Alexandru Pereș: ”Guvernanții USL își aduc aminte de Apuseni și de moți doar când le pică în mână o carte de istorie sau… un avion în mandat”

*Declarație politică din plenul Senatului

Domnule Președinte, Onorat Senat,

ELIT

11 septembrie 2013 a reprezentat o zi cu o conotație fatidică pe plan mondial, inclusiv pentru Premierul Victor-Viorel Ponta, altfel nici nu pot să îmi explic de ce acesta a declarat că una dintre consecințele negative ale stopării proiectului minier de la Roșia Montană este „ștergerea județului Alba de pe harta economică a țării”.

După tragedia aviatică din Apuseni, o țară întreagă a stat cu ochii pe județul Alba și pe zona moților, arealul amintit de Primul Ministru.

Economic însă, cum prezicea Premierul, județul Alba pare a fi, în continuare, abandonat de Guvern. Situația în care se află societățile Cupru Min Abrud sau Salina Ocna Mureș, avizul negativ dat proiectului minier de la Roșia Montană, noul Cod Silvic, care face imposibil ca moții să mai exploateze suprafețele forestiere, însă înlesnește activitatea societăților comerciale care activează în industria lemnului (cum sunt S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. sau S.C.  Kronospan S.A.) au căzut, rând pe rând, pe umerii moților, și-așa îngreunați de povara grijii zilei de mâine. Vorbe în vânt au rămas și proiectele gândite pentru ameliorarea situației sociale din Munții Apuseni, cum este Agenția Națională a Zonei Montane, o instituție care să își aibă sediul în acea regiune și care să creeze strategii și speranțe pentru dezvoltarea întregii zone montane din România sau reînființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.

Din păcate, guvernanții își aduc aminte de moți doar când le pică în mână vreo carte de istorie sau în cazul unui accident nefast cum ar fi căderea unui avion în Apuseni! O țară întreagă a urmărit, cu sufletul la gură, cum, în cazul tragediei aviatice din 20 ianuarie 2014, moții au făcut treaba guvernanților. Guvernanți care s-au dovedit total nepregătiți, incompetenți și depășiți, într-o situație în care buna organizare și promptitudinea ar fi putut salva viețile omenești. În ultima vreme, presa a vorbit continuu despre moți: s-a discutat despre ajutorul pe care moții l-au adus autorităților luate prin surprindere, despre recompensele financiare oferite de politicieni condamnați la închisoare pentru efortul depus de moți pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, despre titlurile onorifice pe care moții le-au primit din partea Consiliului Județean Cluj sau despre distincțiile primite din partea Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, pare-se că moții vor fi decorați și de către președintele României, Traian Băsescu.

Doamnelor și domnilor senatori,

Constatăm că locuitorii Munților Apuseni au dovedit, unei țări întregi, că pot reuși, acolo unde autoritățile eșuează, că sunt uniți, sufletiști și cunosc, mai bine ca nimeni alții, zona montană în care locuiesc. Trag însă un semnal de alarmă: moții se bucură de aceste distincții și aprecieri, însă ele nu le țin de foame și nu le fac nici viața mai ușoară! Nici locuri de muncă nu creează, nici drumuri, nici electricitate nu aduc în satele și cătunele în care încă locuiesc.

Ar fi cazul ca guvernanții să nu îi uite pe acești oameni și să gândească strategii și proiecte care să îi ajute, astfel încât să se pună în valoare potențialul lor și al zonei în care trăiesc.

Închei, așa cum am început, cu prezicerile domnului Prim-ministru, pe care aș dori să le modific: județul Alba are un mare potențial și nu va dispărea de pe harta economică a țării, indiferent de ambițiile sau prezicerile unor guvernanți vremelnici!

Vă mulţumesc

 Alexandru Pereş, senator PDL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Sorin Bumb: Programul IMM Invest a fot îmbunătățit pentru a include mai mulți beneficiari

Guvernul PNL a luat măsuri deosebit de importante pentru relansarea economică a României și pentru siguranța financiară și sanitară a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

k22 4 februarie 2014 at 11:18

Securistule… vezi ca au sunat „serviciile” adunarea la PMP ! Tu ce mai cauti la PDL ? Ia-i pe Hava si pe Dumitrel de mana si plecati dracului la PMP ca sa dati ocazia PDL-ului local sa se reformeze si sa poata deveni o alternativa viabila la actuala putere.

k33 4 februarie 2014 at 13:08

PMP-ul este facut numai din resapati, asa ca mestre indeplinesti conditiile. Acolo vine si Base marele resapat al CCR.

contribuabilu` 5 februarie 2014 at 10:25

Da` tu – ca mare PDL-ist ce te aflii – ce mama supararii „ai facut” pt moti in ultimii 10 ani ??? Par eczemplu bre !!! Ia spune !!!

MM 5 februarie 2014 at 12:50

PDL-ul a fost singurul care a avut grija de cetatenii acestei parti a tarii

Bail Request 5 februarie 2014 at 13:45

Ai lasă-mă ! Nu mai spune, chiar aşa ?

Bula 5 februarie 2014 at 18:47

@ MM. PDL-ul a avut grija de moti prin marele in inaltime Cornel Olar. Acesta impreuna cu primarul Todea de Albac si cu Directorul Directiei Silvice Allba Morar junior au defrisat pe rupte Muntii Apuseni iar motii au ramas doar cu „rumegusul”.

Comentariile sunt oprite