Rămâi conectat

Curier Județean

50% din intervenţiile ginecologice vor fi efectuate laparoscopic, la Spitalul Judeţean Alba

Alexandra Mates

Publicat

în

Secția de obstetrică ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Alba a fost una dintre primele secții de acest fel din țară dotate cu laparoscop,  încă din anul 1998. În anul 2012, dotările pentru acest aparat au fost îmbunătățite astfel încât se dorește ca, începând din luna mai a acestui an, 50% dintre intervențiile ginecologice să fie efectuate laparoscopic.

Prima intervenție laparoscopică cu grad crescut de dificultate (histerectomie laparoscopică cu anexectomie bilaterală) a fost deja realizată cu succes în august 2012.

Laparoscopia este o procedură chirurgicală ce folosește un tub subțire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal și care este folosită pentru examinarea organelor genitale interne. Aceasta este folosită pentru diagnosticul unor afecțiuni precum chisturile, fibroamele sau pentru operații chirurgicale.

„Din 1998 la Spitalul Județean de Urgență Alba au fost efectuate aproximativ 500 de intervenții laparoscopice de complexitate medie. Îmbunătățirea dotării ne va permite să abordăm și intervenții chirurgicale de complexitate crescută, care vor plasa secția spitalului din Alba Iulia printre primele sectii de ginecologie din țară capabile să efectueze astfel de intervenții”, a explicat șeful secției de obstetrică ginecologie, medicul primar Mircea Ludoșan.

Operații chirurgicale puțin invazive

Operațiile chirurgicale laparoscop implică riscuri mai mici deoarece incizia la nivelul peretelui abdominal are dimensiuni cuprinse între 1,5 – 2,5 cm. În unele cazuri de complexitate medie această procedură poate fi realizată chiar și fără spitalizare.

„Pot fi operate laparoscopic fibroamele uterine, chisturile ovariene, dar pot fi făcute și intervenții complexe cum este histerectomia, care presupune îndepărtarea chirurgicală a uterului .  Tot laparoscopic va fi posibil îndepărtarea tumorilor ovariene sau a țesutului limfatic pelvin. Aceste proceduri sunt  necesare în cazul patologiei neoplazice ginecologice.

Aceste intervenții sunt la acest moment obișnuite în spitalele și clinicile din străinătate dar în țară se practică laparoscopia în puține centre.  În scurt timp vom fi capabili să oferim un serviciu medical la cele mai înalte standarde europene”, a spus medicul specialist Cristian Țibea, care în ultimii ani a profesat in clinici din Germania.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit duminică după-masa pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Citește și: INCENDIU în Alba Iulia, cu degajare de fum, de la o oală cu mâncare uitată pe foc Detasamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea