Alexandru Pereș: ”Guvernanții USL își aduc aminte de Apuseni și de moți doar când le pică în mână o carte de istorie sau… un avion în mandat”
*Declarație politică din plenul Senatului
Domnule Președinte, Onorat Senat,
11 septembrie 2013 a reprezentat o zi cu o conotație fatidică pe plan mondial, inclusiv pentru Premierul Victor-Viorel Ponta, altfel nici nu pot să îmi explic de ce acesta a declarat că una dintre consecințele negative ale stopării proiectului minier de la Roșia Montană este „ștergerea județului Alba de pe harta economică a țării”.
După tragedia aviatică din Apuseni, o țară întreagă a stat cu ochii pe județul Alba și pe zona moților, arealul amintit de Primul Ministru.
Economic însă, cum prezicea Premierul, județul Alba pare a fi, în continuare, abandonat de Guvern. Situația în care se află societățile Cupru Min Abrud sau Salina Ocna Mureș, avizul negativ dat proiectului minier de la Roșia Montană, noul Cod Silvic, care face imposibil ca moții să mai exploateze suprafețele forestiere, însă înlesnește activitatea societăților comerciale care activează în industria lemnului (cum sunt S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. sau S.C. Kronospan S.A.) au căzut, rând pe rând, pe umerii moților, și-așa îngreunați de povara grijii zilei de mâine. Vorbe în vânt au rămas și proiectele gândite pentru ameliorarea situației sociale din Munții Apuseni, cum este Agenția Națională a Zonei Montane, o instituție care să își aibă sediul în acea regiune și care să creeze strategii și speranțe pentru dezvoltarea întregii zone montane din România sau reînființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.
Din păcate, guvernanții își aduc aminte de moți doar când le pică în mână vreo carte de istorie sau în cazul unui accident nefast cum ar fi căderea unui avion în Apuseni! O țară întreagă a urmărit, cu sufletul la gură, cum, în cazul tragediei aviatice din 20 ianuarie 2014, moții au făcut treaba guvernanților. Guvernanți care s-au dovedit total nepregătiți, incompetenți și depășiți, într-o situație în care buna organizare și promptitudinea ar fi putut salva viețile omenești. În ultima vreme, presa a vorbit continuu despre moți: s-a discutat despre ajutorul pe care moții l-au adus autorităților luate prin surprindere, despre recompensele financiare oferite de politicieni condamnați la închisoare pentru efortul depus de moți pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, despre titlurile onorifice pe care moții le-au primit din partea Consiliului Județean Cluj sau despre distincțiile primite din partea Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, pare-se că moții vor fi decorați și de către președintele României, Traian Băsescu.
Doamnelor și domnilor senatori,
Constatăm că locuitorii Munților Apuseni au dovedit, unei țări întregi, că pot reuși, acolo unde autoritățile eșuează, că sunt uniți, sufletiști și cunosc, mai bine ca nimeni alții, zona montană în care locuiesc. Trag însă un semnal de alarmă: moții se bucură de aceste distincții și aprecieri, însă ele nu le țin de foame și nu le fac nici viața mai ușoară! Nici locuri de muncă nu creează, nici drumuri, nici electricitate nu aduc în satele și cătunele în care încă locuiesc.
Ar fi cazul ca guvernanții să nu îi uite pe acești oameni și să gândească strategii și proiecte care să îi ajute, astfel încât să se pună în valoare potențialul lor și al zonei în care trăiesc.
Închei, așa cum am început, cu prezicerile domnului Prim-ministru, pe care aș dori să le modific: județul Alba are un mare potențial și nu va dispărea de pe harta economică a țării, indiferent de ambițiile sau prezicerile unor guvernanți vremelnici!
Vă mulţumesc
Alexandru Pereş, senator PDL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci