Bilanț al acțiunii ”Scutul Pădurii” la IPJ Alba – amenzi de peste 300.000 de lei
La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a avut loc vineri o şedinţă de lucru a responsabililor de punerea în aplicare la nivelul județului Alba al Planului comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice „SCUTUL PĂDURII 2013”.
La întâlnirea coordonată de șeful IPJ Alba, Ioan Nicolae Căbulea, au participat ing. Boariu Dan, Directorul Direcţiei Silvice Alba, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Alba, Gărzii Financiare – Secţia Alba, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba precum şi ofiţeri ai serviciilor de ordine publică, investigare a fraudelor şi poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.
A fost prezentată analiza rezultatelor obţinute în cadrul acţiunilor comune organizate în perioada 23.05.2013 (dată de la care a fost implementat Planul de Acţiune Scutul Pădurii 2013) – 31.07.2013, potrivit căreia în perioada analizată, au fost efectuate 128 de controale la agenţii economici care au ca şi obiect de activitate exploatarea sau prelucrarea materialului lemnos, au fost făcute 74 de controale în fondul forestier şi 1.129 de controale la autovehiculele de transport material lemnos.
Pentru abaterile constatate, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Silvice Alba şi I.T.R.S.V. Cluj Napoca, au aplicat un număr de 700 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 330.935 lei.
De asemenea au fost constatate 44 de infracţiuni la Legea 46/2008 (Codul Silvic), 7 infracţiuni la Legea 241/2005 privind evaziunea fiscală şi 7 infracțiuni de natură economico-financiară.
Cu ocazia acţiunilor organizate în cadrul planului de măsuri „Scutul Pădurii 2013”, a fost confiscată cantitatea de 5.149 m.c. material lemnos, cea mai mare cantitate (4.621 m.c.) din Fondul Forestier Valea Sebeşului, urmată de confiscările făcute din fondul forestier din zona Cugir (372,745 m.c.) şi de confiscările din fondul forestier al Munţilor Apuseni (128,645 m.c.), restul fiind confiscări făcute în alte zone ale judeţului Alba.
Volumul materialului lemnos confiscat în judeţul Alba în primele 7 luni ale anului 2013, este de 6.607 mc totodată fiind constatate 126 de infracţiuni din domeniul silvic, cu 64 % mai multe decât în perioada similară a anului trecut.
În cadrul discuţiilor purtate între membrii grupului de lucru, prezenţi la întâlnire, s-a stabilit continuarea acţiunilor comune, în sistem integrat, în vederea prevenirii şi combaterii delictelor silvice, organizarea de acţiuni comune de verificare în traficul rutier a transportatorilor de material lemnos iar atunci când se constată încălcarea prevederilor legale verificările vor fi extinse şi la exploatările forestiere.
De asemenea, vor fi continuate acţiunile de control cu privire la modul de punere în valoare a masei lemnoase şi se va acţiona cu fermitate pentru sancţionarea încălcărilor dispoziţiilor legale prin subestimarea calitativă şi cantitativă a masei lemnoase puse în valoare.
S-a propus continuarea verificărilor la societăţile comerciale care debitează, comercializează şi valorifică material lemnos precum şi efectuarea de controale în fondurile forestiere unde se efectuează exploatări de material lemnos.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii