Casa de Cultură Zlatna se deteriorează văzând cu ochii – Constructorul a dat cultura pe autostradă
Aşa arată acum clădirea Casei de Cultură “Avram Iancu” din Zlatna. Anul trecut a fost organizată licitaţia pentru proiectul “Reabilitare şi modernizare Casă de Cultură “Avram Iancu” Zlatna”, proiect finanţat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale. Proiectul, întocmit în 2008 de Primăria Zlatna şi depus la MEC – Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale a fost evaluat la 1.910.000 lei.
Licitaţia organizată de Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale a fost câştigată în 2011 de o firmă din Abrud care urma să reabiliteze clădirea casei de cultură, în suprafaţă construită de 499 mp, o anexă în suprafaţă construită de 68 mp, zidul de sprijin în curtea interioară şi lucrări pentru asigurarea utilităţilor.
În clădirea renovată a Casei de Cultură „Avram Iancu” urmau să fie amenajate, conform proiectului, un centru de consultanţă şi promovare a activităţii turistice, o sală de spectacole, săli cu destinaţia muzeu, săli pentru petrecerea timpului liber. Investiţia ar fi atras crearea a 18 locuri de muncă permanente şi cel puţin 10 cu caracter temporar. Conform proiectului depus de Primăria Zlatna la MEC-ARDDZI, a fost estimat că numărul utilizatorilor acestei case de cultură nou renovate ar fi crescut de la 150 de cetăţeni/lună la 2000 de cetăţeni/lună.
Aceasta a fost intenţia Primăriei Zlatna care a rămas doar la stadiul de intenţie după ce câştigătorul licitaţiei şi executantul lucrării a abandonat această misiune în favoarea unui contract, mai bun se pare, pentru autostradă. Pentru că a fost îndepărtat acoperişul clădirii şi lăsat aşa, iarna 2012-2013 a poposit toată – cu intemperii, îngheţ-dezgheţ – în încăperile casei de cultură. Primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că administraţia locală este obligată să facă acum un nou efort financiar şi să aloce bani măcar pentru acoperirea cu ţiglă a acestei case.
Casa de Cultură “Avram Iancu” a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII- lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukacs Bella.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci