Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

Investițiile continuă în Cetatea Alba Carolina – peste 4 milioane de euro pentru reabilitarea spațiilor libere din Șanțurile Cetății

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

*Restaurante, spații expoziționale, puncte de informare turistică, un club de jazz, galerii comerciale și de artizanat, toate acestea vor spori atractivitatea Cetății Alba Carolina peste doi ani

Primăria Alba Iulia continuă proiectul de punere în valoare a Cetății Alba Carolina următorul pas fiind consolidarea și reabilitarea spațiilor libere din Șanțurile Cetății.

Este vorba despre 12 locații cu suprafețe între 300 și 1000 de metri patrați situate la Bastionul Trinitarienilor, Contragarda Bastionului Trinitarienilor, Contragarda Bastionului Sf. Elisabeta (2 spații), Ravelinul Sf. Capistrano, Contragarda Bastionului  Sf. Michael, Contragarda Bastionului  Sf. Carol (2 spații), Ravelinul Sf. Carol (2 spații), Contragarda Ravelinului Sf. Michael și Contragarda Bastionului Sf. Stephani pentru renovarea cărora s-a întocmit documentația tehnico-economică faza DALI, ce va fi supusă spre aprobare consilierilor locali în ședința din 24 ianuarie.

Potrivit reprezentanților administrației locale valoarea totală a investiției este de 18.561.360 de lei (reprezentând 4.191.560 de euro), finanțarea se face din bugetul local și din alte surse constituite conform legii, iar durata de realizare a lucrărilor este de 24 de luni.

Pentru definitivarea caracteristicilor tehnico-economici care se impun pentru utilizarea funcțională a respectivelor spații libere din interiorul fortificației și stabilirea criteriilor necesare a fi înscrise în caietul de sarcini ce va sta la baza procedurii de dare în folosință a fost elaborată documentația tehnico-economică faz DALI, de către SC Arhing SRL Tg. Mureș.

Conform raportului de expertiză tehnică/ audit energetic sunt necesare măsuri de consolidare și reabilitare car să conducă la reducerea în cât mai mare măsură a riscului de avariere a monumentului atât la sarcini gravitaționale, cât și în special la cele orizontale generate de un eventual seism.

Arhitecții au propus o variantă minimală (care cuprinde lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate în vederea eliminării cauzelor degradărilor, precum și lucrări de reparații interioare și exterioare ce urmează a fi realizate cu finisaje medii) și o variantă maximală (care pe lângă lucrările de consolidare și reabilitare obligatorii prevăzute în prima variantă cuprinde lucrări de reparații interioare și exterioare cu finisaje îmbunătățite în funcție de destinația spațiului.

Experții au recomandat cea de a doua variantă astfel că, urmare a raportului de expertiză, raportului arheologic, studiului istoric și expertizei biologice, principalele lucrări propuse sunt: lucrări la zidării originale; lucrări de realizare strat suport pardoseli; lucrări obligatorii de montaj/recondiționare tâmplării exterioare; lucrări de pardoseli; compartimentări în siistem reversibil din gips carton pe schelet din aluminiu; lucrări de restaurare portal piatră și ancadramente piatră le ferestre; lucrări de realizare accese la spațiile interioare; lucrări de restaurare/ reconstrucție; lucrări de preluare a diferenței de nivel; instalații sanitare, electrice; amenajări interioare în funcție de destinația propusă pentru fiecare spațiu.

După finalizarea lucrărilor în Șanțurile Cetății se vor deschide:

o cramă cu degustare de vinuri (la Bastionul Trinitarienilor);
un spațiu pentru manifestări culturale – galerie, spațiu cultural polivalent (la Contragarda Bastionului Trinitarienilor);
un spațiu expozițional pentru armament cu un birou pentru custode (la Contragarda Bastionului Sf. Elisabeta);
un punct de informare turistică – centru de presă (la Ravelinul Sf. Capistrano);
un restaurant cu anexe ( la Contragarda Bastionului Sf. Elisabeta);
o galerie comercială unde se vor pune în vânzare produse autohtone culinare, de panificație și apicole (la Contragarda Bastionului Sf. Michael);
un restaurant cu anexe ( la Contragarda Bastionului Sf. Carol);
o vinotecă cu spații de degustare și expunere produse de vinificație din zonă (la Ravelinul Sf. Carol);
un punct de informare turistică (la Ravelinul Sf. Carol);
un club de jazz (la Contragarda Bastionului Sf. Carol);
un spațiu pentru agenție turistică și spații de informare, sală video-cinema 3D (la Contragarda Ravelinului Sf. Michael)
un atelier de artizanat cu expoziție cu vânzare (la Contragarda Bastionului Sf. Stephani).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie 

Unirea Ziarul

Publicat

în

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie  Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea