Consiliul Local Cugir va concesiona serviciul public de gestionare a animalelor fără stăpân şi ecarisaj
- Primăria a întocmit studiul de oportunitate, caietul de sarcini, regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi contractul de concesionare.
Înfiinţarea, organizarea, coordonarea şi reglementarea serviciului public de gestionare a animalelor fără stăpân şi ecarisaj pe domeniul public şi privat al Oraşului Cugir constituie atribuţia exclusivă a Consiliului local, iar monitorizarea si controlul funcţionării acestuia se realizează prin serviciile de specialitate.
Serviciul va asigura îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor, protecţia cetăţenilor, apei, animalelor şi solului, protecţia mediului înconjurător.
La acest moment, serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân funcţionează în subordinea primăriei şi îşi desfăşoară activitatea într-un adăpost de câini fără stăpân, în conformitate cu legile în vigoare.
Funcţionarea şi gestionarea serviciului se face în condiţii de transparenţă prin consultare cu autorităţile şi asociaţiile reprezentative, precum şi cu organizaţiile şi asociaţiile de protecţie a animalelor.
Potrivit unei situaţii a câinilor fără stăpân estimată la nivelul Oraşului Cugir , în anul 2013, rezultă că au fost capturaţi un număr de 755 de câini, 250 de câini au fost identificaţi şi necapturaţi, 550 de câini au fost deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi, marcaţi şi eliberaţi. Alţi10 câini au fost revendicaţi şi 15 adaptaţi, 94 decedaţi-eutanasiaţi, iar în întreţinere se află 86 câini.
Prin organizarea unui proces de licitaţie deschisă la nivelul oraşului pentru concesionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân se vor putea obţine: creşterea calităţii serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân, vor fi semnalate aspectele care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, localnicii vor avea siguranţa neagresării de către câinii fără stăpân pe domeniul public. De asemenea, oraşul va beneficia de un Centru de gestionare a câinilor fără stăpân modern şi dimensionat încât să se poată adapta la evoluţia activităţii, atât ca şi număr de câini cât şi la schimbările de sezon.
Conform studiului, va exista posibilitatea să se poată adăposti temporar contracost si animale cu stăpân, iar prin atragerea de fonduri de la organizaţii şi fundaţii, se vor păstra câinii conform noii legislaţii. Totodată se vor utiliza soluţii moderne pentru prinderea câinilor astfel încât aceştia să nu fie chinuiţi.
Capturarea câinilor fără stăpân se va face pe baza reclamaţiilor scrise şi verbale ale persoanelor fizice şi juridice, echipajele specializate patrulând prin oraş, de regulă, între orele 22.00 şi 06.00.
De reamintit că legislativul local a adoptat în urmă cu trei luni o hotărâre de consiliu potrivit căreia persoanele care hrănesc căinii fără stăpân pe domeniul public sau privat al oraşului, precum şi cei care îşi plimbă animalele de companie prin parcurile de joacă pentru copii vor fi sancţionaţi contravenţional cu sume cuprinse între 500 şi 1000 lei.
Autor: Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii