Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Returnarea ilegală de TVA de la SC Fotbal Club Unirea, în atenţia DNA Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Rechizitoriul finalizat de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul „Pomponio” vorbeşte despre ilegalităţi grave „ce îmbrăcau forme legale”, produse la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, cea care gestionează echipa de fotbal a municipiului. Potrivit documentului, ilegalităţile au fost acoperite şi de fostul director adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorul fiscal Ioan Lazăr. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că nu au sesizat organele de control atunci când, în urma unui control efectuat la Fotbal Club Unirea 2006 au constatat lucruri ilegale şi, mai mult, au întocmit şi aprobat acte pentru returnare de TVA în cuantum de peste 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi. Faptele acestora sunt cu atât mai grave cu cât în chestiune este vorba despre bani publici, în condiţiile în care Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba sunt principalii sponsori şi cotizanţi ai echipei de fotbal, însă printr-o altă societate decât SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, şi anume Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA. Conform datelor de la Registrul Comerţului, la SC Fotbal Unirea 2006 SA preşedinte este Marian Ionel Sarmeş, vicepreşedinţi Vasile Trifan şi Oliviu Feneşan, iar printre asociaţi figurează persoanele Vasile Trifan, Nicolae Achim, Voicu Vuşcan, Marian Ionel Sarmeş, Dorel Cristian Tamaş, Aurel Gelu Iancu, Dorel Burlan, Florin Marius Popa, Nicolae Oancea, Oliviu Feneşan, iar ca persoană juridică FC Apulum Unirea Alba Iulia. La Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, Marian Ionel Sarmeş este preşedinte, iar Mihai Horia Bărdaş şi Oliviu Feneşan sunt nominalizaţi ca vicepreşedinţi. Din aceste considerente procurorii DIICOT au cedat competenţa de soluţionare a cauzei procurorilor DNA Alba Iulia.
lSC Fotbal Club Unirea 2006 SA, printre contribuabilii protejaţi de Dobra şi Conţan
„La dispoziţia numitului Ioan Dobra, în calitate de director executiv adj. la DGFP Alba, numiţii Dorin Conţan şi Ioan Lazăr, au efectuat în 2010 un control pe tema rambursărilor de TVA, la SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, ocazie cu care s-au constatat mai multe ilegalităţi ce îmbrăcau forme penale, ilegalităţi care nu au fost sesizate organelor de urmărire penală, aşa cum aveau obligaţia în calitate de funcţionari publici cu atribuţii de control. Astfel, printre contribuabilii protejaţi de Conţan Dorin şi Dobra Ioan, se număra şi SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, societate privată care deţinea în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia şi care folosea în principal pentru desfăşurarea activităţii bani publici proveniţi din sponsorizări de la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia.

La această societate, cenzor împreună cu alte persoane, era şi numitul Dobra Ioan”, se arată în rechizitoriu. Din verificările efectuate, reiese însă că sumele de bani provenite de la cele două instituţii ale statului – Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia, erau primite însă de către o altă entitate, asociaţia sportivă – ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, persoană juridică înfiinţată conform prevederilor Legii nr. 69/2000 şi O.G. 26/2000, fără scop patrimonial, în vederea desfăşurării de activităţi sportive proprii şi suportarea cheltuielilor aferente activităţii echipei de fotbal proprii – FOTBAL CLUB UNIREA 1924. Astfel, aşa cum reiese din prevederile legii sportului, activităţile sportive şi cluburile de fotbal sunt gestionate de astfel de asociaţii sportive fără scop patrimonial, dar în municipiul Alba Iulia, activităţile sportive şi echipa de fotbal a municipiului, inclusiv cea de juniori, întreţinute din bani publici, sunt însă în proprietatea unei persoane juridice cu scop patrimonial, respectiv a unei societăţi comerciale private, cu acţionariat format din persoane fizice.
lBanii publici daţi de CL Alba Iulia şi CJ Alba ajungeau într-o societate privată
„Sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, sume care proveneau din fonduri publice, nu au fost folosite însă de asociaţia precizată anterior pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu „deţinea nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori etc.), sumele de bani fiind transferate către SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive. Banii transferaţi, de la asociaţie la societatea comercială precizată anterior, au avut ca justificare iniţial, un contract de prestări servicii nr. 200A/01.11.2005 şi ulterior, actul adiţional de finanţare nr. 1/04. 08.2006”, se mai spune în document. Astfel, în conturile societăţii au ajuns zeci de miliarde de lei vechi daţi sub formă de cotizaţie de către cele două administraţii. Doar contribuţia semestrială a CJ Alba la Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 este de 200.000 lei. La aceasta se adaugă şi alte sume de bani sub formă de sponsorizare.
„În ambele variante – prestări de servicii ori finanţare, operaţiunile derulate în baza celor două contracte nu sunt legale, deoarece: asociaţia nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi juniori, iar societatea comercială nu putea presta servicii pentru că nu avea pentru ce; iar în cazul finanţării, aceasta nu era legală, fiind folosiţi bani publici, care trebuiau să fie utilizaţi de asociaţie conform scopului prevăzut (activităţi sportive proprii), pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată, a unei societăţi comerciale. Mai mult, în cadrul misiunilor de audit efectuate de reprezentanţii Primăriei Municipiului Alba Iulia, sumele au fost justificate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 cu facturi de prestări servicii provenite de la SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA şi nu prin prestarea unor activităţi de finanţare, evident nelegal”, mai notează procurorul Ioan Mureşan.
lContracte întocmite în fals şi rambursare ilegală de TVA
„De asemenea, există indicii privind întocmirea în fals a contractelor prevăzute anterior, în condiţiile în care acestea sunt întocmite în 2005 între ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 şi SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, deşi ultima poartă această denumire numai din 18.07.2006, când prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 2/2006, s-a schimbat denumirea societăţii comerciale din SC FOTBAL CLUB MUNICIPAL APULUM SA în SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA. Prin urmare, în 2005, nu exista SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA şi nicio ştampilă cu această amprentă, aşa cum este aplicată pe contractul nr. 200A/2005 şi actul adiţional la acesta nr. 1/01.11.2005. În acest context, la sfârşitul anului 2009, SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, a solicitat DGFP Alba o rambursare de TVA în valoare totală de 1.015.876 lei. după ce anterior a stornat toate facturile emise către ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, în perioada 2006-2009, purtând justificarea prestări de servicii”, se spune în rechizitoriul DIICOT.
l”Dorin Conţan şi Ioan Lazăr făceau echipă unde lucrurile nu erau legale”
Pentru aprobarea rambursării de TVA, conform procedurii, a fost dispus de către Ioan Dobra un control la această societate comercială, control care a fost efectuat conform dispoziţiei emise de Dobra Ioan, tot de către numiţii Conţan Dorin şi Lazăr Ioan, care făceau echipă acolo unde lucrurile nu erau legale şi Conţan Dorin avea interes, spun procurorii. Pentru rambursarea TVA-ului, anterior controlului, reprezentanţii SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, au solicitat sprijin lui Ioan Dobra şi Dorin Conţan. Controlul precizat s-a efectuat subiectiv cu intenţia de a favoriza SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA. „Astfel, membrii echipei de control au dispus prin Raportul de inspecţie fiscală nr. 3/28.01.2010, raport aprobat de Dobra Ioan, rambursarea TVA-ului în sumă de 1.015.876 lei, deşi au constatat şi existau ilegalităţile prezentate anterior, aspecte cu privire la care nu au sesizat organele judiciare, deşi evident, acestea îmbrăcau forme penale”, se mai arată în rechizitoriu. Ioan Dobra, Dorin Conţan şi Ioan Lazăr aveau obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală, precum şi de a pune sechestre pentru garantarea recuperării prejudiciului şi în niciun caz să aprobe restituirea de TVA.
lCompetenţa de soluţionare revine procurorilor DNA Alba Iulia
În ce priveşte utilizarea banilor publici, crearea unor prejudicii bugetului statului şi întocmirea în fals a contractelor precizate anterior şi fapte săvârşite cu implicarea unor funcţionari publici cu atribuţii de control sau cu funcţii de conducere, cauza ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a altor infracţiuni de corupţie sau conexe acestora. Săvârşirea infracţiunilor precizate anterior revine în competenţa DNA, Serviciul Teritorial Alba Iulia astfel că a fost disjunsă şi declinată acestei instituţii. Ioan Dobra şi Dorin Conţan se află în stare de arest preventiv în timp ce Ioan Lazăr a fost cercetat în stare de libertate.

Ioana PITICARIU
Dan HENEGAR

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Progresul școlar al elevilor este afectat de numărul prea mare de elevi în clasă. STUDIU al cercetătorilor britanici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Progresul școlar al elevilor este afectat de numărul prea mare de elevi în clasă. STUDIU al cercetătorilor britanici

Progresul elevilor este afectat de numai mare de elevi în clasă, pentru că profesorii nu pot răspunde tuturor nevoilor copiilor, considera majoritatea cadrelor didactice din Marea Britanie, care se află în topul țărilor din Europa din punctul de vedere al aglomerării claselor.

Potrivit unui sondaj citat de The Guardian, nouă din zece profesori consideră că mărimea claselor are un efect negativ asupra progresului elevilor, iar trei din patru cred că dimensiunea claselor este în creștere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Impresia de supra-aglomerare mai este produsă de un factor: profesorii apreciază că, pe lângă problema numărului mare de elevi, mai apare un fenomen: elevii sunt mai mari fizic, comparativ cu generațiile anterioare. Tot 90% dintre profesorii din Marea Britanie consideră că această situație are un efect negativ și asupra comportamentului copiilor.

Iar participanții la sondaj semnalează că situația se înrăutățește având în vedere diminuarea numărului de cadre didactice, care determină creșterea numărului de elevi per clasă, dar și pandemia Covid-19, care continuă să perturbe procesul educațional din această țară, prin numărul încă mare de cazuri înregistrat în clase aglomerate.

Potrivit sondajului, realizat de sindicatul NASUWT din domeniul educației, opt din zece profesori acuză că numărul mare de elevi în clasă înseamnă că resursele de învățare sunt insuficiente, iar circa o treime dintre cei care menționează creșterea continuă a claselor apreciază că această creștere este una semnificativă.

Potrivit sursei citate, în acest moment nu există un prag legal pentru numărul de elevi în clasă, în Anglia și Țara Galilor, cu excepția începutului de școală primară, caz în care numărul este limitat la 30. Or, aceasta face ca, din cauza lipsei de personal, să se întâmple situații în care clase de peste 20 de elevi să se combine în clase de peste 40, atunci când un profesor lipsește.

The Guardian notează, separat, că, la o conferință organizată de către sindicatul care a desfășurat sondajul citat, s-a pus problema că elevii sunt “îngrămădiți” în bănci și pe scaune care sunt prea mici pentru ei.

Este citată, în acest sens, Elaine Paling, o reprezentantă a sindicatului, potrivit căreia școlile sunt, adesea, găzduite în clădiri amenajate în anii ’70, când băieții englezi erau, în medie, mai scunzi și mai slabi, iar cei de acum nu mai încap cum trebuie în bănci și sunt adesea nevoiți să stea cu picioarele pe culoarul dintre rânduri.

Publicația face trimitere la studii potrivit cărora înălțimea medie a băieților de 15 ani din Marea Britanie a crescut cu circa 22 de cm în ultimii 170 de ani, până la 1.72m, în timp ce lungimea tălpii, în cazul bărbaților, a crescut cu două numere în ultimii 40 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vânzările mașinilor electrice și hybrid a depășit, pentru prima dată, în România pe cele cu motoare diesel

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Vânzările mașinilor electrice și hybrid a depășit, pentru prima dată, în România pe cele cu motoare diesel

Anul acesta, vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit, pentru prima dată vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, majorare datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Aceste date au fost prezentate joi, la o întâlnire a ministrului Mediului, Barna Tanczos, cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluţia pieţei auto din România, din perspectiva posibilităţilor de îmbunătăţire a programelor de stimulare a pieţei autoturismelor nepoluante, se arată într-un comunicat al MMAP remis Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Analiza înmatriculărilor autoturismelor, în funcţie de tipul de motorizare, în primele şapte luni din acest an, arată că autoturismele electrificate (full electric, hybrid plug-in şi full hybrid) au o creştere de 106,4%, realizând o cotă de piaţă de 20,7%. În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% faţă de primele şapte luni din 2021 şi deţin o cotă de 14,1% din total”, se precizează în comunicat.

Motorizările pe benzină înregistrează o creştere de 10,1% faţă de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65,3%. Totodată, maşinile electrice (Full Electric) au ajuns să reprezinte 7,9% din piaţa românească în primele 7 luni ale anului 2022, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2021 reprezentau doar 1,9% din piaţă.

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe maşini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendinţă atât la nivel european, cât şi la nivel naţional unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor maşinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an.

Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluţie şi mai spectaculoasă, o creştere a cotei de piaţă cu 300% în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înţeleagă din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creşterea stimulării pieţei de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Totodată, acesta a anunţat că se lucrează la un nou program de stimulare a achiziţiei automobilelor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci şi autovehiculele destinate transportului de persoane şi marfă. De aceea, venim în sprijinul agenţilor economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice şi hybrid plug-in din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact şi la analiza pieţei împreună cu reprezentanţii producătorilor şi ai importatorilor auto şi vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023″, a subliniat Tanczo

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

România deține stocuri suficiente de gaze naturale. „Facem față, fără niciun import de gaze”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România deține stocuri suficiente de gaze naturale. „Facem față, fără niciun import de gaze”

Începând de astăzi, importurile de gaze rusești au fost diminuate. Cantitatea s-a redus cu trei milioane de metri cubi comparativ cu zilele trecute, prin conductele care vin la noi.

Ion Sterian, directorul Transgaz, a explicat la News Hour with CNN ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat ce se întâmplă cu acest flux de gaze, cine l-a diminuat și de ce, Ion Sterian a spus că „importurile de gaze variază zilnic”. Nu sunt volume fixe care intră în fiecare zi în țară, a punctat el.

„De exemplu, astăzi, nominalizările la import au fost de 5,3 milioane de metri cubi de gaze față de ziua precedentă în care au fost aproape 9,9 milioane de metri cubi de gaze. Într-adevăr, e această reducere, dar nu s-a sistat cum au fost anumite afirmații în spațiul public că s-a sistat total importul de gaze de la Gazprom”, a spus Ion Sterian, directorul Transgaz, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ce stocuri de gaze are România

„Avem înmagazinate în plus la ziua de azi față de aceeași zi în anul trecut cu 320 de milioane de metri cubi de gaze mai mult”, a precizat directorul Transgaz. Potrivit directorului Transgaz, până la sfârșitul lunii august se va depăşi pragul de 70% din capacitatea de înmagazinare a ţării.

Producția de gaze în România a crescut

Ion Sterian, directorul Transgaz, spune că producția de gaze în România a crescut prin stabilizarea producției de către OMV Petrom, prin creșterea de producție la OMV (…) și prin punerea în exploatare a zăcămintelor.

„Consumul României în iarna trecută, când au fost temperaturile cele mai scăzute, o zi-două, a fost de circa 60 de milioane. În rest, toată iarna a fost între 55 și 57 de milioane de metri cubi de gaze. Asta e statistica, sunt date. Facem față, fără niciun import de gaze”, a mai spus directorul Transgaz.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare