Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Bătălia pentru câştigarea grupei de muncă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

– Domnule Nicolae Conţan, director general la UM Cugir, încadrarea unor locuri de muncă de la UM Cugir în condiţii speciale de muncă este una dintre cele mai disputate şi de actualitate probleme care preocupă nu doar pe foşti sau actuali salariaţi ai unităţii, ci în mod responsabil şi actuala conducere a societăţii de armament şi muniţie. Ce proiect aveţi în legătură cu rezolvarea acestei importante situaţii?
– În primul rând doresc să vă spun că litigiile pentru acordarea grupei de muncă reprezintă majoritatea litigiilor în care UM Cugir are calitatea de pârâtă. O serie de foşti salariaţi se află în diferite etape de acţionare în instanţă a uzinei pentru dobândirea grupei de muncă. De la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate peste 100 de astfel de litigii, acestea fiind câştigate în instanţă de reclamanţi.
– Ne puteţi da detalii în legătură cu această situaţie ce ţine capul de afiş al problemelor din Cugir de aproape cinci ani?
– Vreau să fac cunoscut faptul că activitatea desfăşurată în cadrul unităţii noastre pentru fabricarea muniţiei de infanterie se regăseşte în lista cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale din Anexa 2 a Legii privind sistemul unitar de pensii publice / Legea 263/2010. În schimb în Anexa 3 din aceeaşi lege, unde sunt cuprinse unităţile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, UMC nu se regăseşte deşi pe aceeaşi listă au fost cuprinse unităţi care au acelaşi obiect de activitate. Motivul pentru care UMC nu a fost inclusă în această anexă preluată din Legea 226/2006 care este abrogată de actuala lege îl constituie refuzul Casei Naţionale de Pensii de a mai primi dosarul înaintat de UM Cugir motivând printr-o adresă din 2006, că termenul de depunere a documentaţiei a fost 30.06.2005, în timp ce uzina a trimis dosarul în 3.05.2006. Întârzierea înaintării dosarului întocmit de uzină s-a datorat faptului că rezultatul expertizei tehnice precum şi rezultatul expertizei medicale nu au putut fi efectuate din cauza lipsei de comenzi, ulterior, odată cu relansarea activităţii întocmindu-se dosarul de expertiză tehnică prevăzut de HG 1025/2003, completată de HG 2280/2004.

Ce prevede actuala lege a sistemului unitar de pensii în legătură cu încadrarea în condiţii speciale de muncă?
– Mai întâi că, activităţile şi unităţile prevăzute pentru încadrarea în condiţii speciale de muncă sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării în condiţii speciale, procedură ce se stabileşte prin hotărâre de guvern elaborată în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. În acest context, pentru includerea UMC printre beneficiarii condiţiilor speciale de muncă, conform Legii 263/2010, se impune modificarea Anexei 3, anexă care cuprinde unităţile ce au obţinut avizul de îndeplinire a procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale. Pentru modificarea Anexei 3 a noii legi sunt posibile două căi: modificarea directă prin act normativ care poate fi iniţiată, susţinută şi aprobată la nivel parlamentar, aplicarea art. 30, alin. 2 şi 3, în sensul ca la reevaluare să fie cuprinsă şi SC Uzina Mecanică Cugir SA pe motiv că această societate a beneficiat de grupa I de muncă până la 1 aprilie 2001 şi nu şi-a schimbat obiectul de activitate. Pentru această procedură care se va elabora conform art. 30 alin. (3) şi care se va aproba prin Hotărâre de Guvern, trebuie să conţină şi elemente pentru evaluarea societăţilor care au beneficiat de grupa I de muncă până la 1 aprilie 2001 şi nu au fost cuprinse în Anexa (3) a Legii 263/2010 şi nu şi-au schimbat obiectul de activitate şi îşi desfăşoară activitatea în sectoarele prevăzute în Anexa 2 la Legea privind sistemul unitar de pensii publice.
– Ce demers aţi întreprins pentru a fi clarificată definitiv această importantă problemă?
– Cu prilejul vizitei efectuate la Cugir a membrilor Comisiei de Apărare din Senatul României, am informat delegaţia parlamentară în legătură cu situaţia creată la cele două uzine privind încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale. Ulterior am fost invitat la Comisia de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat pentru a face o informare legată de acest aspect.
Din informaţiile pe care le deţinem, situaţia este cunoscută de prim-ministrul Emil Boc care a cerut factorilor responsabili să se implice în rezolvarea acestei probleme, încât prin cele două căi prezentate mai sus să fie găsite soluţii de încadrare a unor locuri de muncă de la UMC în condiţii speciale de muncă.
În ce mă priveşte, împreună cu administratorul special Radu Roşian vom fi permanent preocupaţi pentru ca situaţia de la Cugir referitoare la condiţiile speciale de muncă să fie clarificată cât mai curând iar beneficiarii de grupă de muncă să-şi găsească în sfârşit liniştea şi să-şi primească drepturile.
– Domnule Conţan, vă doresc mult succes.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea