri, limonada, citronada, bogate în antioxidanţi şi vitamine. Lămâia ar trebui să fie nelipsita în această perioadă, putând fi folosită în supe, salate, ceaiuri, sucuri naturale. Este bogată în acid citric şi acid ascorbic, cu multiple efecte benefice pentru organism.

Nu exageraţi cu porţiile, pentru că, deşi par hipocalorice, multe din preparatele de post sunt cu mult mai bogate din punct de vedere caloric decât unele preparate de origine animală. De aceea, putem acumula kilograme în perioada postului dacă nu suntem atenţi la combinaţii şi cantităţi, deşi ne aşteptam să slăbim în această perioadă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

4 IULIE – Ziua Crucii Roșii Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

4 IULIE – Ziua Crucii Roșii Române Societatea de Cruce Roșie din România s-a înființat și a primit recunoașterea Comitetului Internațional al Crucii Roșii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea țării noastre la Prima Convenție de la Geneva ”pentru ameliorarea situației răniților și bolnavilor din forțele armate în campanie”. Printre semnatarii actului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea