Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Alexandru Pereș: ”Guvernanții USL își aduc aminte de Apuseni și de moți doar când le pică în mână o carte de istorie sau… un avion în mandat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Declarație politică din plenul Senatului

Domnule Președinte, Onorat Senat,

11 septembrie 2013 a reprezentat o zi cu o conotație fatidică pe plan mondial, inclusiv pentru Premierul Victor-Viorel Ponta, altfel nici nu pot să îmi explic de ce acesta a declarat că una dintre consecințele negative ale stopării proiectului minier de la Roșia Montană este „ștergerea județului Alba de pe harta economică a țării”.

După tragedia aviatică din Apuseni, o țară întreagă a stat cu ochii pe județul Alba și pe zona moților, arealul amintit de Primul Ministru.

Economic însă, cum prezicea Premierul, județul Alba pare a fi, în continuare, abandonat de Guvern. Situația în care se află societățile Cupru Min Abrud sau Salina Ocna Mureș, avizul negativ dat proiectului minier de la Roșia Montană, noul Cod Silvic, care face imposibil ca moții să mai exploateze suprafețele forestiere, însă înlesnește activitatea societăților comerciale care activează în industria lemnului (cum sunt S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. sau S.C.  Kronospan S.A.) au căzut, rând pe rând, pe umerii moților, și-așa îngreunați de povara grijii zilei de mâine. Vorbe în vânt au rămas și proiectele gândite pentru ameliorarea situației sociale din Munții Apuseni, cum este Agenția Națională a Zonei Montane, o instituție care să își aibă sediul în acea regiune și care să creeze strategii și speranțe pentru dezvoltarea întregii zone montane din România sau reînființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.

Din păcate, guvernanții își aduc aminte de moți doar când le pică în mână vreo carte de istorie sau în cazul unui accident nefast cum ar fi căderea unui avion în Apuseni! O țară întreagă a urmărit, cu sufletul la gură, cum, în cazul tragediei aviatice din 20 ianuarie 2014, moții au făcut treaba guvernanților. Guvernanți care s-au dovedit total nepregătiți, incompetenți și depășiți, într-o situație în care buna organizare și promptitudinea ar fi putut salva viețile omenești. În ultima vreme, presa a vorbit continuu despre moți: s-a discutat despre ajutorul pe care moții l-au adus autorităților luate prin surprindere, despre recompensele financiare oferite de politicieni condamnați la închisoare pentru efortul depus de moți pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, despre titlurile onorifice pe care moții le-au primit din partea Consiliului Județean Cluj sau despre distincțiile primite din partea Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, pare-se că moții vor fi decorați și de către președintele României, Traian Băsescu.

Doamnelor și domnilor senatori,

Constatăm că locuitorii Munților Apuseni au dovedit, unei țări întregi, că pot reuși, acolo unde autoritățile eșuează, că sunt uniți, sufletiști și cunosc, mai bine ca nimeni alții, zona montană în care locuiesc. Trag însă un semnal de alarmă: moții se bucură de aceste distincții și aprecieri, însă ele nu le țin de foame și nu le fac nici viața mai ușoară! Nici locuri de muncă nu creează, nici drumuri, nici electricitate nu aduc în satele și cătunele în care încă locuiesc.

Ar fi cazul ca guvernanții să nu îi uite pe acești oameni și să gândească strategii și proiecte care să îi ajute, astfel încât să se pună în valoare potențialul lor și al zonei în care trăiesc.

Închei, așa cum am început, cu prezicerile domnului Prim-ministru, pe care aș dori să le modific: județul Alba are un mare potențial și nu va dispărea de pe harta economică a țării, indiferent de ambițiile sau prezicerile unor guvernanți vremelnici!

Vă mulţumesc

 Alexandru Pereş, senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP Primăria comunei Berghin a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice schimbarea imobilului școlii din localitatea Henig în capelă și centru de cateheză. Licitația are o valoare de peste 1,1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea