Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Inter-Art Aiud în Caraibe – Premieră românească în Haiti

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Recent s-a încheiat prima ediţie a Taberei Internaționale de Arta PROMART din Petion Ville, Haiti. Iniţiată şi organizată de cunoscutul artist haitian Patrick Cauvin, tabăra a reunit peste 30 de artişti din Argentina, Austria, Albania, Croaţia, Slovenia, SUA, Maroc, Ungaria, România şi Haiti. Ţara noastră a fost reprezentată de artiștii plastici: Ștefan Balog, Robert Lixandru şi Daniela Stănoiu.

Patrick Cauvin este o veche cunoștinţă a Fundaţiei Inter-Art, fiind oaspetele taberelor aiudene 8 ani la rând. Pictura sa reprezintă o valoare marcantă a artei haitiene contemporane şi a fost prezentă în toate expoziţiile importante marca Inter-Art. Patrick Cauvin a reuşit prin tabăra organizată, o premieră absolută nu doar în Haiti, dar şi în Caraibe,  prima tabără profesionistă cu participare internaţională din toate colţurile lumii, cu un program bine conturat şi bogat. Având o amplă participare atât la taberele Inter-Art cât şi în alte evenimente de gen din Europa sau Africa, Patrick Cauvin a demonstrat maturitate şi spirit organizatoric. A debutat cu succes deplin cu o deschidere oficială la care au participat doamna Ivanka Jolicoeur – primarul oraşului Petion Ville, Stephan Malle Branche-director la Ministerul Culturii şi Elsa Baussan Noel – reprezentanta excelenţei sale Michel Martelly, preşedintele republicii Haiti.

Parte din programul oficial a reprezentat şi o expoziţie personală semnată Ștefan Balog, eveniment ce a reprezentat o premieră, fiind prima expoziţie de artă românească din Haiti. Expuse într-un cadru select la Petion Ville Club, vernisajul a reunit artişti plastici locali şi străini, oficialităţi, iubitori şi colecționari de artă. Lucrările expuse au reprezentat puncte de referinţă din stilul artistului, fiind executate parţial prin tehnică foarte personală care îl reprezintă: colografia pe pânză. Două din lucrările lui Ștefan Balog au ajuns în colecţii de elită. Una a fost donată Muzeului Patrimoniului Naţional din Haiti iar a doua lucrare a fost oferită preşedintelui ţării, domnul Michel Martelly.

O altă prezenţă românească a fost a celor doi artişti fotografi, Robert Lixandru şi Daniela Stănoiu. Lucrările lor au fost expuse în cadrul unei expoziţii de grup care a avut loc la Institutul Brazilian din Petion Ville. Astfel, seria de imagini cu Aiudul ale lui Robert Lixandru au fost admirate de publicul iubitor de artă din Haiti.

Din punctul meu de vedere a fost o onoare să particip la această premieră haitiană care marchează un moment istoric. Îl felicit pe Patrick Cauvin pentru ce a realizat şi urez un bun venit călduros asociaţiei PROMART HAITI pe scena artei contemporane. Sunt convins că Inter-Art-ul a găsit astfel un nou partener, aspect ce se va concretiza anul viitor printr-un acord semnat cu ocazia unei noi participări a preşedintelui PROMART, Patrick Cauvin la o nouă tabără de creaţie la Aiud”, a spus Ștefan Balog, președintele fundației Inter-Art Aiud.

*Delegația Inter-Art Aiud, la sediul ONU

Zilele trecute o delegaţie a Fundaţiei „Inter-Art” din Aiud a avut o serie de întâlniri oficiale la sediul Naţiunilor Unite din New York. Scopul întâlnirilor a fost discutarea unor detalii administrativ-organizatorice privind  un proiect propus pentru toamna anului viitor.

Delegația formată din Ștefan Balog, preşedintele fundaţiei Inter-Art şi Robert Lixandru, secretarul general, a avut o întâlnire şi cu doamna Anca Jurcan, adjunctul doamnei Simona Miculescu, ambasador la Misiunea Permanentă a României la Naţiunile Unite, instituţie parteneră a proiectului care promite un nou succes românesc după ce prima expoziţie marca Inter-Art a fost catalogată de oficialii ONU drept cea mai internaţională manifestare de gen organizată vreodată in prestigioasa instituţie.

Lansat de mai bine de o jumătate de an, proiectul Inter-Art propus pentru anul viitor promite o nouă premieră mondială, fiind vorba de o expoziţie Mail Art care pentru prima dată invită să participe cu lucrări artişti din toate cele 193 de ţări membre ONU. Deşi pare greu de realizat, organizatorii sunt optimişti, sperând ca un număr cat mai mare de ţări din toate colțurile lumii să apară pe afiş. Până în prezent peste o sută de artişti din 53 de ţări au trimis lucrări, tema propusă fiind: NAŢIUNI-APĂ-CULTURI. Titlu simbolic care propune o punte între diferite popoare, civilizaţii, culturi, dar aduce şi un omagiu apei ca simbol al vieţii într-un an dedicat preţiosului lichid de către Naţiunile Unite.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea