Returnarea ilegală de TVA de la SC Fotbal Club Unirea, în atenţia DNA Alba Iulia
Rechizitoriul finalizat de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul „Pomponio” vorbeşte despre ilegalităţi grave „ce îmbrăcau forme legale”, produse la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, cea care gestionează echipa de fotbal a municipiului. Potrivit documentului, ilegalităţile au fost acoperite şi de fostul director adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorul fiscal Ioan Lazăr. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că nu au sesizat organele de control atunci când, în urma unui control efectuat la Fotbal Club Unirea 2006 au constatat lucruri ilegale şi, mai mult, au întocmit şi aprobat acte pentru returnare de TVA în cuantum de peste 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi. Faptele acestora sunt cu atât mai grave cu cât în chestiune este vorba despre bani publici, în condiţiile în care Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba sunt principalii sponsori şi cotizanţi ai echipei de fotbal, însă printr-o altă societate decât SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, şi anume Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA. Conform datelor de la Registrul Comerţului, la SC Fotbal Unirea 2006 SA preşedinte este Marian Ionel Sarmeş, vicepreşedinţi Vasile Trifan şi Oliviu Feneşan, iar printre asociaţi figurează persoanele Vasile Trifan, Nicolae Achim, Voicu Vuşcan, Marian Ionel Sarmeş, Dorel Cristian Tamaş, Aurel Gelu Iancu, Dorel Burlan, Florin Marius Popa, Nicolae Oancea, Oliviu Feneşan, iar ca persoană juridică FC Apulum Unirea Alba Iulia. La Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, Marian Ionel Sarmeş este preşedinte, iar Mihai Horia Bărdaş şi Oliviu Feneşan sunt nominalizaţi ca vicepreşedinţi. Din aceste considerente procurorii DIICOT au cedat competenţa de soluţionare a cauzei procurorilor DNA Alba Iulia.
lSC Fotbal Club Unirea 2006 SA, printre contribuabilii protejaţi de Dobra şi Conţan
„La dispoziţia numitului Ioan Dobra, în calitate de director executiv adj. la DGFP Alba, numiţii Dorin Conţan şi Ioan Lazăr, au efectuat în 2010 un control pe tema rambursărilor de TVA, la SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, ocazie cu care s-au constatat mai multe ilegalităţi ce îmbrăcau forme penale, ilegalităţi care nu au fost sesizate organelor de urmărire penală, aşa cum aveau obligaţia în calitate de funcţionari publici cu atribuţii de control. Astfel, printre contribuabilii protejaţi de Conţan Dorin şi Dobra Ioan, se număra şi SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, societate privată care deţinea în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia şi care folosea în principal pentru desfăşurarea activităţii bani publici proveniţi din sponsorizări de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia.
La această societate, cenzor împreună cu alte persoane, era şi numitul Dobra Ioan”, se arată în rechizitoriu. Din verificările efectuate, reiese însă că sumele de bani provenite de la cele două instituţii ale statului – Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia, erau primite însă de către o altă entitate, asociaţia sportivă – ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, persoană juridică înfiinţată conform prevederilor Legii nr. 69/2000 şi O.G. 26/2000, fără scop patrimonial, în vederea desfăşurării de activităţi sportive proprii şi suportarea cheltuielilor aferente activităţii echipei de fotbal proprii – FOTBAL CLUB UNIREA 1924. Astfel, aşa cum reiese din prevederile legii sportului, activităţile sportive şi cluburile de fotbal sunt gestionate de astfel de asociaţii sportive fără scop patrimonial, dar în municipiul Alba Iulia, activităţile sportive şi echipa de fotbal a municipiului, inclusiv cea de juniori, întreţinute din bani publici, sunt însă în proprietatea unei persoane juridice cu scop patrimonial, respectiv a unei societăţi comerciale private, cu acţionariat format din persoane fizice.
lBanii publici daţi de CL Alba Iulia şi CJ Alba ajungeau într-o societate privată
„Sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, sume care proveneau din fonduri publice, nu au fost folosite însă de asociaţia precizată anterior pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu „deţinea nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori etc.), sumele de bani fiind transferate către SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive. Banii transferaţi, de la asociaţie la societatea comercială precizată anterior, au avut ca justificare iniţial, un contract de prestări servicii nr. 200A/01.11.2005 şi ulterior, actul adiţional de finanţare nr. 1/04. 08.2006”, se mai spune în document. Astfel, în conturile societăţii au ajuns zeci de miliarde de lei vechi daţi sub formă de cotizaţie de către cele două administraţii. Doar contribuţia semestrială a CJ Alba la Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 este de 200.000 lei. La aceasta se adaugă şi alte sume de bani sub formă de sponsorizare.
„În ambele variante – prestări de servicii ori finanţare, operaţiunile derulate în baza celor două contracte nu sunt legale, deoarece: asociaţia nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi juniori, iar societatea comercială nu putea presta servicii pentru că nu avea pentru ce; iar în cazul finanţării, aceasta nu era legală, fiind folosiţi bani publici, care trebuiau să fie utilizaţi de asociaţie conform scopului prevăzut (activităţi sportive proprii), pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată, a unei societăţi comerciale. Mai mult, în cadrul misiunilor de audit efectuate de reprezentanţii Primăriei Municipiului Alba Iulia, sumele au fost justificate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 cu facturi de prestări servicii provenite de la SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA şi nu prin prestarea unor activităţi de finanţare, evident nelegal”, mai notează procurorul Ioan Mureşan.
lContracte întocmite în fals şi rambursare ilegală de TVA
„De asemenea, există indicii privind întocmirea în fals a contractelor prevăzute anterior, în condiţiile în care acestea sunt întocmite în 2005 între ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 şi SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, deşi ultima poartă această denumire numai din 18.07.2006, când prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 2/2006, s-a schimbat denumirea societăţii comerciale din SC FOTBAL CLUB MUNICIPAL APULUM SA în SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA. Prin urmare, în 2005, nu exista SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA şi nicio ştampilă cu această amprentă, aşa cum este aplicată pe contractul nr. 200A/2005 şi actul adiţional la acesta nr. 1/01.11.2005. În acest context, la sfârşitul anului 2009, SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, a solicitat DGFP Alba o rambursare de TVA în valoare totală de 1.015.876 lei. după ce anterior a stornat toate facturile emise către ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, în perioada 2006-2009, purtând justificarea prestări de servicii”, se spune în rechizitoriul DIICOT.
l”Dorin Conţan şi Ioan Lazăr făceau echipă unde lucrurile nu erau legale”
Pentru aprobarea rambursării de TVA, conform procedurii, a fost dispus de către Ioan Dobra un control la această societate comercială, control care a fost efectuat conform dispoziţiei emise de Dobra Ioan, tot de către numiţii Conţan Dorin şi Lazăr Ioan, care făceau echipă acolo unde lucrurile nu erau legale şi Conţan Dorin avea interes, spun procurorii. Pentru rambursarea TVA-ului, anterior controlului, reprezentanţii SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, au solicitat sprijin lui Ioan Dobra şi Dorin Conţan. Controlul precizat s-a efectuat subiectiv cu intenţia de a favoriza SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA. „Astfel, membrii echipei de control au dispus prin Raportul de inspecţie fiscală nr. 3/28.01.2010, raport aprobat de Dobra Ioan, rambursarea TVA-ului în sumă de 1.015.876 lei, deşi au constatat şi existau ilegalităţile prezentate anterior, aspecte cu privire la care nu au sesizat organele judiciare, deşi evident, acestea îmbrăcau forme penale”, se mai arată în rechizitoriu. Ioan Dobra, Dorin Conţan şi Ioan Lazăr aveau obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală, precum şi de a pune sechestre pentru garantarea recuperării prejudiciului şi în niciun caz să aprobe restituirea de TVA.
lCompetenţa de soluţionare revine procurorilor DNA Alba Iulia
În ce priveşte utilizarea banilor publici, crearea unor prejudicii bugetului statului şi întocmirea în fals a contractelor precizate anterior şi fapte săvârşite cu implicarea unor funcţionari publici cu atribuţii de control sau cu funcţii de conducere, cauza ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a altor infracţiuni de corupţie sau conexe acestora. Săvârşirea infracţiunilor precizate anterior revine în competenţa DNA, Serviciul Teritorial Alba Iulia astfel că a fost disjunsă şi declinată acestei instituţii. Ioan Dobra şi Dorin Conţan se află în stare de arest preventiv în timp ce Ioan Lazăr a fost cercetat în stare de libertate.
Ioana PITICARIU
Dan HENEGAR
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej