Rămâi conectat

Actualitate

Festivalul Internaţional de Folclor Aiud – un regal folcloric care nu trebuia ratat!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Aiudenii care au preferat să facă altceva decât să participe la spectacolele artistice din cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor desfăşurat între 21 – 24 iulie, în Piaţa „Dr. Constantin Hagea” din Aiud, au avut avut numai de pierdut. Pe lângă cei aproximativ 5.000 de spectatori, la eveniment au fost prezenţi primarul Horaţiu Josan – preşedintele PNL Aiud, fostul subprefect Romul Popa – vicepreşedinte al PNL Aiud, consilieri locali, ex-deputatul liberal Nicolae Popa, vicepreşedintele PNL Alba, Simion Creţu. Sâmbătă seara, regalul folcloric al trupelor din străinătate a fost deschis de grupul italian „La Lachera”, aflat în premieră în România, grup înfiinţat în anul 1909, care îmbină dansul, ritualurile şi reprezentaţiile teatrale din Rocca Grimalda, Alessandria. „La Lachera” este un grup de 50 de dansatori şi instrumentişti amatori, îndrumaţi de Giorgio Prato şi de Giorgio Perfumo. Italienii au prezentat un ritual de nuntă şi de rugăciune pentru fertilitatea pământului, vechi de 2000 de ani şi îmbunătăţit cam la un secol. Obiceiul nupţial se desfăşoară pe străzile localităţii unde are loc nunta, cu dansuri specifice, pe acorduri de vioară şi armonică, cu pocnitori din bice şi un… „drăcuşor bun”. Aiudenii au avut şansa de a vedea acest spectacol datorită consulului onorific al Italiei şi preşedinte al Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” Alba Iulia, Gianfranco Fraccarollo.
A urmat ansamblul folcloric din Cerepoveţ, oraş din Rusia înfrăţit cu Aiudul din 2002. Ansamblul rusesc a participat la nenumărate concursuri internaţionale. Toţi cei aproximativ 30 tineri dansatori şi instrumentişti, îmbrăcaţi cu costume nordice, coordonaţi de către Yuri Ţepelev, sunt profesionişti.

Din informaţiile prezentatorilor am aflat că toţi cei care evoluează în cadrul grupului au absolvit fie Conservatorul, fie Academia de Dans sau de Muzică. Deşi au mai fost până acum în în ţări din Europa, Asia, America de Sud şi Africa, nu au mai fost niciodată în România.
Ei au încântat din nou publicul cu costumele lor frumoase, dansurile care îmbină mişcările scenice, cu graţia feminină şi jocul popular acrobatic al băieţilor. Am văzut, de asemenea, „instrumentişti” originali care cântau prin percuţie la… linguri de lemn de diferite dimensiuni sau la… lama de coasă. Artiştii şi-au schimbat de două, trei ori costumele, odată cu repertoriul. În ovaţiile publicului, ei au „bisat” o dată, iar în aplauzele miilor de spectatori pe scenă a urcat însuşi primarul din Cerepoveţ (oraş cu peste 300.000 de locuitori), Oleg Kuvshinnikov. Acesta i-a îmnânat primarului municipiului Aiud, Horaţiu Josan, emblema oraşului înfrăţit Cerepoveţ, iar directorului festivalului, un vechi instrument muzical – o ocarină. Pe scenă a fost invitat şi Gianfranco Fraccarollo, consulul onorific al Italiei în România, datorită căruia ansamblul folcloric din Alessandria a putut fi prezent la FIF Aiud. Cei doi oficiali străini au mulţumit pentru invitaţie, au lăudat iniţiativa primarului Horaţiu Josan, exprimându-şi bucuria că popoarele lor îşi pot etala datinile şi obiceiurile într-un festival internaţional, pe care-l doresc tot mai extins şi de tradiţie.
Dansatorii greci care au urmat au îndulcit apoi atmosfera incendiară creată de Kalinka rusească, continuând apoi să accelereze ritmul pe acordurile muzicii elene, ajungând la un fel de Ciuleandră românească. Am admirat costumele fetelor şi eleganţa băieţilor, dansurile lor ducându-te mereu cu gândul la „Zorba grecul”. Finalul a aparţinut ansamblului de dansuri bulgăreşti „Zornitsa”, fondat în 1981 de către Emil Genov. Dansul „Zornistei” aduce a sârbă din zona Dobrogei, iar combinaţia dintre bogăţia folclorului şi ritmurile dinamice, care au evidenţiat supleţea fetelor şi agerimea băieţilor, dar costumaţia în culorile naţionale bulgare, roşu-alb-verde, au cucerit inimile audienţei. Prima ediţie a FIF Aiud a fost cu siguranţă un succes, iar aiudenii trebuie să fie mândri de asta, meritând felicitaţi organizatorii: Grill@Barbeque “La Janos”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al municipiului Aiud, cu sprijinul CJ Alba şi al sponsorilor Pepsi, Bergenbier şi Selgros.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

TITULARIZARE 2024: Rezultatele la probele practice/orale și rezultatele inspecțiilor speciale la clasă, afișate astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

TITULARIZARE 2024: Rezultatele la probele practice/orale și rezultatele inspecțiilor speciale la clasă, afișate astăzi Rezultatele la probele practice/orale și rezultatele inspecțiilor speciale la clasă vor fi afișate vineri, 5 iulie 2024, conform calendarului oficial pentru Titularizare 2024. În perioada 29 mai-28 iunie 2024 au avut loc aceste probe, precum şi soluţionarea contestaţiilor. Probele sunt evaluate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea