Rămâi conectat

Economie

Confirmarea valorii la SC Apulum SA Alba Iulia, de „Ziua ceramistului”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, 4 iunie, la Alba Iulia, în incinta sediului societăţii Apulum, a fost sărbătoare. Salariaţii acestei firme, foşti angajaţi, pensionari, oficialităţi şi cetăţenii municipiului Alba Iulia au fost invitaţi pentru a sărbători „Ziua ceramistului”. Anul acesta, conducerea companiei de porţelan a fost cât se poate de generoasă şi a anunţat pentru publicul larg că, începând cu orele 11, porţile fabricii vor fi larg deschise accesului pentru oricine doreşte să viziteze fabrica şi să fie alături de ceramişti de ziua lor.
Se poate spune că anul acesta, pentru ceramiştii de la Apulum SA, ziua profesiei lor are o semnificaţie cu totul specială. Este anul în care, după o perioadă destul de lungă de incertitudini şi întrebări cu privire la soarta fabricii, a locului de muncă a sute de salariaţi, există unele răspunsuri, ba chiar certitudini – porţelanul de Alba Iulia nu doar că va continua să existe, ci a intrat foarte puternic pe piaţa internaţională de profil. Evident, semnale în acest sens au existat de o vreme încoace, dar, după ce se vorbea destul de intens despre închiderea ei, după ce o anumită agonie a durat destul de mult, era firesc să existe permanent rezerve şi în privinţa revirimentului.
Recenta sărbătoare a constituit o provocare şi pentru jurnalist să constate la faţa locului care este atmosfera, ce date de ultimă oră sunt în măsură să dea o notă optimistă oficială redresării producţiei de aici. Cum am mai precizat şi cu ocazia unor alte ştiri optimiste despre această firmă, principalii actori ce joacă de 3 ani de zile rolurile determinante pentru Apulum SA poartă numele de Rodica Vasin şi Alvaro Santini, cei care au investit în preluarea acţionariatului majoritar al firmei. Am mers la faţa locului înainte de ora invitaţiilor oficiale pentru sărbătoare, unde deja erau prezenţi cei doi acţionari majoritari, care, cu jovialitate şi cu multă deschidere ne-au făcut invitaţia de a ne prezenta noutăţile ce au apărut în ultimii doi ani, pe fluxul de producţie.
lNoi garantăm siguranţă
Pentru început am rugat-o pe d-na Rodica Vasin să prezinte pentru cititorii ziarului „Unirea”, evident mulţi dintre ei interesaţi direct de noutăţile din fabrică (cel puţin din perspectiva locurilor de muncă) ce a adus nou perioada de 3 ani de când au decis să se implice în destinul acesteia şi implicit al salariaţilor ei. Am fost întâmpinat cu o atitudine deschisă, care exprimă cu totul altceva decât o bunăvoinţă de faţadă, una aparentă. „Eu cred că ceea ce am reuşit să facem în aceşti 3 ani, a fost să garantăm o siguranţă. Acum fabrica este un viitor, nu mai este doar o revenire momentană, înseamnă speranţe confirmate şi nu numai promisiuni. Apulum a ajuns să fie confirmată ca una din primele din Europa. Este puţin spus. Fabrica îşi continuă tradiţia, dar a crescut în calitate. Cunosc fabrica din anul 1983. Ştiu că oamenii care lucrează aici au suferit atunci când treaba nu a mers bine. Important este să crezi în ceea ce faci. Oamenii şi-au pus speranţe în noi. Noi am venit aici cu încredere că vom reuşi. Acum avem confirmarea că speranţele lor şi încrederea noastră au fost justificate”, spune cât se poate de convingătoare Rodica Vasin, unul dintre principalii investitori şi revigoratori ai fabricii.
lProductivitate şi economii în secţia ardere
Cu toate că era zi de sărbătoare a ceramiştilor,fabrica era funcţională parţial. În urma explicaţiilor primite de la dl. Alvaro Santini, am putut constata noile etape în modernizare a fluxului de producţie. Investiţiile recente au constat în achiziţionarea a două cuptoare, maşini de glazurat şi prese. (Pentru cunoscători în ale secţiilor de producţie, trebuie să precizez că, acum, această noţiune este mai mult decât relativă. Fabrica, practic, este o construcţie unitară, deoarece s-a considerat că acele construcţii suplimentare erau surse de curenţi – dăunători sănătăţii, de acumulare de murdărie şi creau o îngustare a spaţiilor de manevră pentru marfă, astfel că au fost eliminaţi pereţii despărţitori, de separaţie a secţiilor precum ardere, fasonare, turnare, modelărie, creaţie, decor, dar şi ţarcurile şi câte alte acareturi se construiseră pe aici, în plus faţă de proiectul iniţial). Dl. Santini era împreună cu dl. ing.Ioan Popescu, director tehnic, cel care coordonează activitatea de întreţinere, montaj şi modernizare a instalaţiilor, inclusiv a cuptoarelor. Dialogul cu investitorul italian de la Apulum SA a debutat absolut firesc adică tocmai pe tema acestui sector al producţiei. I-am adresat rugămintea să ne spună care este, pentru dânsul, urgenţa nr. 1 a fluxului tehnologic din această fabrică? „Doresc ca noi să scăpăm de sistemul tradiţional de ardere a produselor în două etape. Până acum am dărâmat un cuptor vechi din cărămidă pentru arderea a doua, care avea un consum teribil de energie. Unul din cuptoarele nou instalate scoate producţie cât aveam la două vechi şi consumul de energie este mai mic cu o treime. În plus, ciclul de ardere la cuptorul nou este de 7 ore, faţă de 24 de ore cât dura la cele vechi. Aşadar, câştigăm la consum, dar şi la timpii de ardere. Intenţionăm să mai facem încă 2 investiţii importante până la sfărşitul anului, cu 2 cuptoare noi, care le vor înlocui pe cele 2 care mai există din sistemul vechi”. Atât d-na Vasin, cât şi dl. Santini au subliniat că este importantă investiţia în sectorul Ardere tocmai pentru a mări capacitatea de producţie ţinând cont că astăzi nu pot prelua multe din cererile de comenzi.
lSpecialiştii cei mai buni din lume
Unul din cuptoarele nou intrate în producţie la Apulum are 100 de metri lungime şi a fost adus din Italia. La întrebarea ce specialişti au montat utilajele la Alba Iulia şi dacă au existat dificultăţi în punerea lor în funcţiune răspunsul a fost: „Au fost instalate de cei mai buni specialişti domeniul ceramicii. Aceştia sunt mecanicii, electricienii şi tehnicienii fabricii Apulum. Nu există alţii mai buni. Nu doar că au montat cuptoarele, dar le-au adus unele îmbunătăţiri. Suntem supermulţumiţi de cum a mers treaba la montaj. Tocmai de aceea, nu avem emoţii pentru celelalte două pe care urmează să le aducem”, ne-au declarat cu satisfacţie dl. Santini şi d-an Vasin, confirmaţi îndeaproape de directorul tehnic Ioan Popescu. Referitor la ritmul punerii în funcţiune în ultimii 2 ani, dl. Santini remarca faptul că acestea au coincis cu marile sărbători religioase. „Am pus în funcţiune de Crăciun, apoi şi de Paşte, şi avem program să mai intre în funcţiune un utilaj şi de Sfânta Maria”. „Va mai fi unul din nou de Crăciun” remarca acesta. Desigur, se referea la investiţiile de mare valoare, de circa 2,5 milioane de euro cât ar valora un cuptor ca cel recent pus în funcţiune. Doamna Rodica Vasin ne spunea că, în paralel cu dotările tehnologice, s-a investit şi într-un program integrat pentru creşterea transparenţei informaţiilor în toate sectoarele fabricii.
Au fost făcute modernizări şi în zonele care ţin de confortul muncitorilor. Textual, doamna Vasin spunea: „Am încercat să dăm respectul cuvenit oamenilor şi să le creăm condiţii bune. Nu sunt încă toate perfecte, dar, precum omul gospodar, facem în fiecare sector căte ceva pentru a fi mai bine”. Referitor la efectul reorganizării producţiei şi al dotărilor tehnologice, aceasta spunea că, de la nivelul producţiei de 5,5 mii tone cât se producea în urmă cu 2 ani, s-a ajuns în prezent la 11 000 tone şi se preconizează să se ajungă la 14500 – 15000 tone până anul viitor.
lJucătorii sunt buni, contează doar antrenorul
Am constatat pe tot parcursul discuţiei noastre că atât dl. Santini, cât şi d-na Vasin vorbesc în termeni cât se poate de pozitivi despre oamenii din fabrică. Dacă dl Santini ducea la superlativ aprecierea faţă de cei din domeniul tehnic, despre cei de pe fluxul tehnologic, acesta spunea că nu s-a produs niciun miracol că producţia a crescut, atât ca volum, cât şi calitativ. „Este ca la o echipă de fotbal, care începe să nu mai obţină rezultate: jucătorii rămân, se schimbă doar antrenorul. Totul e să pui fiecare jucător pe postul potrivit şi să faci cu toţi jucătorii o echipă care să funcţioneze. Aşa este şi aici”, puncta interlocutorul. Atmosfera degajată, chiar apropiată dintre acţionarii majoritari şi muncitori am constatat-o chiar în parcursul vizitei prin secţie.
lNu regretă venirea la Apulum
Am primit cu ocazia vizitei în fabrică multe informaţii pozitive despre prezentul şi perspectiva fabricii şi implicit a locurilor de muncă de aici. Ce mi se pare foarte important, este încrederea cu care cei doi investitori majoritari privesc evoluţia fabricii de la preluarea administrării acesteia. I-am întrebat, separat, dacă au existat, pe parcursul celor 3 ani, momente în care să le pară rău că au preluat fabrica. „Niciodată nu m-am retras dintr-un joc în care am intrat. Întotdeauna am zis: mor aici sau merg mai departe, dar înapoi nu merg”, spune dl. Santini.” Doamna Rodica Vasin spune că: „de la început am avut încredere în acest pas. Acum sunt convinsă că vom face mai mult decât am crezut la început. Am reuşit multe lucruri bune, chiar în perioada de criză. Îmbucurător este faptul că oamenii ne privesc cu încredere. Am stabilit un raport sincer, de respect reciproc, între partea administrativă a fabiricii şi muncitori. Ei au înţeles că, dacă treaba merge bine, dacă reducem costurile, este mai bine pentru toţi.
„Este mai bine pentru toţi” – metaforă ce se poate extinde şi la nivel de municipiu, sau chiar judeţean. Angajarea celor aproximativ 300 de persoane înseamnă „mai bine” pentru tot atâtea familii, iar dezvoltarea producţiei şi comerţului înseamnă mai multe servicii ce decurg din activitatea acestei fabrici. Iată de ce, spunem noi că asemenea veşti pozitive nu trebuie decât să ne bucure pe toţi, chiar dacă nu avem un beneficiu direct. Asadar, din partea ziarului Unirea, felicitări ceramiştilor din Apulum, felicitări conducerii fabricii şi deopotrivă investitorilor, care sunt mereu prezenţi în fabrică.
Constantin BUCEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă: „Reabilitare și dotare Școala Primară Ungurei, str. Principală Nr. 218, Loc. Ungurei, Județ Alba”

Ziarul Unirea

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ DATA: 23.12.2024 „REABILITARE SI DOTARE SCOALA PRIMARA UNGUREI, STR. PRINCIPALA NR. 218, LOC. UNGUREI, JUD. ALBA”   COMUNA ROSIA DE SECAS, cu sediul in Rosia de Secas, Str. Principala nr. 458, judetul Alba, cod postal 517640, România, cod fiscal 4562060, România, anunță finalizarea proiectului cu titlul: ”REABILITARE SI DOTARE SCOALA PRIMARA UNGUREI, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea