Rămâi conectat

Ştirea zilei

România în capcana datoriilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Situaţia României ca şi a majorităţii ţărilor care s-au împrumutat de la Banca Mondială şi de la FMI, printre care aş numi şi Grecia, este îngrijorătoare în pofida tendinţei de redresare a economiei mondiale. Creşterea enormă a datoriei externe a României la 90 miliarde de euro este legată de dobânzile excesiv de mari şi de creditarea pe termene relativ scurte de timp şi acest lucru va face ca în următorii ani valoarea dobânzilor aferente plus amortismentele să fie mai mari ca noile împrumuturi acordate, cu alte cuvinte să fim în incapacitate de plată, ca ţară.
Ce înseamnă pentru România prinderea în această capacană a datoriilor externe de către Banca Mondială şi FMI: un adevărat holocaust economic. România trebuie să-şi restrângă programele de dezvoltare economico-socială, să cedeze în mod net din substanţa economică proprie, cu consecinţe dezastruoase de scădere a nivelului de trai al românilor. Guvernul încearcă o reducere a deficitului bugetar prin micşorarea costurilor pentru personalul bugetar şi alte costuri şi subvenţii. Rezultatul este negativ şi constă din „ciuntirea” din salarii şi pensii, reducerea locurilor de muncă şi creşterea şomajului, suspendarea subvenţiilor acordate pentru producţie şi creşterea exporturilor, creşterea taxelor şi impozitelor. Toate aceste măsuri ale Guvernului au efecte inhibitoare asupra producţiei de bunuri dar şi asupra consumului acesta scăzând în progresie geometrică.
Cu cât vom primi mai multe fonduri de la FMI cu atât mai mari vor fi ratele şi dobânzile pe care România va trebui să le achite. Ruperea acestui cerc vicios, demorsarea acestei „bombe” a datoriilor trebuie făcută imediat de Guvernul României şi nu este o acţiune uşoară. Trebuie renegociat imediat acordul cu FMI şi Banca Mondială pentru a ieşi din această capcană. Renegocierea ar putea începe prin reprogramarea împrumuturilor pe un termen mai lung şi cu dobânzi mai mici şi transformarea împrumuturilor în capital. FMI a forţat mâna fiecărei ţări debitoare, deci şi a României, pentru a-şi impune propriile programe de stabilizare fără să ţină cont de interesele naţionale ale ţării noastre, fără să ţină seama de impactul negativ de scădere a nivelului de trai al românilor. Rezultatul acestei „capcane” a FMI este: devalorizarea monedei naţionale din 1989 şi până în prezent, creşterea deficitului bugetar de stat, scăderea ritmului creşterii economice naţionale, reducerea exportului de mărfuri şi reducerea producţiei proprii, scăderea concurenţei şi deci creşterea inflaţiei care va fi inamicul public numărul 1 al României în următorii ani dacă nu se renegociază urgent acordul cu FMI, sau chiar să se rupă acest acord aşa cum au făcut unele ţări ca Argentina şi Peru în anii ’88-’89.
Noi, românii, îi rugăm pe cei de la FMI să nu uite pentru ce au fost creaţi: pentru asigurarea unei stabilităţi economice mondiale, pentru dezvoltarea armonioasă a economiei mondiale şi pentru a crea condiţii de dezvoltare economică armonioasă a tuturor ţărilor mai mici, ca şi României.
Dr. Mircea FRENŢIU,
medic primar chirurg


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Într-un sat din Alba, mai multe familii au pus mână de la mână și au împodobit strada de sărbători: Atmosferă feerică de Crăciun și Anul Nou

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Într-un sat din Alba, mai multe familii au pus mână de la mână și au împodobit strada de sărbători: Atmosferă feerică de Crăciun și Anul Nou În Tărtăria, satul din Alba unde s-a descoperit cea mai veche scriere din lume, mai multe familii au hotărât să strângă bănuț cu bănuț și să creeze […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea