Rămâi conectat

Politică Administrație

EXCLUSIVITATE Michele Sabban, preşedinte ARE: Voi face campanie pentru ca Alba Iulia să devină capitala Regiunii Centru!

Publicat

în

Michèle Sabban este un politician francez, care s-a născut în anul 1954 în localitatea Kef din Tunisia din părinți evrei și a emigrat în Franța când era la vârsta adolescenței. S-a remarcat pentru implicarea sa în lupta pentru drepturile femeilor.

În prezent aceasta deține mai multe funcții în diferite organizații: Vicepreședinte al Consiliului Regional al “Île-de-France” (Franța); vicepreședinte al Internaționalei Femeilor Socialiste – secțiunea Nord și Sud Mediteraneană; membru al Congresului Consiliului Europei (din 2012); președinte al “R20” al Regiunilor pentru Acțiuni Climatice și Președintele (al doilea mandat) al Ansamblului Regiunilor Europene (ARE).

Doamnă președinte, care sunt gândurile dumneavoastră despre reuniunea organizată la Alba Iulia, ce tocmai s-a încheiat?

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ieri şi azi (n.a 21 și 22 februarie), reprezentanții a numeroase județe din România au participat la lucrările organizate la Alba Iulia și putem spune că schimbul de bune practici și expertiză care se face în ambele sensuri, dinspre Ansamblul Regiunilor Europei înspre regiuni, dar și invers, este un lucru foarte important pentru noi. Joi am participat la un dineu oficial, organizat de Consiliul Județean Alba, unde am avut șansa să cunosc din folclorul multicultural din România, cu specific maghiar, cu specific turcesc din zona Mării Neagre și sper că în scurt timp la aceste festivaluri să participe și reprezentanți din alte regiuni europene, cum este de exemplu regiunea Corsica din Franța sau Abruzzes din Italia.”

Care sunt scopurile și așteptările Ansamblului Regiunilor Europene (ARE) în ceea ce privește Biroul (“Antena”) Regional ARE de Alba Iulia?

„Așteptările sunt foarte mari, dar cu sprijinul echipelor ARE de la Strassbourg și Bruxelles ne vom asigura ca Biroul regional ARE de la Alba Iulia își va îndeplini rolul. Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est.

Am instalat o Antenă în Alba, pentru a ajuta regiunile, în prezent județele din România fiind membre ARE ca și regiuni, să se pregătească să se integreze în rândul regiunilor din Uniunea Europeană sub viitoarea formă administrativă.”

De ce procesul de regionalizare este important pentru România, ARE și Uniunea Europeană?

„Pentru că la acest moment, de câțiva ani buni, problematica regională este ceva foarte important în Europa. Iar puterile naționale au devenit conștiente de rolul pe care sau îl poate avea o regiune, în plan economic, social,  cultural, educațional. Așadar, reunirea mai multor județe în regiuni, cum este cazul României, este un fenomen pe care l-am cunoscut și noi, în Franța, la un moment dat. Este important pentru că cu cât veți fi mai bine uniți, regrupați în regiuni, cu atât veți fi mai puternici, cu atât veți putea accesa mai multe fonduri europene. Dar și rolul pe care îl veți avea într-o organizație precum cea pe care o reprezint  va crește semnificativ.”

Ce impresie v-a lăsat județul nostru și orașul Alba Iulia?

„Am petrecut la Alba 48 de ore foarte agreabile. Chiar și frigul de afară a fost prietenos cu mine. Am descoperit în primul rând un oraș în plină dezvoltare, un oraș care iese în față pentru a arata Europei cine este el, pentru că nu este ușor să fii o regiune centrală, întrucât sunteți înconjurați de toate regiunile care au alte avantaje.

Și consider că Cetatea Alba Carolina pe care am vizitat-o este o “bogăție” ce trebuie promovată  și pusă cât mai mult în valoare. Iar rolul meu de ambasador al ARE este să ajut Alba să devină o destinație cât mai cunoscută și cât mai căutată.”

Ați făcut un mare serviciu județului Alba prin scrisoarea de susținere a municipiului Alba Iulia pentru a deveni capitala Regiunii Centru. Din experiența dumneavoastră, care sunt avantajele unui centru administratv regional?

„A fost o reuniune foarte constructivă, interesantă, caracterizată prin multe dezbateri, dar cel mai important lucru pe care țin să-l subliniez este faptul că am vrut să-l asigur pe președintele Consiliului Județean Alba de toată prietenia mea și să-l încredințez că voi face campanie pentru ca Alba Iulia să devină capitala Regiunii Centru. Mă voi adresa în acest sens primului ministru al României, pe care l-am cunoscut la Viena în cadrul unei reuniuni pe tema schimbărilor climatice. Voi face deci campanie alături de președintele Ion Dumitrel. Alba Iulia este un oraș foarte frumos și sunt încrezătoare că va deveni capitala acestei regiuni.

Avantajele de a fi capitală a regiunii aș spune că sunt niște avantaje care se pot transforma în ajutor pentru celelalte orașe. O capitală este ca o soră mai mare, ca un frate mai mare, care trebuie să ajute toată familia, și cred că ambiția președintelui consiliului județean de a face din Alba capitala Regiunii Centru este tocmai pentru a ajuta și celelalte județe și orașe. Am auzit și am văzut ceea ce a făcut Ion Dumitrel până acum în domeniul cultural, în materie de festivaluri. A reușit să angreneze numeroase orașe din regiune în cadrul acestor evenimente care sunt astăzi de renume național și pe care sper să le facem de renume european. O capitală are rolul unui liant, rolul unui unificator și cred că orașul Alba Iulia are exact aceste caracteristici.”

Interviul a fost consemnat la Alba Iulia la terminarea lucrărilor Prezidiului și Biroului Executiv al Adunării Regiunilor Europene (ARE), cea mai largă reţea independentă a regiunilor de pe continentul european, ce reunește peste 250 de regiuni din 35 de ţări precum şi 16 organizaţii interregionale. Un moment important al Reuniunii l-a reprezentat  reînnoirea Acordului de Cooperare dintre județul Alba și Ansamblul Regiunilor Europene. Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est. La lucrări a participat doamna Michele Sabban – Președintele ARE, precum și reprezentanți ai celor 62 de regiuni care formează cele două organisme de conducere ale organizației.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare