Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: În ”Noaptea Muzeelor”, icoane vechi de sute de ani au fost expuse la Palatul Apor din Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Peste 100 dintre cele mai frumoase icoane păstrate în bisericile și colecțiile din județul Alba au putut fi admirate, sâmbătă noaptea, la Palatul Apor din Alba Iulia, în cadrul expoziției de artă religioasă organizată de Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”.

Icoanele, vechi de sute de ani, au fost aduse de la Mănăstirile Lupșa, Negraia, Sub Piatră, de la Muzeeul Etnografic Religios Bucerdea Vinoasă și din Parohiile Ortodoxe Aiud, Alba Iulia, Almașu de Mijloc, Almașu Mare – Suseni, Galda de Sus, Ighiel, Izvoarele, Lancrăm, Sartăș, Șilea și Sânbenedic.

Prezente în număr mic în colecțiile marilor muzee din lume, chiar și în cele dedicate în mod special icoanei, puțin promovate prin expoziții de anvergură internațională, cu o literatură de specialitate destul de greu accesibilă din cauza barierei lingvistice, icoanele românești constituie, din toate aceste motive, un domeniu de studiu fascinant și o artă cu o varietate stilistică demnă de admirație. (…) Ilustrând pe cât posibil toate palierele calității, de la arta desăvârșită la cea naivă, expoziția propune un mozaic de forme și formule de exprimare care au toate corespondent în ierarhia valorilor consacrate de artă universală a icoanei, într-o încercare de lărgire a ariei sale de cuprindere geografică și informațională”, spun organizatorii.

Expoziția ”Icoane din Transilvania – Artă românească din patrimoniul european” mai poate fi vizitată până în data de 25 mai a.c. în spațiul expozițional de la Palatul Apor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Comunitatea din Vințu de Jos câștigătoare la cea de-a treia etapă ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” de la Vinerea

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO| Comunitatea din Vințu de Jos câștigătoare la cea de-a treia etapă ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” de la Vinerea Cea de-a treia etapă ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” din acest an, desfășurată ieri, 7 iulie 2024, în Poian cu Goruni din Vinerea și-a stabilit câștigătorii. Citește și: FOTO | Comunitatea din SÂNCEL câștigă prima etapă ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ”, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea