Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Alimentaţia trebuie schimbată radical de la un anotimp la altul!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

După o fază de încărcare cu cărnuri şi grăsimi din timpul iernii, urmează consumul de alimente viu colorate, zemoase şi pline de nutrienţi

sala

O dietă sănătoasă necesită un plan, un scop, precum şi efortul de a include în mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu includ în mese cantitatea corespunzătoare de nutrienţi din fiecare grup alimentar şi astfel produc un dezechilibru în organism. Este important să acordăm atenţie atât cantităţii, cât şi calităţii alimentelor pe care le consumăm în fiecare anotimp. Luna martie face trecerea de la anotimpul friguros la anotimpul călduros. Ziua devine mai lungă, temperaturile cresc, totul este mai viu colorat şi plin de energie, totul prinde viaţă. Nu doar vremea de afară se schimbă odată cu anotimpul, ci putem spune că întreaga viaţă pe pământ. Făcând parte din natura care ne înconjoară, organismul nostru suferă, de asemenea, modificări, pentru că se adaptează la mediul înconjurător. Pentru a înţelege mai bine motorul de funcţionare al organismului nostru la diferenţele de anotimpuri, vă prezint câteva diferenţe.

Citeşte şi: mesaje de 8 martie

Primăvara şi vara – zile lungi şi plăcute 
“Suntem alerţi un număr mai mare de ore, implicaţi în mai multe activităţi, toate acestea necesitând un consum caloric crescut. Este de preferat consumul de alimente “energice” cât mai uşor digerabile şi cât mai bogate în nutrienţi. Putem menţiona fructele, orezul, cartoful, cerealele şi derivatele lor pentru a asigura energie corpului. Pe când consumul de carne şi grăsimi ar trebui redus, dar nu exclus! Pentru a asigura necesarul proteic, esenţial pentru regenerarea ţesuturilor, în această perioadă sunt indicate cărnurile slabe precum peştele, păsările de curte şi muşchiul de vită. Reducerea proteinelor din sursă animală va fi compensată în această perioadă prin prezenţa proteinelor vegetale: mazăre, linte, năut, orez, fasole ş.a. Prezenţa fructelor, legumelor şi a verdeţurilor în alimentaţie este obligatorie în această perioadă. Corpul are nevoie de vitaminizare după anotimpul rece în care acestea au fost prezente în număr redus. Tot aici menţionăm temperaturile tot mai ridicate, care conduc organismul spre pierderi de lichide şi, odată cu ele, şi vitaminele şi mineralele. Astfel, prezenţa fructelor este binevenită de circa două ori pe zi”, ne-a spus antrenorul Lucian S. Nicolescu.

Toamna şi iarna – zile scurte şi reci
“Avem un număr redus de ore în care corpul este activ. Nutriţional vorbind, necesarul nostru caloric este mai mic (necesităm porţii de hrană mai mici, sau număr mai mic de mese). De aici înţelegem de ce unele persoane se îngraşă iarna. Activităţile acestora s-au redus, dar consumul caloric a rămas ridicat, surplusul de calorii consumate urmând a fi depozitat sub forma ţesutului adipos. Prezenţa redusă a legumelor şi a fructelor în acest sezon împinge alimentaţia din această perioadă spre un aport crescut de proteine şi lipide (predomină cărnurile, brânzeturile şi grăsimile). Este indicat să respectăm alimentaţia în funcţie de anotimp. Nu trebuie să ne ferim de grăsimi, ele sunt esenţiale în aceste sezoane, ajutând organismul să lupte împotriva frigului. Dar totodată, avem obligaţia să fim atenţi la măsură, să evităm excesele şi să nu uităm importanţa leguminoaselor ori a legumelor puse “pentru la iarnă”. După cum aţi observat, alimentaţia omului se schimbă radical de la un anotimp la altul. După o fază de încărcare cu cărnuri şi grăsimi pe timpul iernii, acestea urmează a fi înlocuite cu alimente viu colorate, zemoase şi pline de nutrienţi”, ne-a mai spus Lucian S. Nicolescu.
Mâncarea este una din cele mai mari plăceri ale vieţii. Toate alimentele, dacă sunt consumate cu moderaţie, pot fi parte a unei diete sănătoase. Dacă alimentele preferate sunt bogate în grăsimi, sare, zahăr şi calorii, atunci trebuie limitată consumarea lor şi înlocuite cu substituenţi mai sănătoşi. Cheia către o dietă sănătoasă şi echilibrată o reprezintă moderaţia. Prioritate trebuie să aibă cerealele, fructele, legumele, produsele lactate cu un conţinut redus de grăsimi, peşte, carne macră şi de pui. Oricine poate beneficia de pe urma unei diete sănătoase.

Citeşte şi: cadouri de 8 martie

Cura de detoxifiere a organismului este foarte importantă!
“Tranziţia dintre aceste două sezoane ar trebui diferenţiată cu o cură de detoxifiere a organismului. De ce? Pentru că este momentul ideal să curăţăm corpul pe interior, să înlăturăm cât mai mult din toxinele acumulate din alimentele “grele” ale iernii şi să oferim o fază de încărcare a organismului cu vitamine. Consider curele de detoxifiere a fi tratate cu prea puţină importanţă. Prea puţini oameni pun accent pe acest aspect, ignorându-l complet uneori. Este banal dacă te gândeşti că faci curat în casă zilnic, dar nu cureţi corpul pe interior niciodată. Dacă te-ai gândit că este timpul să faci o detoxifiere, profită de această perioadă din an, când corpul are nevoie cel mai mult. Pentru a vă fi de folos, vă ofer în dar, de mărţişor, un plan de detoxifiere. Ideal ar fi ca de 2 ori pe an (primăvara şi toamna) să urmăm câte o cură mai lungă de detoxifiere (minim 7 zile), astfel:
– în primele 2 zile, faceţi primul pas şi excludeţi toate alimentele de natură animală: carne, lactate, brânzeturi, ouă şi grăsimi. În această perioadă, alimentaţia se bazează exclusiv pe carbohidraţi, legume şi fructe. Carbohidraţi preferaţi – orezul şi fulgii de ovăz. Legumele şi leguminoasele pot fi consumate crude, fierte în apă, la abur, dar este exclus gătitul în ulei. Fructele sunt recomandate a fi consumate proaspete. Mâncaţi 3 mese (legume şi carbohidraţi) şi 2-3 gustări de fructe între ele pe zi.
– în următoarele 5 zile, păşiţi în miezul detoxifierii. Excludeţi complet carbohidraţii şi leguminoasele. Sunt 5 zile în care vă veţi hrăni exclusiv cu legume şi fructe! Pentru a evita balonarea în cazul unora dintre voi, începeţi prima masă cu legume, urmată de o masă de fructe şi tot aşa. Cumulaţi în total circa 3 mese de legume şi 3 mese de fructe, fără să le amestecaţi!
– în următoarele 2 zile, reintroduceţi treptat carbohidraţii în dietă.
– la final, reintroduceţi alimentele de natură animală în dietă, dar asiguraţi-vă că o faceţi treptat!
Pentru a menţine rezultatele obţinute, alegeţi o zi pe săptămână în care să consumaţi doar hrană lichidă preparată din fructe şi legume, sub formă de fresh-uri, shake-uri ş.a.m.d.
În fiecare dimineaţă, începeţi ziua cu un pahar cu apă caldă, în care amestecaţi o linguriţă de miere şi o jumătate de lămâie stoarsă, preparate precum un ceai. Lăsaţi să treacă minim 30 de minute până la servirea micului dejun. Alături de planul alimentar, pe parcursul curei de detoxifiere sunt indicate activităţile recreative, dar nu solicitante! Un jogging uşor, plimbări în aer curat, şedinţe de stretching şi, bineînţeles, să nu uităm să cerem mereu sfatul medicului, care cunoaşte condiţia sănătăţii noastre. Cu atât mai mult în cazul persoanelor cu diverse probleme de sănătate!”, ne-a mai spus antrenorul Lucian S. Nicolescu.
Un regim de viaţă activ însoţit de o dietă sănătoasă ne va îmbunătăţi şi mai mult starea de sănătate. Exerciţiile fizice regulate reduc semnificativ riscul apariţiei bolilor cardiace, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului tip 2, a obezităţii, a anxietăţii, depresiei şi a cancerului de sân, colon şi a sistemului reproductiv feminin.

Nicoleta MATEIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea