Debra Hevia: „Am fost impresionată de calitatea extraordinară a lucrărilor de restaurare a Cetăţii!”

Interviu cu doamna Debra HEVIA, consilierul politic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti

– Doamnă Debra Hevia, sunteţi primul oficial american care ajunge în ultimii ani la Alba Iulia. Permiteţi-mi să vă urez bun venit şi să vă întreb care este scopul vizitei dum­neavoastră?
– Mă aflu aici, la Alba Iulia, într-o vizită oficială. Sunt consilierul politic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi pentru că acesta este un an electoral ne-am gândit că ar fi important să călătorim în toată România, să stăm de vorbă cu oamenii despre care sunt priorităţile pentru România, ce gândesc şi cum văd ei relaţia cu Statele Unite şi de asemenea să transmit un mesaj privind priorităţile Statelor Unite direct oamenilor.
Aceasta este prima mea vizită oficială în afara Bucureştiului după ce am sosit în România în august 2013. Am mai vizitat localitatea Avrig din Sibiu şi voi călători în toate părţile ţării în acest an. Pe lângă întâlnirile pe care le-am avut cu oamenii simpli, am avut de asemenea întâlniri cu câţiva oameni politici din judeţ, precum primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, liderul PNL Alba Teodor Atanasiu, deputatul PP-DD Cornel Comşa, precum şi cu preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Alba, Emil Comşa. Important este să discutăm cu o gamă largă de oameni, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu lideri politici pentru a afla ce-i preocupă şi ce-i deranjează deopotrivă, ce planuri au, ce părere au despre România.
– Ştim că după ce Excelenţa Sa ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, şi-a încheiat mandatul, în urmă cu aproximativ un an, n-a mai fost numit un alt ambasador al Statelor Unite la Bucureşti. Este acest turneu pe care îl faceţi în România unul pregătitor pentru instalarea dumneavoastră ca şi ambasador?
– Mă aştept să avem un ambasador însă e un proces complicat pentru numirea cuiva pentru Casa Albă. Trebuie să se decidă asupra unei persoane care apoi să fie audiată în Senat şi să primească o confirmare, iar persoana aleasă trebuie să fie o persoană cu un trecut impecabil care să poată trece de procesul de conformare al Senatului. Aşteptăm un timp mai îndelungat, însă în cele din urmă va fi găsită cea mai potrivită persoană. Vă asigur că Ambasada SUA funcţionează şi în lipsa unui ambasador. Mai sunt şi alte poziţii de ambasador care nu au fost încă ocupate, dar acest lucru nu se reflectă asupra relaţiei cu România. Ambasada funcţionează în continuare normal. Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA, face o treabă excelentă la conducerea Ambasadei.

ELIT

debra hevia la alba iulia

– Şi pentru că aţi amintit despre faptul că 2014 este un an electoral pentru români, vă rog să ne spuneţi dacă şi cum va veghea Ambasada SUA la desfăşurarea procesului electoral.
– Am încredere în instituţiile din România şi cred că alegerile se vor desfăşura în limitele legale. Mă aştept să fie conflicte şi puţin zgomot, dar Statele Unite vor continua să vorbească deschis despre respectarea principiilor, despre puterea democraţiei, despre puterea instituţiilor. Vom discuta şi în particular cu actorii implicaţi despre ceea ce se întâmplă, dar cred că România are o bună reputaţie în organizarea alegerilor şi mă aştept ca procesul democratic să se desfăşoare fără probleme. Sper ca mulţi români să participe la acest proces democratic pentru că activităţile civice sunt foarte importante. Azi, SUA celebrează ziua Martin Luther King şi mesajul pe care îl amintim în fiecare an cu această ocazie este importanţa activismului civic. Cetăţenii pot schimba lumea în bine numai dacă exprimăm ceea ce credem, dacă suntem activi şi luăm parte la procesul politic. Deci, sper ca românii să aibă o participare civică activă, nu numai în ziua alegerilor, ci şi la dezbaterea problemelor, rămânând implicaţi în viaţa publică.
– Doamna Hevia, probabil că misiunea dumneavoastră include şi transmiterea unui mesaj tuturor celor care privesc înspre Statele Unite ale Americii cu încredere, răbdare şi speranţă. Ce aţi dori să subliniaţi în evaluarea societăţii româneşti, în ansamblul ei?
– Probabil aţi aflat că asistentul secretarului de stat al SUA, care se ocupa de Europa, Victoria Nuland, a fost în România în urmă cu aproximativ o săptămână şi a avut un mesaj bun pentru România, despre importanţa parteneriatului nostru strategic, că România sărbătoreşte anul acesta 10 ani de când a devenit membru al NATO. Credem că România a fost un partener şi aliat excelent, iar românii trebuie să fie foarte mândri de rolul pe care l-au avut în lume. De asemenea, Excelenţa Sa a subliniat importanţa unei economii deschise, transparente, predictibile şi stabile. Chiar în aceste zile, SUA şi Uniunea Europeană negociază TTIP – Parteneriatul Transatlantic de Liber schimb UE – SUA. Astfel vor fi create mai multe oportunităţi pentru ţările noastre, pentru dezvoltarea comerţului în ambele direcţii respectiv mai multe oportunităţi pentru cetăţenii noştri. Deci suntem foarte mulţumiţi să discutăm cu statele europene posibilitatea extinderii parteneriatului comercial şi credem că România are mare potenţial economic. Astfel, este important să reţineţi faptul că investitorii străini caută un mediu stabil şi transparent pentru a investi, unde legile să fie respectate, unde lucrurile nu se schimbă de la o zi la alta, unde există un larg proces de consultare privind legislaţia care reglementează investiţiile. SUA şi România au o foarte bună cooperare în impunerea legii, protejarea ţărilor lor de crima organizată, a terorismului. Acestea sunt priorităţi importante pentru ţările noastre şi reprezintă o bază solidă pentru colaborarea şi prietenia dintre noi. Transmiterea acestui mesaj este un alt motiv al vizitei mele în teritoriu.
– Aţi început cunoaşterea României profunde prin vizitarea a două oraşe cu încărcătură simbolică pentru trecutul dar şi prezentul nostru: Sibiul, iar apoi aţi venit în Alba Iulia, oraş bimilenar care renaşte prin reafirmarea potenţialului său.
Cum evaluaţi acest potenţial turistic al Alba Iuliei, pentru că vizita dumneavoastră coincide cu finalizarea unui amplu proces de reconstruire şi punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina?
– Am auzit despre Alba Iulia la lecţiile de acomodare pe care le-am urmat după ce am sosit în România. Am aflat despre importanţa oraşului de-a lungul istoriei şi am fost foarte curioasă să vin şi să văd cu ochii mei, dar trebuie să vă spun că este mai frumos când îl vezi, e surprinzător. Am fost foarte impresionată, atât de istoria bimilenară a oraşului cât şi de calitatea extraordinară a lucrărilor de restaurare a cetăţii. Cred că Alba Iulia şi împrejurimile au un potenţial turistic excelent şi de-abia aştept să mă întorc cu toată familia mea să vedem şi mai mult, împreună.

A consemnat
Ioana PITICARIU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 Comentarii

j 28 ianuarie 2014 at 20:05

Debra GO HOME ! Romania is not a US Colony !

dolfi 28 ianuarie 2014 at 23:57

USA=neocomuni$m dictator$hip!

Dorin 29 ianuarie 2014 at 8:54

Da , trebuie sa ne fie rusine cu asemenea compatrioti , j si dolfi !

dolfi 29 ianuarie 2014 at 9:45

poti tu sa-i pupi undeva, pe toti aducatorii de „democratie” ce folosesc drone, portavioane, bombe cu uraniu saracit si alte tehnologii de „civilizare” in masa. Pe toti aceia care manipuleaza bursa ca sa falimenteze tari.

j 29 ianuarie 2014 at 9:53

Pupa-i undeva Dorine si sper sa „traiesti bine” !

Status-Quo 30 ianuarie 2014 at 10:23

Bai o litera,

apropo, de la ce vine j-ul bai j? De la julit? De la juninca? De la jelau? De la jenant? (aici s-ar cam potrivi). De la ce?

Nimeni nu-i perfect bai j. Nimeni,. Afara de tine. Rusii le aveau pe ale lor americanii pe ale lor. Ce sa-i faci… asta-i viata, nimeni nu-i perfect!

Daca esti nostalgic(a) du-te la rusi vreo 3 ani si dup-aia mai vorbim. Nu uiita sa inveti sa te adresezi cu tavariși!

HH 29 ianuarie 2014 at 9:59

PROPAGANDA IEFTINA, MARCA I. PITICARIU, FRAZA DE CARE S-A FOLOSIT IN TITLU ESTE O FORMULARE DE COMPLEZENTA A UNEI PERSOANE CARE LUCREAZA IN DIPLOMATIE SI VENISE IN ALBA IULIA IN CU TOTUL ALT SCOP !
SUNT CONVINS CA AUTOAREA A INTELES DAR CE NU FACE „JURNALISTUL” PENTRU O POSETA NOUA !

contribuabilu` 29 ianuarie 2014 at 10:45

Sunt „deosebit de impresionat” de faptul ca se foloseste pt „scarpinatul” cinstitului dos al distinsei consiliere o limba atat de moale si de unsa cu toate alifiile, incat ……parca – parca mi-am adus aminte de vremurile trecute ! Practica asta o credeam uitata – da romanu` tot roman – nu ???!!!! Unii (si destul de multi!!!) inca o mai „exerseaza” ! Ca sa putem fi tratati in continuare ca niste babuini din lumea a 3-a, fara coloana vertebrala, inclusiv de SUA, adica de ai nostrii „aliati strategici”, ca sa nu mai vorbim si de „colegii” nostrii din UE ! Bravos natiune ! Si halal sa-ti fie – redactie „Unirea” !

HH 29 ianuarie 2014 at 11:22

CEVA IMPRESIONANT ERA MUTILAREA DIN ULTIMELE SAPTAMANI A PARCULUI( NU AM GASIT ALT TERMEN) DIN CENTRU 1
AMERICANILOR LE PLAC CHESTIILE SOCANTE S-AU POATE PENTRU ACEASTA VIZITA A FOST PREGATITA ZONA !!?

Horea 29 ianuarie 2014 at 13:48

Doar asa ne pot cunoaste strainii, vizitandu-ne!

Interesant interviul dnei. Ioana PITICARIU!

fookyaa 29 ianuarie 2014 at 20:31

Cu o fatza ca aia, care tradeaza un anumint nivel al IQ-ul nici nu e de mirare ca ai fost „impresionata de calitatea extraordinara a lucrarilor”. Oare si mustata lu’ ha[l]va a avut acelasi efekt?!

Observator 30 ianuarie 2014 at 16:05

Mai fookfookyule,
tu crezi ca stai mai bine cu IQ-ul?

Horea 30 ianuarie 2014 at 13:09

@fookyaa

In multe cazuri asemenea „fetze” (feţe) lasa intradevar o impresie gresita referitoare la IQ.
Mi-a fost dat insa sa cunosc personal asemenea oameni, cu feţe asemanatoare, care m-au impresionat prin inteligenta lor.

Asa ca, zic, sa nu mai judecam oamenii dupa aspectul faţei.

Comentariile sunt oprite