Cei doi fraţi, care s-au regăsit în Casa de tip familial Vingard, botezaţi în prezența mai multor oficialități locale
Alex şi Nicoleta Denisa cei mai noi membri ai familiei de la Vingard
Cei doi fraţi care s-au regăsit în acest an în Casa de tip familial din Vingard au fost botezaţi, duminică, în cadrul unei ceremonii emoţionante la fel ca şi povestea de viaţă a celor doi copii. Alex şi Nicoleta Denisa sunt numele de botez pe care le-au primit duminică băieţelul în vârstă de 5 ani şi sora sa în vârstă de 3 ani, ei fiind cei mai noi membri ai familiei de la Vingard a părintelui Ioan Stănilă, preotul paroh şi coordonatorul Casei de tip Familial Sfântul Andrei.
Potrivit Asociației Filantropia Ortodoxă Alba, “Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Botez au fost oficiate în biserica din Vingard de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeş alături de părintele Ioan Stănilă.
La eveniment au fost prezenţi şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Sorin Chirilă.
„S-au îmbrăcat în haine de lumină. Şi-au dobândit un înger păzitor aceşti doi copilaşi, un înger pe care pomenindu-l în rugăciunile lor, aşa cum cu siguranţă doamna preoteasă şi părintele îi vor deprinde cu rugăciunea către îngeraş, vor reuşi să iasă biruitori asupra ispitelor pe care poate viaţa le va aduce în faţa lor. Ne-am rugat lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletului lor şi a naşilor care şi-au pus sufletul chezaş în faţa lui Dumnezeu pentru creşterea lor spirituală. De astăzi aceşti doi copii au dobândit fiecare doi părinţi spirituali prin naşii lor” a spus la finalul botezului părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeş.
Cei doi fraţi care au fost încreştinaţi duminică, o fetiţă în vârstă de 3 ani şi un băieţel în vârstă 5 ani, fac parte dintr-o familie numeroasă având alţi 7 fraţi cu vârste între 1 şi 16 ani şi toţi au o poveste de viaţă emoţionantă. Fiecare dintre ei a fost preluat de sistemul de protecţie al copilului imediat după naştere şi au ajuns în centre de plasament, în case de tip familial sau la asistenţi maternali. Băieţelul şi fetiţa botezaţi duminică s-au aflat până în acest an în Centrul de Plasament de la Blaj şi respectiv la un asistent maternal şi s-au reîntâlnit în primăvară în Casa de tip familial de la Vingard, unde se mai află o soră de-a lor în vârstă de 12 ani. Fetiţa are ca naşi o familie din Vingard, Doina şi Gheorghe Baciu, cei doi localnici dorind astfel să-i devină părinţi spirituali, iar băiatul are naşi o familie din localitatea Fânaţe din judeţul Bihor, Claudia şi Ioan Boc.”
***
Casa de tip Familial „Sfântul Andrei” Vingard a fost înfiinţată în 1998 şi a fost primul aşezământ social din ţară, care a folosit la înfiinţare personalitatea juridică a parohiei, astfel Biserica fiind cea care a găsit cea mai eficientă alternativă la sistemul clasic de protecţie al copilului. Această organizare a unui aşezământ social a devenit sub toate aspectele, cea mai viabilă alternativă de ocrotire a copiilor în regim rezidenţial. Avantajul este că în aceste aşezăminte copiii dobândesc cu adevărat o familie, un tată şi o mamă în persoana preotului paroh şi a preotesei, care le oferă multă dragoste, atenţie şi sprijin.
Aşezământul social de la Vingard funcţionează în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Protopopiatul Sebeş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. În prezent în Casa de tip Familial de la Vingard sunt ocrotiţi 13 copii şi tineri cu vârsta între 3 şi 20 de ani.
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii