EXCLUSIVITATE Michele Sabban, preşedinte ARE: Voi face campanie pentru ca Alba Iulia să devină capitala Regiunii Centru!
Michèle Sabban este un politician francez, care s-a născut în anul 1954 în localitatea Kef din Tunisia din părinți evrei și a emigrat în Franța când era la vârsta adolescenței. S-a remarcat pentru implicarea sa în lupta pentru drepturile femeilor.
În prezent aceasta deține mai multe funcții în diferite organizații: Vicepreședinte al Consiliului Regional al “Île-de-France” (Franța); vicepreședinte al Internaționalei Femeilor Socialiste – secțiunea Nord și Sud Mediteraneană; membru al Congresului Consiliului Europei (din 2012); președinte al “R20” al Regiunilor pentru Acțiuni Climatice și Președintele (al doilea mandat) al Ansamblului Regiunilor Europene (ARE).
Doamnă președinte, care sunt gândurile dumneavoastră despre reuniunea organizată la Alba Iulia, ce tocmai s-a încheiat?
„Ieri şi azi (n.a 21 și 22 februarie), reprezentanții a numeroase județe din România au participat la lucrările organizate la Alba Iulia și putem spune că schimbul de bune practici și expertiză care se face în ambele sensuri, dinspre Ansamblul Regiunilor Europei înspre regiuni, dar și invers, este un lucru foarte important pentru noi. Joi am participat la un dineu oficial, organizat de Consiliul Județean Alba, unde am avut șansa să cunosc din folclorul multicultural din România, cu specific maghiar, cu specific turcesc din zona Mării Neagre și sper că în scurt timp la aceste festivaluri să participe și reprezentanți din alte regiuni europene, cum este de exemplu regiunea Corsica din Franța sau Abruzzes din Italia.”
Care sunt scopurile și așteptările Ansamblului Regiunilor Europene (ARE) în ceea ce privește Biroul (“Antena”) Regional ARE de Alba Iulia?
„Așteptările sunt foarte mari, dar cu sprijinul echipelor ARE de la Strassbourg și Bruxelles ne vom asigura ca Biroul regional ARE de la Alba Iulia își va îndeplini rolul. Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est.
Am instalat o Antenă în Alba, pentru a ajuta regiunile, în prezent județele din România fiind membre ARE ca și regiuni, să se pregătească să se integreze în rândul regiunilor din Uniunea Europeană sub viitoarea formă administrativă.”
De ce procesul de regionalizare este important pentru România, ARE și Uniunea Europeană?
„Pentru că la acest moment, de câțiva ani buni, problematica regională este ceva foarte important în Europa. Iar puterile naționale au devenit conștiente de rolul pe care sau îl poate avea o regiune, în plan economic, social, cultural, educațional. Așadar, reunirea mai multor județe în regiuni, cum este cazul României, este un fenomen pe care l-am cunoscut și noi, în Franța, la un moment dat. Este important pentru că cu cât veți fi mai bine uniți, regrupați în regiuni, cu atât veți fi mai puternici, cu atât veți putea accesa mai multe fonduri europene. Dar și rolul pe care îl veți avea într-o organizație precum cea pe care o reprezint va crește semnificativ.”
Ce impresie v-a lăsat județul nostru și orașul Alba Iulia?
„Am petrecut la Alba 48 de ore foarte agreabile. Chiar și frigul de afară a fost prietenos cu mine. Am descoperit în primul rând un oraș în plină dezvoltare, un oraș care iese în față pentru a arata Europei cine este el, pentru că nu este ușor să fii o regiune centrală, întrucât sunteți înconjurați de toate regiunile care au alte avantaje.
Și consider că Cetatea Alba Carolina pe care am vizitat-o este o “bogăție” ce trebuie promovată și pusă cât mai mult în valoare. Iar rolul meu de ambasador al ARE este să ajut Alba să devină o destinație cât mai cunoscută și cât mai căutată.”
Ați făcut un mare serviciu județului Alba prin scrisoarea de susținere a municipiului Alba Iulia pentru a deveni capitala Regiunii Centru. Din experiența dumneavoastră, care sunt avantajele unui centru administratv regional?
„A fost o reuniune foarte constructivă, interesantă, caracterizată prin multe dezbateri, dar cel mai important lucru pe care țin să-l subliniez este faptul că am vrut să-l asigur pe președintele Consiliului Județean Alba de toată prietenia mea și să-l încredințez că voi face campanie pentru ca Alba Iulia să devină capitala Regiunii Centru. Mă voi adresa în acest sens primului ministru al României, pe care l-am cunoscut la Viena în cadrul unei reuniuni pe tema schimbărilor climatice. Voi face deci campanie alături de președintele Ion Dumitrel. Alba Iulia este un oraș foarte frumos și sunt încrezătoare că va deveni capitala acestei regiuni.
Avantajele de a fi capitală a regiunii aș spune că sunt niște avantaje care se pot transforma în ajutor pentru celelalte orașe. O capitală este ca o soră mai mare, ca un frate mai mare, care trebuie să ajute toată familia, și cred că ambiția președintelui consiliului județean de a face din Alba capitala Regiunii Centru este tocmai pentru a ajuta și celelalte județe și orașe. Am auzit și am văzut ceea ce a făcut Ion Dumitrel până acum în domeniul cultural, în materie de festivaluri. A reușit să angreneze numeroase orașe din regiune în cadrul acestor evenimente care sunt astăzi de renume național și pe care sper să le facem de renume european. O capitală are rolul unui liant, rolul unui unificator și cred că orașul Alba Iulia are exact aceste caracteristici.”
Interviul a fost consemnat la Alba Iulia la terminarea lucrărilor Prezidiului și Biroului Executiv al Adunării Regiunilor Europene (ARE), cea mai largă reţea independentă a regiunilor de pe continentul european, ce reunește peste 250 de regiuni din 35 de ţări precum şi 16 organizaţii interregionale. Un moment important al Reuniunii l-a reprezentat reînnoirea Acordului de Cooperare dintre județul Alba și Ansamblul Regiunilor Europene. Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est. La lucrări a participat doamna Michele Sabban – Președintele ARE, precum și reprezentanți ai celor 62 de regiuni care formează cele două organisme de conducere ale organizației.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci