Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Rodica Andronescu, PDL Alba: ”Descentralizare doar de dragul USL?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ca să facă pe placul baronilor locali, Dragnea aleargă dupa bani şi  vine cu o propunere  legislativă prin care se doreşte transferarea în subordinea consiliilor județene a mai multor direcții și agenții județene, printre care agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă (AJOFM) și agenţia de plăţi şi inspecţie socială (AJPIS).

De ce dorește Dragnea trecerea  AJOFM și AJPIS la Consiliile județene?

Prin trecerea agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM) și a agențiilor județene pentru prestații sociale (AJPS) în subordinea CJ (controlate în foarte mare măsura de USL) se urmărește  dirijarea și utilizarea bugetului asigurărilor pentru șomaj, a bugetului pentru plata beneficiilor de asistenţă socială şi a altor programe privind servicii sociale susţinute de la bugetul de stat,  în scopuri electorale și satisfacerea clientelei politice a USL.

Concret, prin Legea nr. 250/2013 de modificare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr. 116/2002 pentru prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, se detaliază tipurile de subvenții şi convenții (şi nu sunt puține!!!) de care angajatorii  pot beneficia  prin AJOFM, dacă angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, șomeri tineri, șomeri cu risc de marginalizare socială, şomeri în vârstă de peste 45 de ani,  şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale – într-un cuvânt – persoane care depind de ajutoarele sociale și care provin, în general, din medii dezavantajate, din mediul urban slab dezvoltat, din mediul rural, sunt persoane ușor de manipulat.

Cine ne garantează că aceste subvenții nu vor fi orientate spre clientela politică?  Bazele de date ale persoanele înregistrate la AJOFM si AJPIS  vor putea  fi folosite cu cinism în scop electoral: “Ți-am dat, votează-mă!”.

Dacă luăm în calcul şi sumele mari care sunt prevãzute în fiecare an pentru formarea şomerilor şi a altor categorii de beneficiari ai acestor cursuri de formare finanțate total sau parțial din BAS  (BAS 2012 – ANOFM 44.143.000 lei iar  execuția bugetară la 31.12. 2012 a fost de 31.970.620 lei – 72,43%), ne dăm seama că USL mai are si alte guri de hrănit: furnizori de formare profesională autorizați, formatori şi evaluatori autorizați care vor beneficia din plin de aceste fonduri.

Și atunci, ne întrebăm, cui îi foloseşte trecerea acestor instituții la administrația județeană: cetățenilor, care au mare nevoie de aceste servicii sau baronilor USL, care au nevoie de bani pentru Campania electorală din 2014 ?

În perspectiva deloc optimistă a realizării acestei pseudo reforme, se mai iveşte o întrebare: ce se va întampla cu ANOFM? Ce se va întâmpla cu specialiştii din aceastã structură? Vor deveni ei înşişi beneficiari ai  indemnizației de şomaj, ai legii pe care ei au elaborat-o? USL, în loc să creeze locurile de muncă promise, creşte şomajul disimulat în spatele  regionalizării.

Uitați-vă ce se întâmplă în Ministerul Finanțelor, uitați-vă la haosul provocat în urma aşa – zisei reorganizări: deocamdată am dat afară specialişti ca să angajăm clienți politici – nu contează că nu au nimic comun cu domeniul finanțelor, important este că sunt membrii USL şi trebuie răsplătiți pentru afişele lipite în campanie şi promisiunile neonorate. Acelaşi lucru se va întâmpla și în aceste instituții: pleacă specialiştii vin USL-iştii. Cui îi pasă? Din această perspectivă, 2014, nu se anunță un an mai bun.

Rodica ANDRONESCU, preşedinte OF PDL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea