În siguranţă, alături de jandarmi, la Cugir
Miercuri, 8 mai a.c., debutează încă un proiect informativ – preventiv al Jandarmeriei Alba. Acesta se intitulează “În siguranţă, alături de jandarmi! ” şi este derulat în oraşul Cugir, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Alba, Primăriei Oraşului Cugir şi Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba.
Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Alba, “primele două acţiuni informativ preventive se adresează elevilor, personalului didactic şi auxiliar de la două colegii din localitate, respectiv Colegiul Naţional “ David Prodan ” şi Colegiul Tehnic “ I.D. Lăzărescu” . Participanţii la întâlnirile cu jandarmii vor fi instruiţi în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept. Se va avea în vedere faptul că, în general, faptele antisociale cel mai întâlnite în şcoală sunt agresiunile exprimate prin injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări şi, pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, care pot culmina cu agresiuni fizice cu consecinţe dintre cele mai grave. Se va accentua asupra infracţiunilor contra persoanei – loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, lovituri cauzatoare de moarte sau chiar omoruri – şi asupra infracţiunilor contra patrimoniului – furturile, tâlhăriile, însuşirea bunului găsit, distrugerea sau tăinuirea – deoarece acestea pot apărea în mediul şcolar şi pot avea diferite cauze, printre care şi necunoaşterea sancţiunilor legale opozabile. Nu în ultimul rând, vor fi luate în discuţie infracţiunile cu tentă sexuală – hărţuirea, corupţia sexuală, actul sexual cu un minor sau violul – deoarece incidenţa acestora în rândul elevilor ar putea să crească, având în vedere fragilitatea psihică a adolescenţilor, grefată pe actualul context socio – economic şi pe tendinţa generală de prezentare a realităţii ca pe un fapt banal, indiferent de gravitatea faptelor expuse si mai ales fără de a accentua consecinţele acestor violenţe asupra celor ce le-au provocat.
Noutatea acestui proiect constă în faptul că, pe lângă scopul de prevenire a faptelor antisociale şi a violenţelor în mediul şcolar, el se axează şi pe prezentarea rolului, importanţei şi locului Jandarmeriei Române în cadrul forţelor de ordine publică. Astfel, pe timpul acţiunilor organizate în cadrul campaniei, elevii vor avea ocazia să cunoască îndeaproape această instituţie specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care are ca misiune prioritară asigurarea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice şi care, an de an, devine tot mai profesionistă, tot mai credibilă în demersul său de apărare a statului de drept. Cunoaşterea misiunilor legale ale jandarmeriei, cunoaşterea modului în care această instituţie contribuie atât la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare cât şi la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor apreciem că va spori încrederea adolescenţilor în jandarmi şi va duce la o mai mare apropiere a tinerei generaţii faţă de aceştia.”
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi