DGASPC Alba: Dezbatere pe tema parteneriatului public-privat în furnizarea de servicii sociale
La sfârşitul săptămânii trecute, în sala de şedinţe a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba din cadrul Centrului de Servicii Comunitare Arnsberg Alba Iulia, s-a organizat o dezbatere pe tema: Importanţa imaginii în parteneriatul public – privat, desfăşurată în cadrul Proiectului “Parteneriat public – privat pentru calitate în furnizarea de servicii sociale în judeţele Alba, Botoşani şi Ialomiţa. Acesta a reprezentat prima activitate practică a cursului de formare a specialiştilor din organizaţiile neguvernamentale pentru îmbunătăţirea parteneriatului public-privat în domeniul social.
Proiectul este implementat de Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale Bucureşti (CRIPS) în parteneriat cu Asociaţia pentru Persoane Vârstnice şi Copii în Dificultate “Familia 2004” Blaj, finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative din Fondul Social European.
La dezbatere au participat reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale implicate în proiect, respectiv: Caritas Asistenţă Socială – Filiala Organizaţiei Caritas Alba Iulia, Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Alba, Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale Trebuie! – Sebeş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Ocna Mureş, Asociaţia „Familia 2004” Blaj, Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco – Catolic Blaj, Societatea de Ajutorare Diakonia Alba Iulia, Asociaţia Nonguvernamentală „Maria Beatrice” Alba Iulia, precum şi reprezentanţi ai sectorului public, respectiv ai Serviciului Public de Asistenţă Socială Alba şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
În cadrul întâlnirii s-au prezentat serviciile oferite beneficiarilor de către organizaţiile neguvernamentale implicate în proiect, tipurile de parteneriate încheiate cu furnizorii publici, modalităţile de comunicare la nivel intra şi inter organizaţional, precum şi modalităţile prin care organizaţiile nonguvernamentale îşi promovează imaginea.
De asemenea, s-au discutat aspecte referitoare la valorile individuale şi comune ale parteneriatului public-privat şi au fost identificaţi factorii de succes, dar şi barierele care apar în cadrul parteneriatului public-privat.
Reprezentanţii DGASPC Alba au prezentat tipurile de servicii sociale care se derulează în parteneriat public –privat, intenţiile referitoare la contractarea / concesionarea altor tipuri de servicii, modalităţile prin care DGASPC Alba, ca furnizor public de servicii sociale, poate să susţină financiar asigurarea unor servicii de calitate, precum şi necesitatea de a exista un cost / tip de serviciu furnizat şi nu pentru o structură funcţională cum stabileşte în prezent HG nr. 23/ 2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.
Au fost prezentate nevoile sociale identificate la nivel de judeţ de către autorităţile publice locale în scopul stabilirii unor modalităţi de soluţionare a acestora de către furnizorii publici în parteneriat cu furnizorii privaţi.
Un alt element luat în dezbatere a fost cel referitor la necesitatea implicării organizaţiilor neguvernamentale în elaborarea elementelor de dezvoltare strategică şi comunitară de către autorităţile publice locale şi ca parteneri în aplicarea politicilor publice şi în determinarea standardelor de cost pentru fiecare tip de serviciu furnizat.
Abordarea parteneriatelor, atât din punct de vedere formal, cât şi informal, a fost apreciată de către participanţi care au susţinut ideea organizării unor mese rotunde cu scopul favorizării dialogului dintre părţi pentru discutarea problemelor comunitare şi identificarea unor soluţii în avantajul beneficiarilor – persoane aparţinând grupurilor vulnerabile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 12 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor