FOTO-VIDEO:Colecţie de bancnote din perioada Revoluţiei ruse, exponatul lunii ianuarie la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Află cum a ajuns în colecţia muzeului
*Vezi cu ce bani l-au detronat bolşevicii pe ultimul ţar, Nicolae al II-lea
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat marţi, 14 ianuarie, ora 11.00, primul exponat din 2014, exponatul lunii ianuarie. Cu această ocazie a fost expusă o inedită de colecţie de bancnote a Revoluţiei ruse din 1917. Cele aproape 30 de piese reamintesc finalul zbuciumat al Rusiei Imperiale, cu ultimele sale emisiuni monetare. Colecţia a fost donată muzeului albaiulian în anul 1966 chiar de către colecţionarul Elie Bufnea, un ofiţer român, ardelean născut la Runc, implicat în organizarea unui corp de voluntari ardeleni, dintre prizonierii din Rusia, în Primul Război Mondial.
Exponatul a fost prezentat de către cercetătoarea Ioana Rustoiu şi directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu.
„Bancnotele au fost adunate de Elie Bufnea într-un clasor. Aşa au fost şi predate muzeului şi ilustrează toate bancnotele, sau aproape toate, care au fost emise în Rusia, le spun hârtii-monedă, de la primii guvernatori de după abdicarea ţarului, armatele atamanilor, de fiecare formaţiune politică sau militară care a stăpânit Rusia, şi mai ales Siberia acelor ani. Sunt diferite, toate sunt ruble, deci nu au renunţat la denumire, doar că valorile difereau dintr-o parte în cealaltă. Există chiar la un moment dat o monedă scoasă într-un lagăr, care funcţiona chiar acolo. Deci fiecare zonă îşi avea propria monedă, pentru că aşa se considera că moneda ilustrează practic şi independenţa politică.
O parte dintre bancnote sunt publicate în memoriile scoase în 1928, dar nu sunt toate care au ajuns la noi, sunt diferite(…) Bancnotele circulau în aceeaşi perioadă, în funcţie de zona în care erai în Rusia. Clar, erau inflaţii, şi practic asta explică de ce s-a ajuns la inflaţia din Rusia. Şi dacă ne uităm la istoria rublei practic Republica Federativă sovietică, după aceea, şi-a revizuit tot sistemul monetar, pentru că şi-a dat seama că fiecare zonă era cu altă monedă şi nu era în regulă”, a explicat Ioana Rustoiu.
Potrivit reprezentanţilor muzeului albaiulian, colecţia este extrem de valoroasă, deoarece dezmembrarea politică din timpul conflictelor dintre cele două armate: cea a albilor, susţinători ai ţarului şi Armata Roşie a bolşevicilor, a făcut ca în teritoriul ocupat de fiecare să fie emise serii noi de bani – în fond aceeaşi rublă rusească!
Tocmai din acest motiv, printre bancnote se găsesc printre altele banii oraşului Odessa, ai lui Kerenski ori Kolceak, ai atamanilor Dutov şi Semenov, ai comandantului căii ferate din Manciuria sau banii bolşevici ai Republicii Federative Sovietice Ruse.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Aflaţi mai multe detalii din video de mai jos:
[nggallery id=996]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi