Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Seceta întârzie începerea campaniei agricole de toamnă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

    Ing. Ioan Stanciu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Alba, s-a întâlnit recent cu premierul Emil Boc şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, pe agenda reuniunii fiind probleme importante legate de agricultură. Şeful DAJ Alba a spus că seceta care a pus stăpânire pe terenurile agricole din judeţ întârzie debutul în forţă al campaniei agricole de toamnă. De exemplu, cu chiu cu vai s-a reuşit semănarea cu rapiţă a 600 de hectare din cele 1.300 ha planificate, deşi această specie trebuia semănată la începutul lunii septembrie, iar din cauza lipsei precipitaţiilor răsărirea plantelor este neuniformă. Şi arăturile de toamnă sunt realizate doar pe jumătate din suprafeţe, în această toamnă urmând să se însămânţeze circa 22000 de hectare. Mai mult, meteorologii anunţă primele precipitaţii abia după data de 2 octombrie, când se preconizează că se va putea intra în câmp pentru executarea lucrărilor specifice (arat, discuit etc).
„Din păcate, ne aducem aminte de sistemul de irigaţii doar atunci când vedem că nu plouă. Având în vedere că nu vom şti exact cum va fi recolta de grâu de anul viitor, din cauza secetei din această vară, le recomand agriculturilor să nu se grăbească să-şi vândă producţia de grâu, pentru că valoarea acestuia va creşte anul viitor”, a declarat Ioan Stanciu. Pentru a veni în sprijinul fermierilor se lucrează la un proiect de act normativ prin care să se stimuleze înfiinţarea depozitelor de cereale şi legume-fructe cu finanţare prin proiecte europene.
În altă ordine de idei, din 16 octombrie fermierii vor primi un avans de 42 de euro/ha din cuantumul subvenţiei de 176 euro/ha, diferenţa urmând să fie plătită până la finele lunii decembrie a.c.
lÎn spatele fiecărui produs agroalimentar stă un loc de muncă din judeţ
Un alt aspect important este promovarea pe pieţele judeţului a produselor agroalimentare locale, ale fermierilor din judeţul Alba, aşa cum a făcut Consiliul Judeţean Alba, datorită iniţiativei preşedintelui Ion Dumitrel, prin târguri gen „Gustos de Alba”, a spus Ioan Stanciu. Printr-o mai bună valorificare a legumelor, fructelor şi a celorlalte produse agricole ale agricultorilor din Alba se vor putea păstra şi locurile de muncă din acest sector, condiţia fiind ca alimentele să fie de calitate, iar preţul, corect. De exemplu, un cumpărător va prefera să achiziţioneze un kilogram de vinete cultivate în Alba decât în alt judeţ, dacă preţul şi calitatea sunt aceleaşi.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avocatul suspendat Ovidiu Jidveian, acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de 5 ani și 9 luni de închisoare. Ce sume au recuperat procurorii de la el și de la societate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocatul suspendat Ovidiu Jidveian, acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de 5 ani și 9 luni de închisoare. Ce sume au recuperat procurorii de la el și de la societate Avocatul suspendat Ovidiu Jidveian, autorul unei mari înșelăciuni imobiliare prin intermediul societății Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia, a fost de acord cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea