FOTO: La Aiud, arta pătrunde până şi dincolo de gratiile penitenciarului
În perioada 17 -21 iunie, la Penitenciarul Aiud are loc cea de-a II-a ediţie a Simpozionului „Liter-Art”, o manifestare de creaţie literară şi ilustraţie de carte, care se bazează pe interacţiunea între grupe de creatori literari: persoanele private de libertate, persoane din societatea civilă şi persoane din cadrul Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială a Penitenciarului Aiud.
Proiectul a reprezentat o premieră naţională în 2012 în ce priveşte organizarea unui eveniment complex de creaţie literară care se va desfăşura şi în acest an pe o perioadă de mai multe zile, cu un program bine stabilit.
În acest an vor participa din Societatea civilă: Casandra Ioan, Maria Georgeta Sabău, Dorel Găină, Ioan Hănţulescu, Ioan Hădărig, Andrei Bako, Ştefan Balog; Angajaţi ai Penitenciarului Aiud: Maria Elena Gruiţă, Loredana Gabriela Muntean, Sergiu Pop, Ciprian Sabău; Persoane private de libertate: Silviu Borca, Dorin Florescu, Costel Cîrcel, Silviu Penciu, Alin Cristian Bezna, Mihai Banu, Levente Derszi, Ştefan Tărăbuţă, Ioan Zamecz, Călin Mărtinaş.
Timp de o săptămână, persoanele selectate vor crea în spaţii special amenajate din interiorul Penitenciarului Aiud pe domenii proprii de creaţie literară: poezie, proză, eseuri, schiţe etc.
Pe lângă programul creativ, zilnic vor fi programate întâlniri cu invitaţi speciali, vor avea loc dezbateri, mese rotunde, recitaluri de muzică, recitare de versuri, happeninguri artistice. Mai multe întâlniri vor fi destinate graficienilor participanti în proiect sau invitaţi special, care vor executa diferite tehnici de grafică – ilustraţie de carte. Fundatia Inter-Art va asigura materialele necesare creatiei artistice. Invitaţi speciali: Mihaela Ilea (Cluj-Napoca), Marius Moga (Aiud), reprezentanţi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia.
Ca rezultat direct al primei ediţii s-a publicat un volum cu selecţii din creaţiile literare produse în timpul simpozionului. Şi în acest an, un juriu mixt ales de organizatori va evalua creaţiile şi le va propune cele mai reuşite spre publicare. Lucrările de grafică create în timpul simpozionului vor asigura ilustraţia de carte a volumului.
”Evenimentul marchează încă un pas foarte important în cadrul programului de parteneriat între Penitenciarul Aiud şi Fundaţia Inter-Art privind organizarea de proiecte cultural-artistice cu scopul de a susţine persoane private de libertate cu abilităţi în domenii creative, respectiv interacţiunea acestor persoane cu societatea civilă. Simpozionul “Liter-Art” a reprezentat o premieră importantă, după ce, în anul 2008, tot acest parteneriat a realizat o altă premieră de prestigiu- Tabăra Internţională de Artă Plastică “Prison Art”, proiect în care 10 artişti din 7 ţări au creat timp de 2 săptămâni în interiorul Penitenciarului Aiud alături de 7 persoane private de libertate”, precizează Ştefan Balog, preşedintele fundaţiei.
Echipa de organizare – Penitenciarului Aiud – Ciprian Sabău, Maria Elena Gruiţă, Loredana Gabriela Muntean; Fundaţia Inter-Art&Centrul Cultural „Liviu Rebreanu Aiud”- Ştefan Balog, Ioan Hădărig, Robert Lixandru, Elena Cristea, Andrei Bako, Zoltan Balog, Graţiela Tiutiu, Moga Marius.
Evenimentul este organizat de Fundaţia Inter-Art Aiud, Penitenciarul Aiud – Serviciul Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, în parteneriat cu Institutul penitenciar BICOCCA, Sicilia – Catania, Italia.
Vă prezentăm mai jos imagini din prima zi a simpozionului:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi