Rămâi conectat

Actualitate

Premiile Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur – 2011”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Timp de 3 zile, Alba Iulia a fost gazda unuia dintre cele mai importante evenimente folclorice din România, Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”. Pentru al XI-lea an consecutiv, organizatorii concursului –  compania JIDVEI, condusă de  Liviu şi Claudiu Necşulescu, Televiziunea Română, în calitate de coproducător şi Consiliul Judeţean Alba, în calitate de partener principal – au reuşit să transforme Alba Iulia într-o veritabilă capitală a muzicii populare autentice. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia au urcat pe rând 41 de concurenţi din diferite zone ale ţării, solişti vocali şi instrumentali, ale căror talente au reînviat în sufletele spectatorilor iubirea pentru muzica tradiţională românească. Marele Trofeu a fost obţinut de Bogdan-Petru Toma, 21 de ani, din Hunedoara, care a reprezentat în festival Ţinutul Pădurenilor, interpretând, de altfel, cântece din repertoriul lui Drăgan Muntean.
lPrima zi a concursului – joi, 08.09.2011
Joi, 8 septembrie, primii 21 de concurenţi au păşit încrezători în faţa juriului, iar măiestria cu care aceştia au interpretat melodiile a reuşit să umple sala de spectatori până la refuz. Probele impuse de organizatori au fost o doină şi o melodie la alegere, iar participanţii care au dorit să fie incluşi la secţiunea „Drumul Vinului – Ţara Vinului” au mai interpretat încă o piesă. În prima seară a concursului, 16 concurenţi s-au luptat pentru Marele Premiu la categoria solişti vocali iar alţi 5 participanţi şi-au etalat talentele la categoria solişti instrumentali.
Una dintre surprizele serii de joi a fost lansarea ultimului album al îndrăgitului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, „La omu’ cu suflet bun”. Acesta şi-a prezentat cel de al VII-lea CD al său, care conţine o compilaţie de 22 de melodii.
Prima zi a Festivalului-concurs „Strugurele de Aur” s-a încheiat cu extraordinarele recitaluri oferite de Ansamblul JIDVEI-România, Dorin Pintea, Ana-Maria Ion-Oprişan, Daniel Pop, Mioara Velicu, Liliana Laichici, George Nucă, Gheorghe Gheorghe, Alexandru Petcu, Gabriel Andrei şi Mariana Deac. Un alt invitat special a fost tânărul de doar 10 ani, Valentin Bertea, din Fălticeni, judeţul Suceava, ale cărui intrepretări au fost apreciate de public.
lA doua zi a concursului – vineri, 09.09.2011
Cea de a doua zi a concursului i-a adus în faţa spectatorilor pe alţi 20 de concurenţi cel puţin la fel de talentaţi. Recitalurile care au precedat momentele de concurs au fost oferite şi de această dată de Ansamblul JIDVEI-România şi Junii de la JIDVEI, dar şi de laureaţii anilor precedenţi: Eugenia Horoba, Alexandru Pugna, Ancuţa Matei, Ovidiu Homorodean, Alisa Toma, Florin Mircea Târziu, Sebastian Stan, Ciprian Roman, Felicia Stoian şi Maria Coman. După lăsarea serii, pe scenă au mai urcat interpreţii Cornel Borza, Antoanela Feche, Liviu Buţiu şi Dana Ionela Jurjuţ, dar şi Ionuţ Fulea, acompaniat de Orchestra JIDVEI-România, precum şi Maria Dragomiroiu.
lGala Laureaţilor – sâmbătă, 10.09.2011
Festivalul s-a încheiat sâmbătă cu Gala Laureaţilor, decernarea premiilor şi alte extraordinare recitaluri susţinute de laureaţii anilor precedenţi, Roxana Reche, Alexandru Pal şi Ioana Breda Morar. Pe scenă au urcat pentru ultima dată în cadrul acestei ediţii a concursului Ansamblul JIDVEI-România, Junii de la JIDVEI, Sergiu Cipariu, Marinela Baba, Reta Rus, Leontina Fărcaş, Ina Todoran şi Bianca Şuşman, dar şi Gavriil Prunoiu împreună cu grupul vocal bărbătesc Doruri Muscelene, Sava Negrean-Brudaşcu şi profesorul Ioan Berci.
lValoarea totală a premiilor oferite în cadrul festivalului a fost de 58.000 lei
Duminică, după încheierea concursului, festivalul a continuat la Jidvei, în Piaţa Primăriei, unde, începând cu ora 14.00, spectatorii au avut ocazia să asiste la recitaluri memorabile suţinute de nu mai puţin de 15 cunoscute ansambluri şi formaţii folclorice de amatori de pe Valea Târnavelor şi de pe Valea Mureşului. Ansamblurile JIDVEI-România şi Junii de JIDVEI au încântat auditoriul cu recitaluri de excepţie, urmate de momentele muzicale ale interpreţilor: Gabriela Tuţă, Marinela Baba, Reta Rus, Leontina Fărcaş, Ina Todoran şi Mugurii de Tezaur, Mariana Anghel, Niculina Stoian, Cristian Pomohaci, Sava Negrean Brudaşcu şi profesorul Ioan Berci şi, nu în ultimul rând, Nicolae Furdui Iancu. Întreaga prezentare a concursului din acest an a fost asigurată de Liliana Popa şi Cezar Firu, în timp ce Gala Laureaţilor s-a bucurat de prezentarea  îndrăgitei moderatoare Marioara Murărescu.
Evenimentul poartă semnătura companiei JIDVEI şi a fost realizat în coproducţie cu Televiziunea Română. Festivalul a fost susţinut de: partener principal – Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia şi Primăria Jidvei – parteneri. Concursul a fost înregistrat şi va face subiectul mai multor emisiuni „Tezaur folcloric”, difuzate săptămânal pe TVR1. Iată lista premiilor festivalului: lMarele Trofeu: Bogdan-Petru Toma din judeţul Hunedoara, lPremiul I solişti vocali: Elena-Cristiana Soreanu din judeţul Gorj, lPremiul I solişti vocali: Lorena-Ioana Pascu din judeţul Hunedoara, lPremiul II solişti vocali: Adina-Raluca Popa, comuna Jidvei, judeţul Alba, lPremiul II solişti instrumentişti lAmalia Vasilica Căpruci (nai) din judeţul Vâlcea, lPremiul III solişti vocali: Luciana Maria Ene din judeţul Gorj, lPremiul III solişti instrumentişti: Ştefan-Constantin Moacă (trompetă) din judeţul Mehedinţi, lPremiul special al Orchestrei JIDVEI-ROMANIA: Mirel-Iacob Chialda (oboi) din judeţul Sibiu, lPremiul special pentru secţiunea a III-a „Drumul Vinului – Tara Vinului”: lElena Lucreţia Goagea din judeţul Vâlcea, lPremiul CRAMA JIDVEI: Tudor Atomi din judeţul Bacău lPremiul CRAMA JIDVEI: Alexandra Băcilă, comuna Valea Lungă, judeţul Alba, lPremiul Centrului de Cultură AUGUSTIN BENA Alba: Ionuţ Cătălin Badea din judeţul Caraş-Severin, lPremiul special de popularitate: Ana-Maria Ion-Oprişan din judeţul Mehedinţi.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Programul Rabla pentru Electrocasnice nu se va mai ține în 2024: AFM nu mai are buget pentru o nouă sesiune de finanțare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Rabla pentru Electrocasnice nu se va mai ține în 2024: AFM nu mai are buget pentru o nouă sesiune de finanțare Programul „Rabla pentru Electrocasnice” nu se va mai desfășura în 2024, pentru faptul că Ministerul Mediului, Apel și Pădurilor nu a prioritizat acest program. „Politicile, strategiile de mediu și prioritizarea lansării programelor sunt […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea