Târgul Lăsatul Secului, la Alba Mall: Sute de albaiulieni au aflat care este hrana cea mai bună pentru trup şi suflet în postul Crăciunului
Miercuri seara, Complexul Comercial Alba Mall a găzduit prima ediţie a Târgului „Lăsatul Secului pentru Trup şi Suflet”, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Alba Mall, cu ocazia începerii postului de Crăciun.
Evenimentul a fost deschis prin binecuvântarea târgului de către Arhiepiscopul Alba Iuliei – ÎPS Irineu, în prezenţa a numeroşi albaiulieni, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, viceprimarilor municipiului Alba Iulia, Paul Voicu şi Dorin Şerdean, şi a vicepreşedintelui CJ Alba, Florin Roman. Înaltpreasfinţia Sa Irineu şi nutriţionistul dr. Mioara Moldovan le-a explicat celor prezenţi cum trebuie să ţină un post echilibrat pentru a putea găsi cea mai bună cale de a avea grijă de spirit, fără a-şi pune în pericol sănătatea trupească.
În continuare, cei prezenţi la târg au vizitat standurile cu produsele expuse regăsind gustul adevărat al bunătăţilor de casă, produse naturale, toate făcute doar după reţete autentice, binecuvântate de Dumnnezeu. Pe mesele pline ale producătorilor aceştia au putut găsi şi cumpăra bucate alese precum zacuscă gustoasă de Alba, care de acum se exportă şi în Franţa, miere, pâine pe vatră, ulei presat la rece, turtă dulce, dulceţuri şi siropuri, murături sau alte preparate care îi vor ajuta să treacă mai uşor peste cele 40 de zile de post care îi despart de marea sărbătoare a Naşterii Domnului.
Între timp şi-au făcut apariţia la târg şi alţi politicieni ai judeţului precum: Teodor Atanasiu, Călin Potor, Dorin Nistor sau Ştefan Bardan.
Arhiepiscopul Alba Iuliei, ÎPS Irineu: „Comportamentul celui ce posteşte este temperat de evlavie şi seriozitate”
„Onorate oficialităţi, dragi creştini. Mă bucur să fiu prezent la acest eveniment plăcut lui Dumnezeu, Lăsatul Secului pentru Trup şi pentru Suflet. Deodată ne referim la om, în integritatea sa iniţială, pentru că omul şi după trup şi după suflet este creat ca o icoană a dumnezeirii, după chipul lui Dumnezeu. Sufletul este o părticică dumnezeiască, iar trupul, deşi la un moment dat coboară în ţărâna mormântului, este menit să radieze pentru slavă la capătul istoriei, la glasul trâmbiţei, încât el este pe bună dreptate numit templu al lui Dumnezeu sau locaş al Duhului Sfânt. De aceea postul trebuie iubit, pentru că ne ajută pe alte planuri. Postul creştin nu este un mijloc de închipuire a trupului, repet, pentru că trupul este locaşul Duhului Sfânt . De-a lungul istoriei postul s-a dovedit deopotrivă ca fiind mijloc igienic şi apoi mijloc de credinţă sau de îmbunătăţire a vieţii noastre personale. Într-o alimentaţie excesivă, bogată în cărnuri şi grăsimi, rinichiul şi alte organe se obosesc, şi fiind puţin forţate sunt provocate o serie de boli, boli de nutriţie, ulcere la stomac, scleroză, obezitate, hipertensiune arterială, boli de inimă, boli de ficat şi cazuri de paralizie. De aceea biserica, recomandând postul sau dieta postului pentru creştini, este în deplin acord cu legile sănătăţii. „Un om cumpătat îşi prelungeşte viaţa”, aşa spune înţeleptul Solomon în cartea englezească . Postul înfrumuseţează întreaga făptură umană, nu numai sufletul pe care nu-l vedem ci chiar şi trupul pe care îl vedem. Înfăţişarea celui ce posteşte capătă ceva de venerat.Culoarea feţei este împodobită cu o lumină tainică. Comportamentul celui ce posteşte este temperat de evlavie şi seriozitate. Omul postiitor se validează într-adevăr ca o coroană a creaţiei, ca un vicerege al făpturii lui Dumnezeu.”
Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba: „Să ne comportăm aşa cum ne învaţă preoţii şi nutriţioniştii, şi atunci o să fim sănătoşi”
„Sunt convins că prezenţa Înaltpreasfinţitului a făcut să fiţi atât de mulţi prezenţi. să-l ascultaţi şi să transmiteţi mai departe ce a spus, pentru că domnia sa a spus lucruri foarte profunde. Sunt convins că o să ascultaţi şi sfaturile nutriţionistului. Eu vă propun un lucru ideal. Să ne comportăm aşa cum ne învaţă preoţii şi nutriţioniştii, şi atunci vom fi sănătoşi. Vă doresc un post uşor şi să avem un Crăciun Fericit. Doamne ajută!
Alba Iulia va avea Târg la Lăsatul Secului, în fiecare an, de Sărbătoarea Crăciunului şi a Sfintelor Paşti
„În primul rând, vreau să vă mulţumesc că aţi venit în număr atât de mare. Pentru noi, organizatorii, este o surpriză, este primul eveniment de acest gen. Totul a pornit de la un gând, aşa cum se întâmplă cu toate lucrurile care se materializează. Am discutat apoi, după acel gând, cu Consiliul Judeţean şi cu Înaltpreasfinţia Sa şi au fost de acord să începem din acest an să facem permanent şi pentru Sărbătoarea Crăciunului şi pentru Sărbătoarea Sfintelor Paşti, în fiecare an, un asemenea eveniment chiar la Lăsatul Secului. Astfel noi, instituţiile şi biserica să fim mai aproape de oameni, de realităţi şi de ce înseamnă trăirea cu adevărat pentru trup şi pentru suflet, a declarat viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu.
Sfatul nutriţionistului: Post moderat
„Acest post noi îl recomandăm să fie moderat. Aşa cum recomandăm moderaţie în toate. Să nu se facă excese. Noi de exemplu nu recomandăm postul negru la femeile însărcinate, la copii, la persoane în vârstă bolnave, În schimb, am dori ca această trecere de la post la masa îmbelşugată de Crăciun să se facă cât mai lină, pentru că ştiţi foarte bine, cum de altfel se anunţă şi la televizor, că după un post mare, s-au umplut spitalele de oameni care s-au îmbolnăvit în urma exceselor alimentare. Deci acesta este sfatul meu, se poate mânca foarte bine şi de post.”, a declarat doamna dr. Mioara Moldovan.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii