Dovleceii proprietăţi – un aliment şi medicament bogat în vitamine, fosfor şi potasiu
Dovlecelul prorietăţi • Remedii cu dovlecei • Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor: scleroza multiplă, supragreutatea, miopie, cataractă, boli oculare, cancerul • Tratamente interne: astm, reumatism, poliartrită reumatoidă, ischemia cardiacă, constipaţia, hipertrofia prostatei
Dovleceii care interesează în terapia naturală sunt cei comestibili, care se consumă la vârsta imatură, când sâmburii nu sunt decât foarte puţin formaţi, coaja este fină şi întreagă. Aceşti dovlecei sunt foarte bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor), însă în pulpă şi mai ales în coaja lor găsim şi cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu. Ca să ne facem o idee despre bogăţia lor în vitamine şi oligoelemente, ajunge să spunem doar că trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu. Dar să vedem cum se administrează acest aliment-medicament şi ce efecte terapeutice are:
Remedii cu dovlecei
Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar să reţinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate în coajă. Ca atare, dacă vreţi să beneficiaţi de efectele terapeutice ale dovleceilor, asiguraţi-vă când îi cumpăraţi că au coaja sănătoasă, fină şi intactă, spălaţi-i bine înainte de preparare, dar nu îi decojiţi.
Dovleceii proaspeţi sunt mai rar consumaţi, deoarece persoanelor cu digestia sensibilă le pot produce uşoare balonări şi senzaţii de disconfort abdominal. În această formă, au însă efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, tăiaţi în felii lungi, ca şi castraveţii, ori tăiaţi cuburi mărunte şi introduşi în salatele de vară alături de roşii, de ardei, de castraveţi etc. Doza terapeutică zilnică este de minimum 200 de grame.
Dovleceii gătiţi de regulă, se prepară prin fierbere, ceea ce le distruge o parte din vitamine, din flavonoide şi alte principii active complexe. Rămâne însă fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, fiind recomandaţi în dieta cardiacilor, a hipertensivilor, precum şi a celor care au probleme de greutate. Dovleceii prăjiţi sunt cel mai puţin indicaţi.
Boli prevenite cu ajutorul dovleceilor
Scleroza multiplă. Studii făcute asupra populaţiilor din America Centrală, unde această legumă face parte din alimentaţia zilnică, au arătat că în aceste zone scleroza multiplă este practic necunoscută. Se pare că flavonoidele, vitamina B9 şi alte substanţe active din coaja dovlecelului protejează teaca de mielină de distrucţie.
Supragreutatea. Mâncărica de dovlecei preparată prin fierbere şi bine condimentată este ideală pentru vară şi pentru cei care vor să slăbească. Este uşoară, foarte digerabilă şi ţine neaşteptat de bine de foame. Conţine fibre alimentare, potasiu şi foarte puţine calorii (100 de grame de dovlecei proaspeţi au mai puţin 15 calorii), fiind un adevărat antidot pentru kilogramele în plus.
Miopie, cataractă, boli oculare. În general, aportul de vitamina A şi de luteină adus de către dovlecei este foarte important pentru menţinerea sănătaţii ochiului. Sunt recomandaţi cu precădere persoanelor de vârsta a treia, pe care le protejează de afecţiunile oculare specifice.
Cancerul. Un studiu făcut de Universitatea din Massachusetts, Statele Unite, pe 1271 de subiecţi cu vârste de peste 66 de ani hrăniţi cu o alimentaţie preponderent vegetariană, bogată în vitamina A (printre care pe primele locuri se situa dovlecelul) a dovedit că incidenţa diferitelor forme de cancer a fost cu aproape 30% mai redusă decât la grupele martor, care au avut o alimentaţie obişnuită.
Tratamente interne
Astm. Se face o cură de 30 de zile, în care se administrează suc de dovlecei, câte 100 de ml, de două ori pe zi, eventual în combinaţie cu suc de morcov. Substanţele active din coajă şi din pulpa dovlecelului au efecte antiinflamatoare asupra arborelui bronşic, reduc sensibilitatea alergică, favorizează expectoraţia şi răresc frecvenţa crizelor de astm. Este bine ca persoanele cu astm, indiferent dacă este alergic sau infecţios, să facă anual, în timpul verii, o cură cu suc de dovlecei. Este un tratament simplu şi eficient pentru ameliorarea sau chiar pentru vindecarea acestei afecţiuni.
Citeşte şi: Ghimbirul proprietăţi • Ghimbirul afrodisiac • Reţete cu ghimbir • Ceaiul de ghimbir
Reumatism, poliartrită reumatoidă. Se face o cură de sezon, vreme de 1-2 luni, cu suc de dovlecei, din care se beau câte 300 de ml pe zi, minimum. Sucul de dovlecel reduce inflamaţia articulaţiilor, stopează procesele degenerative, ajută la recăpătarea mobilităţii normale a articulaţiilor. Există studii în curs de desfăşurare care arată că, alături de castraveţi, dovleceii ajută la refacerea finelor ţesuturi articulare distruse sau fragilizate de boală. Mâncaţi-i, pe cât posibil, cu coajă
Tromboflebită, tromboze. În general anumite substanţe din coaja dovleceilor (cumarinele, în special) împiedică formarea trombilor şi migrarea lor prin sistemul vascular. Se consumă dovlecei cruzi ca atare sau sub formă de suc, minimum 400 de grame pe zi, în cure de cel puţin 2 luni. Terapia cu cumarine extrase din dovlecei este o speranţă în tratarea trombozelor, fiind considerată cea mai neinvazivă formă de tratament a acestei afecţiuni. De regulă, tratamentul cu dovlecei nu se aplică în paralel cu tratamentul cu antitrombotice de sinteză, ci la minimum 12 zile după acesta, pentru a preveni recidivele bolii.
Ischemia cardiacă. Pe fondul unor valori crescute ale colesterolului se consumă dovlecei proaspeţi şi/sau preparaţi în cantităţi cât mai mari, în timpul verii. Conţinutul de fibre alimentare şi de substanţe hipocolesterolemiante din coajă îi recomandă pentru ţinerea sub control a acestei afecţiuni, care poate deveni extrem de periculoasă. Datorită faptului că au conţinut ridicat de potasiu, dovleceii sunt recomandaţi şi contra aritmiei cardiace şi a tahicardiei, fiind foarte eficienţi pentru prevenirea infarctului miocardic.
Constipaţia. Se consumă 200-300 de grame de dovlecei cruzi, în doză unică, pentru un efect laxativ de intensitate medie. Contra constipaţiei severe, se administrează un purgativ mai puternic, adică sucul proaspăt, câte 300-500 ml dimineaţa, pe stomacul gol, cu 2 ore înainte de a mânca orice altceva.
Hipertrofia prostatei. Se administrează pulberea de seminţe de dovlecel, câte 4-6 linguriţe pe zi, în cure de 30 de zile, cu o săptămână de pauză. Substanţele anti-oxidante din compoziţia acestor seminţe reduc volumul prostatei, previn inflamaţia şi procesele mutagene.
Precauţii şi contraindicaţii
Tratamentul cu dovlecei proaspeţi, ca atare, şi mai ales sub formă de suc, poate avea ca efect scaune diareice, balonare şi crampe abdominale. De aceea, se va începe cura cu cantităţi ceva mai mici, mărindu-se pe măsură ce sistemul digestiv se obişnuieşte cu acest aliment proaspăt. Persoanele care fac tratamente cu antitrombotice de sinteză nu vor consuma mai mult de 100 de grame de dovlecel proaspăt sau de suc de dovlecel proaspăt pe zi. Poftă bună!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918