Producţia de grâu din acest an asigură necesarul judeţului pe 15 luni
– Stimate domnule director Ioan Stanciu, campania agricolă de vară se apropie de sfârşit, recoltatul cerealelor păioase fiind pe ultima sută de metri. Cum aţi caracteriza anul agricol 2010-2011 din punctul de vedere al producţiilor obţinute?
– Anul agricol 2010-2011 a fost un an destul de bun pentru agricultorii judeţului Alba, fiind înregistrate producţii foarte bune la cerealele păioase. Recoltatul cerealelor, depozitarea în bune condiţii a producţiei realizate, eliberarea terenului de resturi vegetale şi executarea arăturilor de vară sunt acţiuni de o deosebită importanţă atât pentru asigurarea necesarului de consum al populaţiei în perioada următoare şi a necesarului de furaje pentru efectivele de animale, cât şi pentru punerea bazelor recoltei viitoare.
Producţia de orz s-a recoltat de pe suprafaţa de 1405 ha, cultivată în sectorul privat. S-a estimat o producţie medie de 3150 kg/ha, cu o producţie totală de 4426 de tone. Recoltatul la această cultură s-a încheiat, obţinându-se o producţie totală de 4593 tone, deci producţia medie obţinută este mai mare decât cea estimată, respectiv 3269 kg/ha.
La culturile cerealiere, ca de altfel la toate culturile, se observă o diferenţă de producţie între parcelele cultivate de agricultorii individuali, în general şi societăţile agricole. Diferenţa o fac în primul rând calitatea seminţei şi cantitatea de îngrăşăminte chimice folosite la hectar. În acest sens vreau să evidenţiez, la cultura orzului, societăţile agricole care au obţinut peste 4 – 5000 kg/ha: SA Vinţana Vinţu de Jos, SC Mecsol Galda de Jos, SC Magic Grup Ighiu, SC Unilact Unirea etc.
– Grâul este cea mai importantă cultură de cereale păioase, deoarece de calitatea şi cantitatea recoltei depind unităţile de panificaţie care produc pâinea noastră cea de toate zilele. Care este producţia de grâu rezultată în acest an agricol şi în ce măsură este asigurat necesarul de consum al judeţului Alba?
– Producţia de grâu se va recolta de pe suprafaţa totală de 18143 ha. S-a estimat o producţie medie de 3190 kg/ha, cu o producţie totală de 57876 de tone. Până la această dată sunt recoltate 14820 ha, cu o producţie totală de 51277 de tone şi cu o producţie medie de 3460 kg/ha. Poile căzute în ultima periaodă au oprit pentru o vreme recoltatul, dar au fost foarte necesare pentru celelalte culturi. În general, societăţile agricole care respectă verigile tehnologice ale culturii de grâu fac şi unele tratamente fitosanitare pe vegetaţie fiind receptive şi la soiurile nou apărute, în special din străinătate, şi le testează în cultură la condiţiile noastre de climă şi sol. Producţiile obţinute sunt pe măsura efoturilor depuse. Iată câteva exemple: la soiul Estevan s-au obţinut aproximativ 5000 kg/ha şi cu gluten de 28. La soiul Element s-au obţinut peste 4000 kg/ha cu gluten 29, la SC Frăţia 92 s-au obţinut 4800 kg/ha, iar la SA Vinţana 6800 kg/ha, care la la soiul Mulan a obţinut chiar 7300 kg/ha. Societăţi care au obţinut pe suprafeţe mai mari producţii medii de peste 4000- 5000 kg/ha sunt SA Vinţana Vinţu de Jos, SC Mecsol Galda de Jos, DN Agrar – Ferma Câlnic, SC Frăţia 92, SC Fitomar Vinţu de Jos etc. Referitor la una din calităţile importante ale grâului, respectiv glutenul, în anul 2010-2011 pot spune că a fost un an de excepţie, cu gluten foarte bun. Soiul cu valoarea cea mai mare şi constantă la gluten a fost soiul Arieşan, soiul de la care s-au obţinut şi cele mai bune producţii. Cu cât a fost glutenul mai mare, cu atât a fost şi producţia mai mare. Peste 4000-5000 kg/ha s-au obţinut pe multe suprafeţe, în general pe zona de deal. La grâul cultivat în zona de luncă glutenul a fost mai mic. La SA Dreptatea Lunca Mureşului, în diferite parcele cultivate cu Arieşan, glutenul a fost de la 23 până la 31, iar la soiul Element glutenul a fost de la 26 până la 29.
În perioada formării bobului au fost câteva zile caniculare care au strâns boabele şi le-au diminuat din calităţi. Soiul Arieşan fiind un soi timpuriu, nu a prins acele călduri, de aceea pot spune că a fost „anul Arieşanului”, cu producţii constante între 4500 şi 5500 kg /ha. Analizele au fost făcute în majoritatea cazurilor la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Alba.
Legat de situaţia necesarului de grâu pentru judeţul Alba în anul 2011, calculat la o populaţie de 376.086 de locuitori, la un consum mediu de grâu/zi/locuitor de 0,4 kg rezultă 12 kg/lună/locuitor, adică un consum zilnic de 150 de tone şi un consum lunar de 4500 de tone pe judeţ. Producţia estimată că se va obţine în acest an este de 62775 de tone, la care se adaugă cele 5566 de tone de grâu aflate pe stoc din producţia anului 2009. Cele 68341 de tone ar asigura necesarul de consum al judeţului Alba pe 15,1 luni sau, altfel spus, pentru mai bine de un an şi 3 luni. Preţul grâului a crescut în ultimul an, iar acum se vinde cu 0,7 – 0,8 lei/kg, putând ajunge spre iarnă şi la 1 leu/kg, ceea ce poate reprezenta o şansă pentru cultivatorii de cereale.
– Spuneaţi că s-au obţinut şi rezultate agricole deosebite la celelalte culturi cerealiere.
– Da, aşa este. Producţia de orzoaică de toamnă a fost recoltată de pe o suprafaţă de 144 ha, cultivată în sectorul privat. S-a realizat o producţie medie de 2646 kg/ha, cu o producţie totală de 381 de tone. La orzoaică de primăvară avem o suprafaţă însămânţată de 3101 ha, cultivată în sectorul privat, la care s-a estimat o producţie medie de 2471 kg/ha, rezultând o producţie totală de 7663 de tone. Până la această dată s-au recoltat 287 ha, cu o produţie totală de 714 tone, adică 2488 kg/ha. Prooducţia de ovăz trebuie recoltată de pe suprafaţa de 1157 ha, la care este programată o producţie medie de 1782 kg/ha, cu o producţie totală de 2062 de tone. În zona montană sunt cultivate apoximativ 250 ha care se vor recolta manual. Până în prezent s-au recoltat 854 ha, cu o producţie totală de 1516 tone, ceea ce înseamnă 1775 kg/ha. Rapiţa a fost recoltată de pe o suprafaţă de 1315 ha. Producţia medie realizată la această cultură este de 2223 kg/ha, rezultând o producţie totală de 2923 de tone.
– Care este stadiul celorlalte lucrări agricole care trebuie executate în campania de vară?
– Suprafaţa de 25265 de hectare ocupată cu păioase şi rapiţă va trebui în totalitate eliberată de resturi vegetale. Pentru această lucrare se vor folosi 109 prese de balotat, 1580 de tractoare cu remorci, 673 de autocamioane şi circa 1000 de atelaje, mijloace care pot asigura o viteză zilnică la eliberatul terenului de 1400 ha, făcând posibilă terminarea acţiunii în 18 zile bune de lucru. Mai avem de efectuat transportul recoltei. Prin recoltarea culturilor se estimează realizarea unei producţii totale de 80441 de tone. Având în vedere că producătorii agricoli din judeţ dispun de 1580 tractoare cu remorci, 673 de autocamioane şi 1000 de atelaje, se poate realiza transportul zilnic din câmp la spaţiile de depozitare a cantităţii de 3000 de tone de produse agricole, fiind posibil ca în 26 de zile bune de lucru toată producţia de cereale să fie pusă la adăpost. În privinţa arăturilor de vară, din suprafaţa de 25265 ha culturi de toamnă care vor fi recoltate în această vară, se estimează că vor fi arate 20000 de hectare. Având în vedere că la această lucrare se vor folosi 1580 tractoare cu pluguri, arăturile de vară s-ar putea încheia în 10 zile bune de lucru. În concluzie, aş putea spune că în anul agricol 2010 – 2011 s-au obţinut cele mai bune recolte de cereale din ultimii ani, iar eforturile depuse de toţi factorii implicaţi nu au fost zadarnice.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii