Rămâi conectat

Actualitate

Clienţii băncilor nu vor mai primi înapoi comisioanele declarate abuzive

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul de Procedură Civilă va intra în vigoare pe 15 februarie, însă fără articolul care le dă magistraţilor puterea de a obliga băncile să elimine comisioanele şi clauzele declarate abuzive din toate contractele de credit.

Aproape 3.000 de români au dat în judecată băncile în ultimii trei ani.

Potrivit articolului eliminat, odată ce o instanță națională urma să fie sesizată cu o acțiune în constatarea caracterului abuziv al unei clauze dintr-un contract încheiat între un consumator și o bancă, aceasta ar fi putut să pronunțe o hotărâre prin care să dispună băncii respective eliminarea acelei clauze din toate contractele, indiferent de data la care astfel de contracte au fost încheiate și indiferent de conținutul și situația concretă a fiecărui contract în parte.

Asociaţia Română a Băncilor a solicitat printr-o scrisoare trimisă către BNR şi Ministerul Justiţiei pe 13 noiembrie 2012 sprijin pentru modificarea Legii de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, considerând că aplicarea acesteia ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual băncilor.

Guvernul a revenit asupra anunţului iniţial privind amânarea Codului de procedură civilă şi a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, şi nu 1 iulie.

După ce a anunţat că Executivul a decis, miercuri, ca prevederile Codului de procedură fiscală să fie amânate până la 1 iulie, Biroul de Presă al Guvernului a revenit cu o „rectificare”, în care precizează că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013.

Într-o nouă informare, Guvernul arată că ordonanţa stabileste ca termenele pentru intrarea in vigoare a şedinţelor de informare despre mediere în cauze civile să fie 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, cel a şedinţelor de informare despre mediere în cauze penale este data de intrare în vigoare a noului Cod de Procedură Penală,, iar pentru sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.
Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013.

Sursa: Realitatea.net

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea