Clienţii băncilor nu vor mai primi înapoi comisioanele declarate abuzive
Codul de Procedură Civilă va intra în vigoare pe 15 februarie, însă fără articolul care le dă magistraţilor puterea de a obliga băncile să elimine comisioanele şi clauzele declarate abuzive din toate contractele de credit.
Aproape 3.000 de români au dat în judecată băncile în ultimii trei ani.
Potrivit articolului eliminat, odată ce o instanță națională urma să fie sesizată cu o acțiune în constatarea caracterului abuziv al unei clauze dintr-un contract încheiat între un consumator și o bancă, aceasta ar fi putut să pronunțe o hotărâre prin care să dispună băncii respective eliminarea acelei clauze din toate contractele, indiferent de data la care astfel de contracte au fost încheiate și indiferent de conținutul și situația concretă a fiecărui contract în parte.
Asociaţia Română a Băncilor a solicitat printr-o scrisoare trimisă către BNR şi Ministerul Justiţiei pe 13 noiembrie 2012 sprijin pentru modificarea Legii de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, considerând că aplicarea acesteia ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual băncilor.
Guvernul a revenit asupra anunţului iniţial privind amânarea Codului de procedură civilă şi a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, şi nu 1 iulie.
După ce a anunţat că Executivul a decis, miercuri, ca prevederile Codului de procedură fiscală să fie amânate până la 1 iulie, Biroul de Presă al Guvernului a revenit cu o „rectificare”, în care precizează că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013.
Într-o nouă informare, Guvernul arată că ordonanţa stabileste ca termenele pentru intrarea in vigoare a şedinţelor de informare despre mediere în cauze civile să fie 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, cel a şedinţelor de informare despre mediere în cauze penale este data de intrare în vigoare a noului Cod de Procedură Penală,, iar pentru sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.
Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 48 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri