FOTO: Expoziţiile ”Toamnei Cugirene” şi Târgul Meşterilor Populari
Prima zi, (oficială), a Festivalului ”Toamana Cugireană a debutat sâmbătă dimineaţa la ora 10.00, în fața Primăriei Cugir în prezenţa primarului Adrian Teban, a oficialităţilor şi a unor localnici, printr-un emoţionant moment în care, pe acordurile Imnului Naţional au fost arborate Tricolorul României, drapelele oraşelor Cugir şi Wasserburg, localităţi înfrăţite de mai multă vreme.
Tot din fața primăriei s-a dat startul de pornire în cursa a mai multor autoturisme 4×4 care participă la concursul ”Off Road 2013”, devenit deja tradiţional la Cugir cu ocazia festivalului.
La puțin timp a avut loc festivitatea de dezvelire a celor două busturi care îi înfăţişează pe Decebal şi Traian, amplasate în faţa Casei de Cultură din Cugir, două opere executate cu mare talent şi maestrie, de către artistul local, profesorul Sorin Bărăștean.
Ca şi la precendentele ediţii ale festivalulului, la bilanţul toamnei 2013, al XVI-lea de până acum, dorinţa de afirmare a firmelor locale şi a unor artişti cu lucrări pe diverse domenii de activitate s-a afirmat cu o relevanţă deosebită.
Standurile producătorilor cugireni au fost cele mai căutate de către vizitatorii doritori de cunoaştere a măiestriei specialiştilor locali, dar şi de întreprinzători şi reprezentanţi ai unei firme interesate în produsele ”Marca Cugir”.
S-au putut vedea cu această ocazie expoziţiile cu produse de tehnică militară de la Fabrica de Arme şi UM Cugir, elemente de automobile fabricate la Star Transmission, produse de la firmele Nova Grup, Acitech, ale unor societăţi specializate în produse de panificaţie, de mezeluri, etc.
A fost un bun prilej ca numeroşi artişti din localitate şi din alte zone ale ţării
să-şi prezinte creaţiile populare prin lucrări artizanale de o rară frumuseţe. În spaţiul destinat expoziţiilor de arte plastice s-au putut remarca tablourile de mare rafinament realizate de artiştii plastici Adrian Abrudan şi Lucian Vaidean, iar alături, într-o cameră (încă destul de neîncăpătoare), vizitatorii au putut admira piese etnografice remarcabile, printre care şi obiecte cu valoare de patrimoniu ce se vor regăsi, probabil, într-un viitor muzeu al oraşului.
Tot în incinta Casei de Cultură a avut loc un eveniment emotonant, prin lansarea ”Monografiei Oraşului Cugir -1932”, în prezenţa primarului Adrian Teban, a directoarei Casei de Cultură Rodica Florea şi a unor localnici care au venit special pentru această prezentare. Cea care a făcut posibilă scoaterea de sub tipar a cărţii a fost chiar nepoata autorului monografiei, Augustin Berian, doamna Georgeta Augusta Botez. De remarcat că lucrarea păstrează limbajul original, aşa cum se folosea acesta la timpul respectiv.
Inedit pentru cugireni şi nu doar pentru ei este aceea că la actuala ediţie a festivalului, este deschis ”Târgul Meşterilor Populari”, în cadrul căruia sunt prezenţi reprezentanţi din localităţi precum: Alba Iulia, Feneș, Lupşa, Braşov, Rm. Vâlcea, Mureş, Cugir, Cluj, Covasna, Arad ș.a.
Participanţii pot cumpăra sau admira produse tradiţionale româneşti, podoabe, oale de lut, împletituri, curele din piele, obiecte din sticlă şi ceramică, sculpturi din lemn, ţesături, costume populare,s.a.
Târgul funcţionează până duminică 23 septembrie, dată la care se încheie festivalul.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=306]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii