Rămâi conectat

Politică Administrație

Prefectura Alba: Şcoala profesională de la Sebeş îşi deschide porţile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începând din anul şcolar 2013-2014, Liceul Tehnologic din Sebeş pune la dispoziţia elevilor interesaţi două specializări noi, în industria lemnului. Cele două clase de profesională sunt, din acest moment, funcţionale şi îşi vor începe activitatea din 16 septembrie.

Încă din vară, prefectul Gheorghe Feneşer a susţinut ideea înfiinţării claselor de profesională la Sebeş, având în vedere interesul societăţilor care activează în industria lemnului pentru crearea de forţă de muncă specializată. După o serie de discuţii şi demersuri, joia trecută a avut loc întâlnirea în care au fost puse bazele parteneriatului dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Liceul Tehnologic din Sebeş şi societăţile care se vor implica activ în pregătirea elevilor. Prefectul Gheorghe Feneşer, primarul Alexandru Dăncilă, viceprimarul Adrian Bogdan, inspectorul şcolar general adjunct Rodica Groza, directorul Liceului Tehnologic, Ana Filip, reprezentanţii societăţilor Holzindustrie, Kronospan, Savini Due şi Atero din Sebeş, precum şi Schosswender Mobel din localitatea Căpîlna au stabilit ultimele detalii necesare punerii în practică a acestui parteneriat, în baza căruia elevii vor urma specializarea în domeniul mecanic, cu calificare în meseria de mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, respectiv în fabricarea produselor din lemn, cu calificare de tâmplar universal.

Cei 46 de elevi care au optat pentru o specializare în industria lemnului vor fi, aşadar, primii absolvenţi ai şcolii profesionale de stat de tip dual, după model german, care s-a înfiinţat la Sebeş.

M-am implicat de la bun început în acest proiect, pentru că el răspunde unei nevoi acute pe piaţa forţei de muncă. Societăţile care prelucrează lemn se confruntă cu lipsa de personal calificat, iar elevii au nevoie de certitudinea că îşi vor găsi un loc de muncă, după absolvirea şcolii. Prin acest parteneriat, societăţile participă activ la formarea specialiştilor de care au nevoie, iar elevii din zona Sebeş au la îndemână o alternativă viabilă pentru viitorul lor profesional. Sunt mulţi elevi, în special cei care vin din Valea Sebeşului, interesaţi de o specializare în acest domeniu şi, din acest an, au posibilitatea de a se califica la Liceul Tehnologic din Sebeş. În perioada imediat următoare, voi sprijini demersurile pe care autorităţile şcolare şi locale le vor face pentru înscrierea şcolii profesionale în reţeaua şcolară. Cred că am reuşit să punem la punct un parteneriat public-privat, care îşi va dovedi utilitatea în viitorul apropiat„, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

Cursurile celor două clase profesionale vor decurge conform planurilor cadru stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu precizarea că elevii vor avea o practică suplimentară de 6 ore, pe lângă norma stabilită de minister. La Sebeş, elevii vor face practica prin rotaţie, câte o lună la fiecare societate parteneră în parte şi, pe lângă bursa de 200 lei/elev acordată de stat, fiecare va primi din partea societăţilor o bursă suplimentară, în valoare de 100 lei, în primul an de curs, respectiv de 200 lei în al doilea an.

În plus, în fiecare zi de practică, elevii vor beneficia de o masă caldă din partea societăţilor comerciale care, de asemenea, le vor pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, echipamentul complet, necesar pentru efectuarea practicii, precum şi rechizite gratuite.

Am vrut să ştiu dacă există şi posibilitatea dotării claselor cu calculatoare şi echipamente, tot prin grija societăţilor comerciale, şi am primit asigurări că se vor face toate investiţiile necesare pentru pregătirea corespunzătoare a elevilor, pe toată perioada celor 2 ani de şcoală. În condiţiile în care mulţi elevi sunt navetişti, am insistat foarte mult să primească o masă caldă în fiecare zi de practică şi vreau, pe această cale, să le mulţumesc societăţilor pentru deschiderea de care au dat dovadă„, a mai precizat prefectul judeţului Alba.

După primul an de curs, în funcţie de deprinderile elevilor, societăţile comerciale se vor orienta înspre tinerii cu potenţial pentru meseriile de care au nevoie, astfel că, în al doilea an, elevii vor face practica într-o singură întreprindere. După absolvire vor fi angajaţi, având şansa să ocupe un loc de muncă sigur, motivant şi să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit.

În zona Sebeş, industria lemnului este foarte bine dezvoltată, iar de această şcoală profesională era într-adevăr nevoie. Avem, de-acum, în judeţul Alba, două astfel de şcoli, cea din Alba Iulia cu profil mecanic şi cea din Sebeş, cu specializare în industria lemnului, ca urmare elevii au posibilitatea să înveţe o meserie care le poate garanta un loc de muncă. Şcoala profesională este o soluţie optimă în pregătirea pentru viitor a tinerilor noştri şi cred că acest tip de parteneriate, dezvoltate cu societăţile comerciale interesate, este necesar şi oportun. Tuturor elevilor le doresc spor la muncă şi sunt convins că vor fructifica aşa cum trebuie şansele pe care le au la dispoziţie„, a conchis prefectul Gheorghe Feneşer.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Sălile de clasă ale Colegiului Militar Alba Iulia vor fi modernizate: Licitație de peste 800.000 lei lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Sălile de clasă ale Colegiului Militar Alba Iulia vor fi modernizate: Licitație de peste 800.000 lei lansată pe SEAP Ministerul Apărării Naționale, Unitatea Militară 01829 București, urmărește să achiziționeze mobilier în sălile de clasă ale Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”. Licitația de peste 800.000 de lei a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea