Rămâi conectat

Actualitate

În siguranţă, alături de jandarmi, la Cugir

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 8 mai a.c., debutează încă un proiect informativ – preventiv al Jandarmeriei Alba. Acesta se intitulează “În siguranţă, alături de jandarmi! ” şi este derulat în oraşul Cugir, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Alba, Primăriei Oraşului Cugir şi Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Alba, “primele două acţiuni informativ preventive se adresează elevilor, personalului didactic şi auxiliar de la două colegii din localitate, respectiv Colegiul Naţional “ David Prodan ” şi Colegiul Tehnic “ I.D. Lăzărescu” . Participanţii la întâlnirile cu jandarmii vor fi instruiţi în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept. Se va avea în vedere faptul că, în general, faptele antisociale cel mai întâlnite în şcoală sunt agresiunile exprimate prin injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări şi, pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, care pot culmina cu agresiuni fizice cu consecinţe dintre cele mai grave. Se va accentua asupra  infracţiunilor contra persoanei – loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, lovituri cauzatoare de moarte sau chiar omoruri –  şi asupra infracţiunilor contra patrimoniului – furturile, tâlhăriile, însuşirea bunului găsit, distrugerea sau tăinuirea – deoarece acestea pot apărea în mediul şcolar şi pot avea diferite cauze, printre care şi necunoaşterea sancţiunilor legale opozabile. Nu în ultimul rând, vor fi luate în discuţie infracţiunile cu tentă sexuală – hărţuirea, corupţia sexuală, actul sexual cu un minor sau violul – deoarece incidenţa acestora în rândul elevilor ar putea să crească, având în vedere fragilitatea psihică a adolescenţilor, grefată pe actualul context socio – economic şi pe tendinţa generală de prezentare a realităţii ca pe un fapt banal, indiferent de gravitatea faptelor expuse si mai ales fără de a accentua consecinţele acestor violenţe asupra celor ce le-au provocat.

Noutatea acestui proiect constă în faptul că, pe lângă scopul de prevenire a faptelor antisociale şi a violenţelor în mediul şcolar, el se axează şi pe prezentarea rolului, importanţei şi locului Jandarmeriei Române în cadrul forţelor de ordine publică. Astfel, pe timpul acţiunilor organizate în cadrul campaniei, elevii vor avea ocazia să cunoască îndeaproape această instituţie specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care are ca misiune prioritară asigurarea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice şi care, an de an, devine tot mai profesionistă, tot mai credibilă în demersul său de apărare a statului de drept. Cunoaşterea misiunilor legale ale jandarmeriei, cunoaşterea modului în care această instituţie contribuie atât la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare cât şi la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor apreciem că va spori încrederea adolescenţilor în jandarmi şi va duce la o mai mare apropiere a tinerei generaţii faţă de aceştia.”

 foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea