Rămâi conectat

Curier Județean

La Cugir, preoţii au început sfinţirea caselor de Bobotează

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Începând de astăzi, 2 ianuarie, preoţii din Cugir au început să treacă pe la casele oamenilor pentru a le sfinţi. Deși, tradiția spune că acest lucru se face în ajunul Bobotezei, preoţii cugireni pornesc înainte cu câteva zile pentru a avea timp sa treacă pe la toţi credincioşii care doresc să le deschidă uşa.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

Astfel, preoţii stopesc prin casele oamenilor cu Aghiazma mare și cântă: ”În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne închinarea Treimii S-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numidu-Te, și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, mărire Ţie” (Iordanul).

Obiceiul este ca oamenii casei să sărute Crucea, iar preotul să-i boteze cu mănunchiul de busuioc pe fiecare în parte. De asemenea, de Bobotează se sfințesc an de an toate apele, printr-o slujbă specială, în amintirea intrării Mântuitorului în Iordan, moment în care s-au sfinţit apele. În apele mai mari se aruncă o cruce și tinerii curajoşi sar după aceasta să o scoată.

Trebuie știut că Aghiazma mare se ia numai la Bobotează și în următoarele opt zile, pe nemâncate. Preoţii spun că apa, ca element fundamental al creaţiei, fiindcă se folosește la spălarea și curațirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, este asociată și lucrării de curațire spirituală, de urmele lăsate de păcatele și fărădelegile oamenilor.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

În timp ce preotul sfințește camerele casei cu busuiocul înmuiat în apă sfințită spune: ”Se sfințeste casa aceasta în numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh. Amin”.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mai multe localități din județul Alba vor avea apă potabilă cu „porția”. Zonele afectate

Bera Larisa

Publicat

în

Mai multe localități din județul Alba vor avea apă potabilă cu „porția”. Zonele afectate Luni, 1 iulie 2024, SC APA CTTA SA Alba a anunțat programul de raționalizare al apei potabile, din cauza caniculei și implicit al consumului mare de apă. Zonele afectate sunt Unirea, Noșlac, Câlnic, Gârbova, Cricău, Tibru și Craiva. Citește și:  SC […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea