Ministerul Culturii a alocat 100.000 de lei pentru salvarea bisericii monument istoric din Galda de Jos
Biserica „Nasterea Maicii Domnului”, Galda de Jos (Sec. XV, 1715), cunoscută ca „Biserica din deal”, se află într-o stare avansată de degradare.
Procesul de degradare al monumentului istoric ar putea fi stopat încă din acest an, după ce, potrivit lui Florin Roman vicepreședinte al Consiliului Județan Alba, Ministrul Culturii Daniel Barbu i-a confirmat, alocarea de către instituția pe care o conduce a 100.000 de lei pentru lucrări de restaurare si refacerea acoperișului.
“Joi, la Târgu-Mures, împreună cu senatorul Teodor Atanasiu, am purtat o discuție cu ministrul Culturii, domnul Barbu, referitoare la finanțarea lucrărilor de la bisericuța ortodoxa din Galda de Jos, monument istoric din jurul anului 1400, cu o pictura superbă. Bisericuta tinea de Mănăstirea Rimet care a transferat-o către primaria Galda. Lucrările de refacere a acoperisului au stagnat din lipsa de fonduri. La solicitarea primarului Romulus Raica am cerut sprijinul domnului ministru. Azi am primit răspunsul pozitiv: Ministerul Culturii a alocat 1 miliard de lei vechi pentru lucrari de restaurare si refacerea acoperisului. Macar sa nu mai ploua inauntru”, a anunțat Florin Roman.
Potrivit româniafolkart.ro, biserica cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” din Galda de Jos” face parte dintr-un grup de monumente ecleziastice insiruite pe vaile unor afluenti ai Muresului. Mentionata documentar in 1723, biserica a fost ridicata pe un promontoriu, dominand campia pe care este asezat actualul sat. Astfel se dovedeste a fi un excelent punct strategic, in partea de N-E, in imediata vecinatate se gaseste un castel, fosta resedinta a familiei Kemeny, cumparat de romanul Albini.
Initial, biserica s-a prezentat sub forma unei nave dreptunghiulare avand la est o absida semicirculara. Absida semicirculara, considerata „de traditie romanica” este intalnita la o serie de monumente romanesti transilvanene ce dateaza din secolele XIII-XIV.
Despre pictura bisericii din Galda de Jos, N. lorga spunea: „ceea ce e inca mai vrednic de luare aminte e pictura. Desfac cu briceagul paturile de var si tencuiala suprapuse si scot la lumina un intreg sir de sfinti rotunzi, cu ochii de un albastru dulce, cari se pastreaza inca pe zidul burdusit la dreapta usii de intrare cu sapaturi curioase. Altarul are o zugraveala asemanatoare, mai vechi sunt, cum o dovedesc liniile lungi ale inscriptiei, figurile de pe catapeteasma. Stratul cel mai nou de pictura este de sec XVIII. Exista si fragmente de sec XVI. In coltul sud-estic al naosului se afla un fragment din portretul Sfantului Nicolae, imbracat in polistavrion, binecuvantand. Absida altarului are pictura datata printr-o inscriptie scrisa cu litere si cifre chirilice, care se gaseste pictata la proscomedie langa silueta Sfantului Anastasie cel Mare, in coltul nord-vestic: ,,AN(UL) DOMNULUI 1752 IULIE 1″.
Biserica este datata de catre Marius Porumb la sfarsit de sec XIV, inceput de sec. XV si de catre Eugenia Greceanu si Ioana Cristache Panait in sec. XVII.
In 1733 biserica era unita, iar in intervalul 1760-1762 ea era ortodoxa cu 104 familii. La inceputul secolului nostru, biserica a fost dezafectata ca urmare a construirii unei biserici noi in centrul satului. In 1929 a fost reparata, fara a se curata insa varuiala care acoperea pictura. Restaurarea a inceput in 1966 pana in 1968.
Din 1906 nu se mai tin slujbe in acest lacas, din acel an fiind zidita noua biserica.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan