Deputaţii şi senatorii încep luni sesiunea. Revizuirea Constituţiei şi noul Cod rutier, printre priorităţi
Deputaţii şi senatorii încep luni o nouă sesiune parlamentară, iar printre cele mai importante proiecte sunt revizuirea Constituţiei, un nou Cod rutier, aleşii poporului urmând să se decidă şi în legătură cu amnistia şi graţierea.
Comisia parlamentară comună pentru revizuirea Constituţiei îşi va relua activitatea încă din prima zi a sesiunii, cu o întâlnire a membrilor cu reprezentanţii uniunilor profesionale şi cu prezentarea amendamentelor formulate ca urmare a observaţiilor şi propunerilor Comisiei de la Veneţia şi ale celor din avizul Consiliului Legislativ.
În condiţiile în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc la finele lunii mai, simultan cu europarlamentarele, proiectul noii legi fundamentale ar trebui să treacă de Parlament cel mai devreme în 24 aprilie.
Amnistierea şi graţierea – restanţe din sesiunea trecută
La începutul acestei sesiuni, deputaţii vor trebui să ia o decizie privind iniţiativa legislativă care propune amnistierea şi graţierea unor pedepse. Aceasta a fost scoasă, în decembrie 2013, de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în urma numeroaselor critici determinate de amendamentele adoptate de Comisia juridică, prin care se prevedea amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.
Parlamentul ar putea rezolva problemele noilor Coduri penale
Senatorii şi deputaţii ar mai putea să ia în discuţie şi modificarea Codului de procedură penală, în sensul în care supravegherea tehnică să poată fi permisă şi înainte de începerea urmăririi penale.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanţă de urgenţă modificările la Codul de procedură penală, solicitate, încă din luna septembrie 2013, de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia-Doina Stanciu, şi de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura-Codruţa Kövesi.
Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu venea la o zi după ce şeful statului a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, şi „devine scutul oamenilor corupţi”.
Articolul 140 din noul CCP, care face obiectul nemulţumirilor şefului statului, prevede că „supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.
Astfel formulat, textul limitează posibilităţile procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată şi înaintea începerii urmăririi penale. Potrivit procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie să fie informată în legătură cu acest lucru.
Guvernul nu a adoptat o Ordonanţă pentru modificarea articolului. Victor Ponta a anunţat vineri că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, miercuri, mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica şi problema interceptărilor, pe baza unei centralizări ce va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei, el adăugând că este „o prostie” să spui că noul cod protejează infractorii. Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, pe de altă parte, că Guvernul ar fi încălcat Constituţia dacă ar fi adoptat OUG pentru modificarea Codului, pentru că nu ceruse de la Parlament, înainte ca acesta să intre în vacanţă, abilitare de a emite Ordonanţe în domeniul Justiţiei.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui