Ovidiu Jidveian: Blocuri ANL în Cetate, o idee năstruşnică a primarului Mircea Hava
Blocuri ANL în Cetatea Alba Iulia, o idee năstruşnică a primarului Mircea Hava
Înainte de toate, sunt albaiulian. Salut orice idee care vine în sprijinul comunităţii şi susţin orice proiect care vizează dezvoltarea municipiului Alba Iulia. Niciodată, în Consiliul Local, nu am votat politic vreun proiect de hotărâre. Cerinţele şi nevoile albaiulienilor sunt cele care mă ghidează în activitatea mea de ales local, iar respectarea întocmai a legii este un alt reper pentru mine, nu mai puţin important.
Am votat proiectele bune şi serioase ale primarului Mircea Hava şi o voi face în continuare, fără să stau pe gânduri, atunci când ele îndeplinesc toate condiţiile să fie susţinute prin votul meu. Sprijin orice iniţiativă care pune în valoare interesele comunităţii, în numele căreia îmi duc la îndeplinire mandatul de consilier local. Cred că în Alba Iulia s-au implementat multe proiecte bune, după cum cred că mai e încă mult de lucru pentru ca municipiul nostru să atingă nivelul de dezvoltare la care are dreptul fiecare locuitor al cetăţii.
Iar Cetatea din Alba Iulia, aşa cum e ea astăzi, cu toate criticile care au fost exprimate pe marginea proiectului de restaurare, a devenit o zonă cu un potenţial turistic imens. Cetatea din Alba Iulia, aşa cum e ea în prezent, reprezintă un argument în favoarea unei administraţii locale care demonstrează că poate fi eficientă, atâta timp cât pune comunitatea şi nevoia ei de dezvoltare pe primul loc. Cetatea din Alba Iulia, cu fostul parc Custozza, transformat în zonă dedicată evenimentelor care se bucură de prezenţa largă a publicului, arată că, autoritatea (executivă) locală are forţa să-şi impună voinţa, dacă asta consideră că trebuie să facă, indiferent de ceea ce crede o bună parte din comunitatea albaiulienilor. Cel puţin în acest caz şi, din păcate, nu e singurul, interesele şi cerinţele comunităţii nu sunt interesante sau relevante pentru autoritate. Autoritatea (executivă) locală a arătat, şi în cazul Custozza, că poate dispune şi se impune.
Salut orice idee a primarului Mircea Hava, atâta timp cât e o idee serioasă şi îi voi susţine, prin vot, orice proiect viabil care duce municipiul Alba Iulia spre dezvoltarea la care au dreptul toţi cetăţenii. Voi susţine trecerea în domeniul privat al Consiliului Local Alba Iulia a clădirilor fostelor cazărmi de la Poarta a III-a a Cetăţii care se află în proprietatea Ministerului Apărării. Voi vota şi un eventual proiect prin care, în această zonă, vor fi înfiinţate spaţii de servicii turistice, cu restaurante, cafenele sau magazine de suveniruri. Dar, nu pot susţine o idee, cel puţin năstruşnică, prin care, în proximitatea Cetăţii, într-o zonă care se vrea cu atracţie la turişti, în care încărcătura istorică, spirituală şi culturală se simte şi în aerul pe care îl tragem în piept, să fie împlântate blocuri cu locuinţe ANL, adică să fie construit, total nefiresc şi nelalocul lui, un cartier de locuinţe colective.
Sunt de acord, domnule primar, că oraşele istorice nu trebuie să dea impresia că ar face parte dintr-un tablou cu natură moartă, expus într-un oarecare muzeu. Sunt de acord şi că viaţa de zi cu zi a localnicilor trebuie să se împletească cu trecerea turiştilor, ceea ce se întâmplă în Alba Iulia chiar şi acum, pentru că Cetatea şi celelalte puncte de interes turistic nu fiinţează singure, izolate undeva, ci sunt vizitate, aici, în inima oraşului, unde lumea îşi trăieşte, mai mult sau mai puţin viu colorat, viaţa de zi cu zi. Nu pot să nu mă întreb cu ce impresie vor pleca turiştii din Cetate, dacă vor avea prilejul să admire rufele atârnate la uscat în balcoane sau la ferestrele viitorilor locatari ai blocurilor ANL. Cum va arăta oare atmosfera acelui loc, impregnată de mirosul prânzurilor gătite în bucătăriile din bloc, ce mix de impresii le va rămâne acelor străini, trecători pe aici? Şi, nu în ultimul rând, domnule primar, mă întreb ce se va întâmpla când mămicile vor avea pretenţia ca programul de linişte şi somnul de după amiază al copiilor lor să fie respectate? Ce veţi face când acei locatari vor vocifera continuu, din pricină că se vor simţi constant deranjaţi de evenimentele şi concertele care au loc în fostul parc Custozza? Şi cum va fi când locatarii vor cere băncuţe şi alei, spaţii de joacă pentru copii, locuri de parcare pentru maşinile lor? În cel mai optimist scenariu, domnule primar, în zona aceea, pe care o consideraţi un „mix de funcţiuni care merg foarte bine împreună”, vom avea un bâlci şi sursă permanentă de conflicte, pe care nu cred că turiştii ori albaiulienii le vor aprecia.
Înainte de toate, domnule Hava, încercaţi să fiţi acel gen de primar care iniţiază proiecte serioase, bine gândite, orientate înspre comunitate. Personal, mă aştept să renunţaţi la ideea construcţiei blocurilor ANL într-un loc total nepotrivit. Arătaţi, domnule primar, că autoritatea dumneavoastră executivă nu se impune doar cu forţa, ci că are curajul să pună mai presus de propriile orgolii binele oamenilor şi al municipiului Alba Iulia. Aveţi curajul acesta, domnule primar?
E nevoie şi de locuinţe pentru tineri, dar sunt convins că acele blocuri pot fi construite altundeva. Dacă veţi insista cu această idee, domnule Hava, ne veţi convinge că vorbiţi totuşi cât se poate de serios despre un proiect complet neserios. Dacă nu veţi renunţa la idee, administraţia dumneavoastră, şi-aşa contestată, va demonstra, o dată în plus, că nu e dispusă nici să ia act de ce vor şi aşteaptă cetăţenii, nici să-şi recunoască propriile greşeli.
Ovidiu JIDVEIAN, consilier local din partea PSD Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii