FOTO/VIDEO: Our Heritage – toate monumentele din Alba și restul Transilvaniei cuprinse într-un proiect cultural online
Our Heritage promovează inestimabila moştenire culturală a Transilvaniei, aducându-ne mai aproape de uimitorul spirit şi uriaşul suflet al acestor meleaguri unice în lume. Site-ul www.ourheritage.ro este probabil cel mai complex proiect de acest gen dezvoltat până acum în România. Our Heritage reuneşte, în prezent, profilurile a peste 2.300 de monumente din Transilvania fiind într-un proces permanent de actualizare.
Proiectul a fost iniţiat la începutul lui 2013 şi constă în identificarea, fotografierea şi cercetarea tuturor monumentelor istorice din Transilvania incluse în Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (8134 monumente). Our Heritage se va derula pe o perioadă de 3 ani, necesari acoperirii tuturor monumentelor.
Lansarea de acum marchează finalizarea primei etape, ea reprezentând aproape o treime din ceea ce îşi propun iniţiatorii proiectului. S-au documentat toate monumentele istorice din județul Sibiu şi cele mai importante din celelalte judeţe din Transilvania (Alba, Bistrita Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj), totalul monumentelor cuprinse la zi fiind de circa 2.300.
Acest stadiu a fost sprijinit de Administraţia Fondului Cultural Naţional care a finanţat o bună parte din cheltuieli şi a beneficiat de aportul unui Consiliu Ştiinţific format din experti, istorici, cercetatori și arhitecti din Transilvania, din care nu lipsesc prof. univ. dr. Tudor Sălăgean – directorul Muzeului de Etnografie din Cluj-Napoca, specialist în istoria medievală a Transilvaniei, prof univ.dr. Ioan Marian Tiplic – prorector al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, unul dintre cei mai buni specialişti în sistemul forticaţiilor din Transilvania sau Răzvan Pop – director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, un expert în istoria multiseculară a Sibiului.
Proiectul îşi propune realizarea unui plan de promovare a Transilvaniei în special în mediul online prin prisma monumentelor sale. Este probabil cel mai complex proiect de acest gen şi care a reuşit identificarea nevoilor patrimoniului cultural transilvan în vederea conservării monumentelor istorice.
Site-ul oficial al proiectului www.ourheritage.ro este un instrument foarte practic şi uşor de utilizat, care oferă posibilitatea filtrării monumentelor istorice în funcţie de mai multe criterii, preferinţe arhitecturale şi istorice, localizare sau accesibilitate.
Our Heritage este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de AIOS (Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii