Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Casa de Cultură Zlatna se deteriorează văzând cu ochii – Constructorul a dat cultura pe autostradă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aşa arată acum clădirea Casei de Cultură “Avram Iancu” din Zlatna. Anul trecut a fost organizată licitaţia pentru proiectul “Reabilitare şi modernizare Casă de Cultură “Avram Iancu” Zlatna”, proiect finanţat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale. Proiectul, întocmit în 2008 de Primăria Zlatna şi depus la MEC – Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale a fost evaluat la 1.910.000 lei.
Licitaţia organizată de Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale a fost câştigată în 2011 de o firmă din Abrud care urma să reabiliteze clădirea casei de cultură, în suprafaţă construită de 499 mp, o anexă în suprafaţă construită de 68 mp, zidul de sprijin în curtea interioară şi lucrări pentru asigurarea utilităţilor.
În clădirea renovată a Casei de Cultură „Avram Iancu” urmau să fie amenajate, conform proiectului, un centru de consultanţă şi promovare a activităţii turistice, o sală de spectacole, săli cu destinaţia muzeu, săli pentru petrecerea timpului liber. Investiţia ar fi atras crearea a 18 locuri de muncă permanente şi cel puţin 10 cu caracter temporar. Conform proiectului depus de Primăria Zlatna la MEC-ARDDZI, a fost estimat că numărul utilizatorilor acestei case de cultură nou renovate ar fi crescut de la 150 de cetăţeni/lună la 2000 de cetă­ţeni/lună.
Aceasta a fost intenţia Primăriei Zlatna care a rămas doar la stadiul de intenţie după ce câştigătorul licitaţiei şi executantul lucrării a abandonat această misiune în favoarea unui contract, mai bun se pare, pentru autostradă. Pentru că a fost îndepărtat acoperişul clădirii şi lăsat aşa, iarna 2012-2013 a poposit toată – cu intemperii, îngheţ-dezgheţ – în încăperile casei de cultură. Primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că administraţia locală este obligată să facă acum un nou efort financiar şi să aloce bani măcar pentru acoperirea cu ţiglă a acestei case.
Casa de Cultură “Avram Iancu” a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII- lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukacs Bella.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea