Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Debra Hevia: „Am fost impresionată de calitatea extraordinară a lucrărilor de restaurare a Cetăţii!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Interviu cu doamna Debra HEVIA, consilierul politic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti

– Doamnă Debra Hevia, sunteţi primul oficial american care ajunge în ultimii ani la Alba Iulia. Permiteţi-mi să vă urez bun venit şi să vă întreb care este scopul vizitei dum­neavoastră?
– Mă aflu aici, la Alba Iulia, într-o vizită oficială. Sunt consilierul politic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi pentru că acesta este un an electoral ne-am gândit că ar fi important să călătorim în toată România, să stăm de vorbă cu oamenii despre care sunt priorităţile pentru România, ce gândesc şi cum văd ei relaţia cu Statele Unite şi de asemenea să transmit un mesaj privind priorităţile Statelor Unite direct oamenilor.
Aceasta este prima mea vizită oficială în afara Bucureştiului după ce am sosit în România în august 2013. Am mai vizitat localitatea Avrig din Sibiu şi voi călători în toate părţile ţării în acest an. Pe lângă întâlnirile pe care le-am avut cu oamenii simpli, am avut de asemenea întâlniri cu câţiva oameni politici din judeţ, precum primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, liderul PNL Alba Teodor Atanasiu, deputatul PP-DD Cornel Comşa, precum şi cu preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Alba, Emil Comşa. Important este să discutăm cu o gamă largă de oameni, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu lideri politici pentru a afla ce-i preocupă şi ce-i deranjează deopotrivă, ce planuri au, ce părere au despre România.
– Ştim că după ce Excelenţa Sa ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, şi-a încheiat mandatul, în urmă cu aproximativ un an, n-a mai fost numit un alt ambasador al Statelor Unite la Bucureşti. Este acest turneu pe care îl faceţi în România unul pregătitor pentru instalarea dumneavoastră ca şi ambasador?
– Mă aştept să avem un ambasador însă e un proces complicat pentru numirea cuiva pentru Casa Albă. Trebuie să se decidă asupra unei persoane care apoi să fie audiată în Senat şi să primească o confirmare, iar persoana aleasă trebuie să fie o persoană cu un trecut impecabil care să poată trece de procesul de conformare al Senatului. Aşteptăm un timp mai îndelungat, însă în cele din urmă va fi găsită cea mai potrivită persoană. Vă asigur că Ambasada SUA funcţionează şi în lipsa unui ambasador. Mai sunt şi alte poziţii de ambasador care nu au fost încă ocupate, dar acest lucru nu se reflectă asupra relaţiei cu România. Ambasada funcţionează în continuare normal. Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA, face o treabă excelentă la conducerea Ambasadei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

debra hevia la alba iulia

– Şi pentru că aţi amintit despre faptul că 2014 este un an electoral pentru români, vă rog să ne spuneţi dacă şi cum va veghea Ambasada SUA la desfăşurarea procesului electoral.
– Am încredere în instituţiile din România şi cred că alegerile se vor desfăşura în limitele legale. Mă aştept să fie conflicte şi puţin zgomot, dar Statele Unite vor continua să vorbească deschis despre respectarea principiilor, despre puterea democraţiei, despre puterea instituţiilor. Vom discuta şi în particular cu actorii implicaţi despre ceea ce se întâmplă, dar cred că România are o bună reputaţie în organizarea alegerilor şi mă aştept ca procesul democratic să se desfăşoare fără probleme. Sper ca mulţi români să participe la acest proces democratic pentru că activităţile civice sunt foarte importante. Azi, SUA celebrează ziua Martin Luther King şi mesajul pe care îl amintim în fiecare an cu această ocazie este importanţa activismului civic. Cetăţenii pot schimba lumea în bine numai dacă exprimăm ceea ce credem, dacă suntem activi şi luăm parte la procesul politic. Deci, sper ca românii să aibă o participare civică activă, nu numai în ziua alegerilor, ci şi la dezbaterea problemelor, rămânând implicaţi în viaţa publică.
– Doamna Hevia, probabil că misiunea dumneavoastră include şi transmiterea unui mesaj tuturor celor care privesc înspre Statele Unite ale Americii cu încredere, răbdare şi speranţă. Ce aţi dori să subliniaţi în evaluarea societăţii româneşti, în ansamblul ei?
– Probabil aţi aflat că asistentul secretarului de stat al SUA, care se ocupa de Europa, Victoria Nuland, a fost în România în urmă cu aproximativ o săptămână şi a avut un mesaj bun pentru România, despre importanţa parteneriatului nostru strategic, că România sărbătoreşte anul acesta 10 ani de când a devenit membru al NATO. Credem că România a fost un partener şi aliat excelent, iar românii trebuie să fie foarte mândri de rolul pe care l-au avut în lume. De asemenea, Excelenţa Sa a subliniat importanţa unei economii deschise, transparente, predictibile şi stabile. Chiar în aceste zile, SUA şi Uniunea Europeană negociază TTIP – Parteneriatul Transatlantic de Liber schimb UE – SUA. Astfel vor fi create mai multe oportunităţi pentru ţările noastre, pentru dezvoltarea comerţului în ambele direcţii respectiv mai multe oportunităţi pentru cetăţenii noştri. Deci suntem foarte mulţumiţi să discutăm cu statele europene posibilitatea extinderii parteneriatului comercial şi credem că România are mare potenţial economic. Astfel, este important să reţineţi faptul că investitorii străini caută un mediu stabil şi transparent pentru a investi, unde legile să fie respectate, unde lucrurile nu se schimbă de la o zi la alta, unde există un larg proces de consultare privind legislaţia care reglementează investiţiile. SUA şi România au o foarte bună cooperare în impunerea legii, protejarea ţărilor lor de crima organizată, a terorismului. Acestea sunt priorităţi importante pentru ţările noastre şi reprezintă o bază solidă pentru colaborarea şi prietenia dintre noi. Transmiterea acestui mesaj este un alt motiv al vizitei mele în teritoriu.
– Aţi început cunoaşterea României profunde prin vizitarea a două oraşe cu încărcătură simbolică pentru trecutul dar şi prezentul nostru: Sibiul, iar apoi aţi venit în Alba Iulia, oraş bimilenar care renaşte prin reafirmarea potenţialului său.
Cum evaluaţi acest potenţial turistic al Alba Iuliei, pentru că vizita dumneavoastră coincide cu finalizarea unui amplu proces de reconstruire şi punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina?
– Am auzit despre Alba Iulia la lecţiile de acomodare pe care le-am urmat după ce am sosit în România. Am aflat despre importanţa oraşului de-a lungul istoriei şi am fost foarte curioasă să vin şi să văd cu ochii mei, dar trebuie să vă spun că este mai frumos când îl vezi, e surprinzător. Am fost foarte impresionată, atât de istoria bimilenară a oraşului cât şi de calitatea extraordinară a lucrărilor de restaurare a cetăţii. Cred că Alba Iulia şi împrejurimile au un potenţial turistic excelent şi de-abia aştept să mă întorc cu toată familia mea să vedem şi mai mult, împreună.

A consemnat
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea